Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 2. jul. 2022

TV Slovenija 2 • Sob, 2. jul.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Pravnika in sociologa prof. dr. Nika Toša poznajo mnoge generacije študentov Fakultete za družbene vede, širša javnost pa ga pozna kot ustanovitelja in predstojnika Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij. Prva dva od štirih delov oddaje sta skozi njegove spomine ter spomine njegovih prednikov zanimiva kronika življenja na Slovenskem v zadnjem stoletju na njegovi življenjski poti od Maribora prek Celja v Ljubljano, med osebnostmi, katerih zgodbe se (tudi z dragocenimi dokumentarnimi posnetki) vpletajo v pripoved, pa so tudi polkovnik kraljeve vojske Draža Mihailovič, major Mirko Bitenc, pisatelj in dramatik Ivan Mrak in njegova žena, kiparka Karla Bulovčeva, stric in teta Nika Toša, družina Mrak, iz katere izhaja Toševa mama, slikar in olimpijec Tošo Primožič in mnogi drugi. Tretji in četrti del Spominov Nika Toša sta posvečena razvoju slovenske in jugoslovanske družbe skozi izsledke raziskav javnega mnenja in spet se v pripoved vpleta cela galerija slovenskih, jugoslovanskih in evropskih osebnosti s tega področja. Danes oseminosemdesetletni letni profesor Niko Toš je izjemen pripovednik in tehten premišljevalec o družbi in času, ki ga živimo, zato mu je vsekakor vredno prisluhniti.

Viki ne razume logike komisije, ki sprva ni dala soglasja za otvoritev šole, nato pa je mnenje spremenila. Pomisli, da je imela prste vmes Silvija. Celo dobi se z njo, a ta si želi predvsem srečanja z Izo, ki zdaj le pristane na kosilo s svojo mamo. Ta ji postavi ultimat, da se mora enkrat na mesec z njo dobivati na kosilu, v zameno za to pa bo Silvija s komisijo urejala stvari za plesno šolo. Viki pri frizerju naključno izve, da se je oče zapletel v intimno razmerje s Silvijo. Odhiti domov in od očeta zahteva odgovore.

Endi pogreša Dašo. Drugi se ukvarjajo s pripravami na Markov rojstni dan. Iza in Sara kuhata kosilo, Endi pa se odpravi na deželo po Dašo. Sara želi znova obuditi odtujeno prijateljstvo med Bojčem in Rajkom in pripravlja presenečenje. Mednje udari novica, da Nacionalni preiskovalni urad zadržuje Marka zaradi Silvijinih nepravilnosti, ki so jih ugotovili pri njenem delu. Vsi doma čakajo na Markov prihod. Vmes se skupaj vrneta še Endi in Daša, ki se je vsi razveselijo. Iza medtem dobi sporočilo in skrivnostno izgine. Marko pride domov, kjer ga že vsi željno pričakujejo.

Tokrat smo se odpeljali v Tolmin; tamkajšnja občina je namreč svojim občanom za nekaj mesecev omogočila deljeno uporabo električnega avtomobila, skupaj z vso potrebno ponilno infrastrukturo. Namen tega resničnostnega testa je bil ugotoviti, za kaj vse bi morala občina poskrbeti, da bi prebivalci Tolmina in okolice lahko enostavno preklopili na električno mobilnost.

Matija Vertovec je bil duhovnik, kemik, geograf, zgodovinar, zvezdoslovec, pridigar, poliglot in prvi učitelj slovenskih vinogradnikov.

Bil je veliki um slovenskega naroda in ljudski učitelj z začetka 19. stoletja, čigar nauki so po 200 letih še vedno zelo aktualni. Kakšna je njegova dediščina, odkrivajo trije bogoslovci in mlad duhovnik, ki se na pot raziskovanja odpravijo z edino ohranjeno Vertovčevo fotografijo. Pa vendar dokumentarni film ni rekonstrukcija življenja portretiranca. Pripoved temelji na sliki sodobnega časa, ki skozi zgodbe glavnih protagonistov postane tako živa, da nam ponuja vpogled v čas Matije Vertovca. Dokumentarni film poleg vodilne biografske zgodbe hkrati detabuizira duhovniški poklic, mladi raziskovalci pa se srečajo z Vertovčevimi sorodniki, domačini in strokovnjaki, ki vsak po svoje nadaljujejo delo velikega človeka. Le malokdo ve, da je bil prav Matija Vertovec tisti, ki je Prešerna nagovoril k zapisu Zdravljice, Petra Kozlarja pa vzpodbudil k izdelavi Zemljevida slovenskih dežel. Bil je prvi, ki je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu in kletarjenju, o uporabni kemiji, o astronomiji in o splošni svetovni zgodovini. Domačine širom Vipavske doline je informiral o prednostih cepljenja pred črnimi kozami in jih tako ubranil pred smrtjo. S francosko oblastjo se je pogodil in Vipavce rešil plačevanja visokih davkov, bil je človek praktičnega raziskovanja, za razliko od večine duhovnikov njegovega časa, ki so žugali s prižnice, pa je hodil med rojake in veliko energije vložil v izobraževanje preprostih ljudi.

Slovenska jadralska reprezentanca je uspešno izpeljala kvalifikacije v Grandsonu na Neuchâtelskem jezeru v Švici. V boju za finalni del svetovnega prvenstva, tekmovanja za zlati pokal, je v svoji skupini osvojila prvo mesto. Reportažo z dogodka si boste lahko ogledali v sredo, 15. 6., po kolesarstvu.
Krpani, kot se imenujejo, so prikazali veliko znanja in dobro jadranje ter tudi povedali marsikaj zanimivega.

Letošnja dirka po Franciji bo za nas še posebej zanimiva: nastopilo bo kar 5 Slovencev, dva - Tadej Pogačar in Primož Roglič - pa sta celo med najožjimi favoriti za skupno zmago. Tadej Pogačar bo lovil že svojo tretjo zaporedno zmago na največji dirki na svetu. Dirka je razdeljena na 21 etap, do Pariza bodo kolesarji skupaj prevozili 3350 kilometrov, najvišja točka bo 2624 metrov visoki prelaz Galibier. Naši gledalci si bodo v neposrednih prenosih ogledali vseh 21 etap, po vsaki etapi pa še studijsko analizo z zanimivimi gosti.

*****

*****

To je zgodba o Alfredu Brežniku iz Šentjurja, ki je pustil velik pečat med avstralskimi Slovenci v Sydneyu in tudi v domovini.

V več kot 60-tih letih življenja »tam doli« je kot uspešen podjetnik in lastnik EMONE pomagal pri delu Slovenskega društva Sydney, pomoči pa ni praktično odrekel nikomur, ki ga je zanjo prosil. Poskrbel je za izdajo pomembnih knjig kot je bila monografija OD SANJ DO RESNIČNOSTI ob 20-letnici samostojne Slovenije za kar si je tudi sam prizadeval v letu 1991. Bil je delegat avstralske konference Svetovnega slovenskega kongresa ob proglasitvi samostojnosti v Ljubljani, pozneje je pomagal organizirati demonstracije v podporo nove RS in uspešno lobiral pri avstralski vladi, da na je Slovenijo priznala kot prva prekomorska država. Kot generalni častni konzul RS v Avstraliji je deloval kar 21 let, postal je ataše slovenske olimpijske reprezentance na OI 2000 v Sydneyu , vseskozi pa si je prizadeval za spravo med rojaki, čeprav ga je po drugi svetovni vojni doletelo marsikaj hudega. Skratka Alfred Brežnik je najboljši primer Slovenca z dušo in telesom v tujini.

Pennyjin in Franziskin zajtrk na Donavskem stolpu zmotita človeka, zakrinkana v pandi, ki zagrozita gostom restavracije in jim pobereta telefone. Medtem se zgodi umor v vili Erika Wakolbingerja. Ta skupaj z bratom Ullijem vodi podjetje za izdelavo letalnikov. Sta zajetje talcev in umor gospodinjske pomočnice morda povezana?

SOKO Wien (XIV.) / Avstrija / 2018-19
Scenarij: Natalia Geb, Sónke Lars Neuwöhner, Sarah Wassermair, Peter Dammaschk, Ralf Leuther idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Dietrich Siegl, Maria Happel, Helmut Bohatsch

V zadnjem desetletju so prebivalci oddaljenega kotička Arktike poročali o osupljivih in skrivnostnih dogodkih: o močnih eksplozijah in obsežnih kraterjih, ki potem zazevajo v tleh. Znanstveniki razkrivajo, da se s taljenjem permafrosta v ozračje sproščajo ogromne količine toplogrednega plina metana, kar celotne arktične pokrajine spreminja v časovne bombe …

ARCTIC SINKHOLES / ZDA / 2022 / Režija: Nick Tanner

Film ceste pripoveduje zgodbo o mladi podiplomski praktikantki psihologije Indre, ki ji zaupajo prevoz dveh mlajših pacientov, Paulisa in Juste, iz Vilne do psihiatrične klinike ob Baltskem morju. Indra ima sicer tudi sama težave z odnosi in komuniciranjem z ljudmi. Paulius trpi za bipolarno motnjo, zaradi katere se spreminja njegovo razpoloženje, Juste pa je potencialna samomorilka, ki zase misli, da ne potrebuje pomoči. Skupno potovanje se sprevrže v avanturo, med katero se potniki zbližajo in se drug drugemu pokažejo v najlepši luči, vendar ostaja vprašanje, ali jim bo uspelo premagati ali vsaj obvladati bolezen, odprto.

SUMMER SURVIVORS / LITVA / 2018
Režija: Marija Kavtaradze / Scenarij: Marija Kavtaradze / Igrajo: Adrija Cepaite-Palsauskiene, Gelmine Glemzaite, Vilija Grigaityte, Giedre Gudeikiene, Giedrius Jursys, Larisa Kalpokaite, Karolis Kaupinis, Danas Kavaliauskas, Tekle Kavtaradze, Giedrius Kiela, Paulius Markevicius, Inga Maskarina, Darius Meskauskas, Lilija Milasiene, Juozas Milasius, Indre Patkauskaite, Sarunas Puidokas, Julija Steponaityte, Ieva Triskauskaite in drugi …

Skupina Šank rock je nastala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. In se v letu 2014 vrnila v velikem slogu z novo skladbo »Restart« , ter veliko turnejo.
Uvodni koncert t. i. »Turneje ponosa« so legendarni slovenski glasbeniki začeli v Križankah. Koncert nabit s čustveno energijo tako zasedbe kot publike pod odrom je obeležilo mojstrsko igranje Bora Zuljana, glasovi prekaljenih glasbenikov ter skladbe starejšega datuma kot so: Pravljica o mavričnih ljudeh, Metulj, Rockerji, Ker te ljubim….manjkale pa niso niti novejše. Posebni gostje večera pa so bili: Tinkara Kovač, & Pack Čukur, Natalija Verboten in Tina Maze.Režija: Njegoš Maravič

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov