Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 19. okt. 2021

TV Slovenija 2 • Tor, 19. okt.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Stalnica torkovih juter, v katera vas bodo izmenično pospremili Matej Zemljič, Ljubica Mlinar in Monika Tavčar, so prometne minute, pregled dogajanja v sodnih dvoranah, delimo pa tudi nasvete za dom in vrtnarske nasvete.

Pripovednik in dramatik Josip Jurčič, avtor prvega slovenskega romana – Deseti brat se je rodil v skromni kmečki hiši na Muljavi. V prijazni vasici, skriti med dolenjskimi griči je njegova rodna domačija danes lepo urejen muzej na prostem.

Šentjakobsko gledališče velja za eno najstarejših ljubiteljskih evropskih gledališč, začetek njegovega delovanja sega v leto 1920. V Sloveniji je imelo pomembno vlogo pri gradnji kulturne identitete. Letos praznuje stoletnico svojega delovanja.

Slika, glasba in glina so elementi ustvarjalnosti, ki so zaznamovali pot, po kateri stopa David Almajer. V glini pa ga žene radovednost še dlje. Rad odkriva zakonitosti materiala, s katerim dela. Tako pogosto nastanejo izdelki, ki odsevajo njegovo sobivanje z naravo.

Prepredenost z mostovi in brvmi je Vipavi nadelo oznako slovenske Benetke. Sprehodili smo se po teh mostovih in odkrivali zgodbe preteklosti in življenja vsakega izmed njih.

Najvišje slovensko visokogorsko jezero je Krnsko jezero. To v sebi ohranja bogat ekositem, nad njim pa se odpira pogled na eno najlepših kulis v Julijskih Alpah. Neizmerno lepa narava okoli jezera ledeniškega izvora pa je bila tudi priča krvavim časom soške fronte.

V tokratni Avtomobilnosti si bomo pogledali, kako je potekala akcija Ponovno na izpitno vožnjo, trende v avtodomarstvu, povabili vas bomo h glasovanju za Slovenski avto leta 2022, prvič zapeljali Peugeoja 308 ter testirali Aiways U5 in Audi Q5 sportback.

Dokumentarec prikaže tri samostane prvotnih kristjanov Sirjakov na Bližnjem vzhodu in njihovo dragoceno versko in kulturno zapuščino.

Krščanstvo je pognalo svoje korenine na prostorih južne in jugovzhodne Turčije, Iraka in Sirije. Na tem ogromnem prostranstvu, velikokrat označenem za 'zibelko civilizacij' živijo tudi Asirci oziroma Sirjaki, ki spadajo med prvotne kristjane in ki še vedno govorijo aramejščino, sicer znano kot Jezusov jezik. Njihova predkrščanska in krščanska dediščina kakor tudi njihov narodni obstoj sta ogrožena zaradi medsektaških ter medetničnih vojn, ki zadnja leta razjedajo širši Bližnji vzhod. Različne islamistične vojske na čelu s samooklicano Islamsko državo sistematično uničujejo muzeje in starodavne cerkve ter samostane. Nazadnje so svetovni mediji poročali o popolnem opustošenju samostana Mar Elia (sv. Elije) blizu Mosula na severu Iraka. V Iraku, Siriji, pa tudi v Turčiji, kjer se je ponovno vnela vojna med turško vojsko in Kurdsko delavsko stranko, je ogroženih veliko samostanov s pripadajočimi cerkvami, ki so izjemnega pomena za samo zgodovino krščanstva in človeštva nasploh. V vsakem samostanu se ustvarjalci osredotočajo na specifičen zgodovinski in siceršnji pomen. Dva samostana sta iz severnega Iraka (Rabban Hormizd in Mar Mattai), eden pa iz jugovzhodne Turčije (Mor Gabriel). Samostani v Siriji v času produkcije niso bili dostopni zaradi vojnih razmer. Vsi trije samostani so danes resno ogroženi. Mar Mattai in Rabban Hormizd sta v času produkcije stala le nekaj kilometrov stran od bojnih položajev Islamske države. Zaenkrat ju varujejo pripadniki kurdske vojske in krščanskih obrambnih milic. Samostan Mor Gabriel medtem ne uživa nobene posebne zaščite s strani turške države, kvečjemu nasprotno. Turške oblasti so mu odvzele obdelovalno zemljo, ki je predstavljala pomemben vir za samostan. Tudi njegova prihodnost ostaja negotova.

Težko sledite dogodkom med tednom? Brez skrbi, naša ekipa bo poskrbela, da boste vedno vedeli, Kaj dogaja. Kdo je šprical protestnike, kdo je šprical sestanke in s kom je bil na špricarju tokrat Miran s šanka. Razodeli vam bomo skrivnost Janševega prekletstva in nove zadolžitve Jelka Kacina. Sebastian Kurz bo nagovoril slovenske volivce, vaše težave pa bo tokrat reševal sam dr. Grims. V goste prihaja prevajalec, komik in reper Pižama, na Mali Terasi pa o interpelaciji prepevajo Levi Fosili.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V uri sproščene zabave se bo z Jokerjem soočil novopečeni očka Blaž Jantol iz Zaloga. Magister poslovnih ved pravi, da vedno poskrbi za popestritve v kolektivu. In tudi v Jokerju ne bo nič drugače. V prostem času s prijatelji, tudi Z Maticem Resnikom, ki mu je zaupal vlogo super jokerja, kuhajo žganje in delajo celo svoj viski.

Potem, ko najde materin vojni dnevnik, hči odkrije, kdo je bila zares njena mama. Zgodba o odnosu med dvema ženskama v odločilnem trenutku, ko ena umre, druga pa živi naprej.

Lorena je stara skoraj 60. let, z modrimi in iskrivimi, skoraj otroškimi očmi, kar se skorajda ne sklada z njenim elegantnim in urejenim izgledom. Z možem in sinom živi v manjši vili z rožnim vrtom, za katerega skrbi sama. Kot psihoterapevtka se je specializirala za primere posvojitev. Njeno delo so v glavnem terapevtska srečanja z družinami posvojiteljicami in svetovanje otrokom.
V zadnjih letih je bilo Lorenino življenje razdeljeno med delo in skrb za mamo, Mario Antoinetto, ki je živela pri njih do smrti. Ko je po mamini smrti urejala njene stvari, je našla dva gosto popisana dnevnika z majhno, ozko pisavo v obliki zapiskov in naključnih misli, mnenj o politiki, vojni, vohunjenju, pa tudi čustvenih izbruhov. Bila sta mamina. Zanju ni vedela, pa tudi mama o tem ni govorila. To so bile besede o ljubezni in krutosti, odločenosti in strahu, ki jih je napisala mlada ženska, ki je imela rada naravo in Beethovna, mlada ženska, ki ni mogla le nemo opazovati tistega, kar se je dogajalo okoli nje. Morala je pomagati, nekaj narediti, ustaviti tiste "jate ptic smrti, ki so obvladovale nebo", končati “ta masaker teles mož, ki so narejena za ljubezen in ne sovraštvo”, ljudi, ki so želeli živeti, se boriti in ljubiti.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Avtor dokumentarne oddaje Barry Stevens je ugotovil, da ima nepričakovano veliko polbratov in polsester. Do zdaj jih je srečal več kot 130, po podatkih, ki jih ima, pa bi jih lahko imel kar 600. Spočet je bil s pomočjo sperme anonimnega darovalca. In težava je ravno v anonimnosti, ki se je marsikje še vedno oklepajo, zaradi česar pa v življenjih tako spočetih ljudi lahko nastane mnogo zapletov.

THE WORLD'S BIGGEST FAMILY / Kanada / 2020 / Režija: Barry Stevens

Daniel in Viktor se zaročita, toda njuna sreča ne traja dolgo, saj v Španiji pride na oblast skrajna levica, ki zagovarja vračanje prosilcev za azil. Obupani Daniel se vrne domov in začne iskati način, da bi Viktorja ilegalno spravil v Združeno kraljestvo. Rosie ima poslovni načrt: kupiti namerava tovornjak, iz katerega bo prodajala hitro hrano. Stephen, ki poskuša nekaj zaslužiti tudi kot poskusni zajček za različna zdravila, ima nenavadno reakcijo na zdravilo proti epilepsiji.

YEARS AND YEARS / Velika Britanija / 2019
scenarij: Russell T. Davies
režija: Simon Cellan Jones
v glavnih vlogah: Emma Thompson, Rory Kinnear, Russell Tovey, Ruth Madeley, Jessica Hynes

Večji del oddaje bo tokrat namenjen največjemu romskem naselju pri nas – Pušči, ki oktobra zaznamuje 110-letnico. Ustvarjalci oddaje so se sprehodili skozi naselje, v katerem so med drugimi vrtec, gasilski dom, večnamenske dvorane, nogometno igrišče, in se s sogovorniki ozrli v preteklost naselja in predstavili mejnike, ki so ga oblikovali. Prihodnost pa Pušči prinaša več turističnih priložnosti.

Avtorici (režiserki in scenaristki) dokumentarne serije sta priznani španski novinarki Sonia López in Noemí Redondo. V vsaki se odpravita na drug konec sveta, kjer raziskujeta kršenje človekovih pravic in iščeta rešitve.

Kolumbija - zlomljeni otroci:
V oddaji avtorica Sonia López obišče revne četrti v Bogoti in Medellinu, kjer sta otroštvo in odraščanje izjemno težka. Popolnoma običajno je, da fantje pri 12-ih letih že morijo za denar, 15-letna dekleta pa prodajajo svoje telo.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov