Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 13. dec. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 13. dec.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Teden začenjata Špela Močnik in David Urankar, ki ob ponedeljkih rešujeta pravne dileme in podajata predloge za branje. Novost letošnje sezone je Televizijski bralni klub, v katerem skupaj z gledalci beremo knjige in o njih razpravljamo z različnimi gosti. Špela in David pa še zmeraj ostajata glavna akterja prve jutranje telenovele, t. i. »Žajfnice«, v kateri svoja stališča o najrazličnejših dilemah iz vsakdanjega življenja podkrepita z mnenjem strokovnjakov.

Ustava naše samostojne države decembra praznuje 30 let. Do zdaj je bilo uveljavljenih enajst njenih dopolnitev, zadnja z 62.a členom. Zgodovinsko pomemben dosežek za vse uporabnike znakovnega jezika tokrat osvetljujemo s kampanjo Tudi to je slovenščina, s katero so bili nagovorjeni Slovenci. Pogovarjali smo se s pobudnikom te dopolnitve, Matjažem Juhartom, ki je osvetlil prihodnja pričakovanja. Z zaslužnim profesorjem Cirilom Ribičičem pa o tem, kako je strokovna skupina spisala 62.a člen, ki ni vzbujal pomislekov in je bil med vsemi dolgotrajnimi postopki v Državnem zboru deležen potrebne dvotretjinske večine poslancev. Glejte nas v soboto, 11. decembra, ob predvidoma 14.30 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
V tokratni oddaji Na lepše predstavljamo potopljene a ne pozabljene vasi Šaleške doline, ki so izginile na jezersko dno Velenjskega, Družmirskega in Šoštanjskega jezera.
Ob zaključku 6-mesečnega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije smo obiskali letos prenovljeni hotel Brdo Elegans, ki skupaj z renesančnim dvorcem, kongresnim, nogometnim in konjeniškim centrom ter parkom, spada pod okrilje skoraj petsto hektarjev velikega protokolarnega posestva Brdo.
V oddaji pa boste tudi spoznali Srečka Rožeta, zbiralca vojaških muzealij, ki si je že od malih nog - zaradi fascinacije nad zgodovino domačega Krasa ter zbiranja vojaških predmetov po kraških gmajnah - želel ustanoviti svoj muzej. Hotel je namreč bolje razumeti narodno preteklost in zgodbe vojaških ostalin, ki so del naše kulturne dediščine.

Vsak konec tedna se za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij.
Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsak teden povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima pač svoje mnenje.
Čigava beseda bo Zadnja beseda?

Scott, Justin in Andre v Zambiji naletijo na luknjaste ceste in najbolj divje zveri na svetu. Spijo v drevesni krošnji, ko se pod njimi sprehaja trop sitih levov, pokukajo čez rob Viktorijinih slapov in se seznanijo, kako težko živijo navadni Zambijci. Le redko katera vas ima svoj vir varne pitne vode, ogroža jih tudi virus HIV. So pa iznajdljivi in trpežni, ženske ure daleč hodijo po drva, moški pa žgejo opeke za gradnjo svojih hiš. Tudi njihova cerkev je čisto drugačna kot zahodnjaška. Justin prizna, da bi v tako cerkev veliko raje hodil.

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

Oddajo Ljudje in zemlja, ki bo na 1. programu TV Slovenija v nedeljo, 12.12.2021 točno opoldne, pripravlja primorska ekipa. Mojca Dumančič je s kolegicami in kolegi obiskala številne kmetije po vsej Sloveniji - opozorili bodo na perečo problematiko podnebnih sprememb, ki usodno vplivajo na naše kmetijstvo. Posebna previdnost bo potrebna zaradi ptičje gripe, ki razsaja že vse okoli nas. Barbara Renčof bo predstavila eko kmetije na Kočevskem, kjer se vse več mladih odloča za delo na zemlji. Tu je zimski čas, zato se je Ksenija Černuta odpravila na zeliščarsko kmetijo Rogelja v Vojščici na Krasu po nasvete, kakšne čaje piti za odpornost. Poznate rek, da je nekaj »drago kot žafran«? Miloš Batistuta je na Tolminskem odkril, zakaj je žafranov cvet tako dragocen. Zadnji del oddaje pa bo predpraznično obarvan. Sabina Francek Ivovič bo predstavila božične šege in navade v Istri, na spodnjem Vipavskem bodo kmečke gospodinje skuhale značilne božične jedi. Zato le svinčnik in papir v roke, ko boste gledali nedeljsko oddajo – zagotovo vam bo prav prišel kakšen božični recept.

Solinarske hiše so bile izjemno premišljeno grajene. Od izbire materialov, do načina gradnje in razporeditve prostorov – vse je bilo v funkciji prilagoditve okolju solin in delovnemu življenju solinarjev. Solinarska hiša je imela v pritličnih prostorih skladišče soli, pregradne sten sob niso segale do stropa, saj je to omogočalo boljše zračenje, okna pa so bila postavljena na vsaj dve nasprotni strani neba, saj so tako solinarji ves čas neovirano spremljali vremenske spremembe, tudi ko so se zadrževali v notranjih prostorih. Ob začetku solinarske sezone se je iz Pirana v soline preselila vsa družina. Otroci so se učili solinarskih opravil, v prostem času pa so lovili ribe v bližnjih kanalih in v morju. Marsikdaj jim je bila ribiška sreča naklonjena in so na trnek ujeli toliko morskih dobrot, da je lahko gospodinja pripravila okusen brodet. V njem so končale različne ribe, pa tudi mehkužci. Vsaka družina je imela svoj recept, vse pa je družil dodatek dobre domače paradižnikove omake – šalše.

Na pobudo Tomaža in Livije Pandur se v Evropski prestolnici kulture Mariboru zgodijo štirje literarni večeri z naslovi Jančarjevih del.

Svetlobni napisi spremenijo podobo mesta Maribor. Napisi, ki nosijo naslove romanov Draga Jančarja so Severni sij, To noč sem jo videl, Katarina, pav in jezuit, Galjot, Brioni, Veliki briljantni valček. Dobro obiskani dogodki in veliko zanimanje za ponatise Jančarjevih knjig kažejo na to, da so Mariborčani ne samo z velikim zanimanjem, temveč tudi s hvaležnostjo pričakali vrnitev Draga Jančarja in njegove literature v pisateljevo rojstno mesto, nad katerim je ponovno zasijal Severni sij. Dokumentarni film v režiji Maje Weiss portretira Draga Jančarja na prizoriščih dogodkov in na posebnih prostorih v mestu, kjer pisatelj prvič spregovori o osebnih spominih in stvareh, ki so našli prostor v njegovih literarnih delih.

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z uvrstitvijo v drugi del svetovnega prvenstva v Španiji izpolnila zastavljeni cilj. V skupini 1 jo zdaj čakajo tri nove težke nasprotnice: Rusija, Srbija in Poljska. Vsaka nova točka bi za ekipo Dragana Adžića, ki nabira izkušnje za domače evropsko prvenstvo prihodnje leto, pomenila velik uspeh.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Scott, Justin in Andre so tokrat raziskali drugo stran Afrike, ne samo safarija, ampak manj znano podobo otoka, ki ga je pred milijoni let odtrgalo od celine in odplavilo v Indijski ocean. Na njem so se zato ohranile avtohtone rastlinske in živalske vrste, med drugimi Justinu ljubi lemurji. Ceste so tudi za afriške razmere slabe, imajo pa železnico, ki povezuje odročne vasi, in na postajah je mogoče kupiti vse, od živali do ruma. Namenijo se celo v vasico, ki ji vlada pravi pravcati kralj! Na avdienco pri kralju pa se ne pride praznih rok …

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

Nenavaden simbol Švedske je Vasa, velikopotezna vojaška ladja, ki se je leta 1628 potopila že po prvih 1300 metrih plovbe. Danes ima svoj muzej, švedska umetniška in politična barka pa je zaplula daleč od osvajalskih teženj in bohotnega okrasja. Njeno gledališče je spremenil August Strindberg, vsakdanje življenje pa dolgo obdobje vladavine socialdemokratov, ki so podprli funkcionalistično smer v arhitekturi – ličen, skromen in dostopen dom za vse. Tega danes predstavlja znana švedska veriga trgovin z notranjo opremo Ikea.

ART OF SCANDINAVIA / Velika Britanija / 2016
režiser: Paul Tickel

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Uspešnost podjetja in posameznika je zelo odvisna od posameznikove samozavesti in samopodobe, pravi Lea Pisani, ena od pionirk na področju kulture oblačenja v Sloveniji in strokovnjakinja za celovito podobo osebnosti. V 25 letih samostojne podjetniške poti je svetovala skoraj 130 podjetjem; med drugim je avtorica oblačil uslužbencev AMZS-ja, ljubljanskih Žal, občinskih in medobčinskih redarjev Slovenije. V svojem studiu v Ljubljani svetuje posameznikom in jim pomaga pri nakupih. Je tudi predavateljica v različnih izobraževalnih sistemih in avtorica 3 knjig. V oddaji pa tudi o inovativnem izdelovanju nakita iz premoga in posebnem energetskem parku v Avstriji.

Jure in Julija živita v zvezi, ki jo v veliki meri ohranjajo klišeji in formalnosti, zato je prizadevanje, da bi imela otroka, za Julijo odločilnega pomena. Ko izve za dobro novico, je vsa iz sebe – istega dne pa ji Jure pove, da jo zapušča.
Tako na božični večer Julija spet sama obišče svoje starše, da bo z njimi preživela vsakoletni družinski protokol: božično večerjo. Srečanje z mamo, še vedno polno življenjske moči in očetom, ki mu starostna senilnost otežuje življenje, je sicer polno formalne ljubeznivosti in uglajenosti, a globoko v sebi nosi dobro prikrivano zlaganost. Tokrat tudi Julijino, saj mami ne razkrije svojega položaja v celoti.
Jure slučajno izve, da je Julija noseča, zato se pojavi na družinski večerji.
Mama hoče vsemu navkljub izpeljati večer, vendar ga uniči Oče, ki v fiktivnem pogovoru z »ljubeznijo svojega življenja«, razkrije svojo in ženino preteklost.
Božična večerja ni povezala družine, temveč jo je razgalila, Jureta pa postavila pred težko odločitev.

Film odlikuje zvezdniška zasedba slovenskih igralcev različnih generacij – Milena Zupančič, Ivo Ban, Iva Krajnc, Uroš Fürst, Brane Završan, Jette Ostan Vejrup, Peter Musevski.

Režija: Boštjan Vrhovec
Scenarij: Miha Mazzini
Direktor fotografije: Matej Križnik
Montažer: Zlatjan Čučkov
Scenografinja: Urša Loboda
Kostumografinja: Polonca Valentinčič
Avtorska glasba: Boštjan Perovšek
Oblikovalec Zvoka: Robi Sršen

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov