Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 6. jul. 2022

TV Slovenija 2 • Sre, 6. jul.

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Pripravili smo tudi številne nagradne igre in terenska javljanja iz različnih krajev širom Slovenije. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Gino bo tokrat obiskal mesto Santa Maria di Castellabate in se naučil izdelovati izvirne testenine fusilli, ki jih bo pripravil z okusno zelenjavno omako s panceto. Nato bo odpotoval v mesto Pestum in obiskal rejce vodnih bivolov, ki iz bivoljega mleka izdelujejo okusno mocarelo. Ob starodavnih templjih bo pripravil okusno zloženko iz jajčevcev, popečenih paprik in bivolje mocarele.

GINO'S COASTAL ODYSSEY / Velika Britanija / 2017

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Kakšno hišo si predstavljate, če vam rečemo, da si jo je postavil par v zlatih letih svojega življenja, oziroma, kot smo jo poimenovali mi: sodobna hiša za babico in dedka? Dvomimo, da takšno, kot jo predstavimo v oddaji.
Ob odločitvi za nakup manjšega stanovanja je tričlanska družina sklenila, da bodo notranjo ureditev in opremo zaupali arhitektki. Vsi so se zavedali, da bo potrebno prostor kar se da racionalno izkoristiti in slediti želji po obilo shranjevalnih prostorov ter odprtih in zračnih prostorih.
V sklopu predstavitev slovenskih oblikovalcev pohištva in dodatkov za dom bomo danes odprli novo poglavje, čisto drugačno od prejšnjih. Na poti skozi ustvarjalnost akademske slikarke in vsestranske umetnice Ksenije Baraga nas bodo namreč ovili barviti in prefinjeni izdelki iz tekstila in pletenin.

Letošnja dirka po Franciji bo za nas še posebej zanimiva: nastopilo bo kar 5 Slovencev, dva - Tadej Pogačar in Primož Roglič - pa sta celo med najožjimi favoriti za skupno zmago. Tadej Pogačar bo lovil že svojo tretjo zaporedno zmago na največji dirki na svetu. Dirka je razdeljena na 21 etap, do Pariza bodo kolesarji skupaj prevozili 3350 kilometrov, najvišja točka bo 2624 metrov visoki prelaz Galibier. Naši gledalci si bodo v neposrednih prenosih ogledali vseh 21 etap, po vsaki etapi pa še studijsko analizo z zanimivimi gosti.

*****

Dragotin Gustinčič je bil človek, ki je usodno zaznamoval našo polpreteklo zgodovino in za seboj pustil ogromno sledi. Najpomembnejši pa je bil njegov vizionarski duh in tudi njegova neustavljiva želja po spremembah, zaradi katere si je nakopal ogromno težav.

Dragutin Gustinčič (1882–1974) je bil politik in publicist, eden izmed ustanoviteljev KPJ, španski borec, zapornik na Golem otoku, profesor in prvi dekan Ekonomske fakultete v Ljubljani ter avtor rokopisa »Das nationale Problem der Slowenen«, ki naj bi ga pozneje domnevno prepisal ter pod svojim imenom in naslovom Razvoj slovenskega narodnega vprašanja leta 1939 izdal Edvard Kardelj. V dokumentarnem portretu ta domneva ni potrjena, o čemer govori tudi njegov sin, danes pokojni Jurij Gustinčič. V svojem eseju je namreč Dragutin Gustinčič podrobno utemeljil pravico slovenskega naroda do samoodločbe in vključitev slovenske samostojne federativne enote v revolucionarno oblikovano državno zvezo, ki bi najbolje ustrezala slovenskim narodnokulturnim in socialnopolitičnim interesom. Zastopal je tezo, ki je slovenski komunisti niso sprejeli – bil je namreč proti temu, da bi bila Slovenija v Jugoslaviji. Po njegovih nazorih je Slovenija spadala v srednjo Evropo, kar je bilo za tiste čase heretično razmišljanje.
Gre za predstavnika prve generacija komunistov, ki so verjeli v svoja prepričanja,ostro kritizirali razmere po drugi svetovni vojni, bili kritični do partije, izbrancev in privilegijev. Svoja stališča, od katerih ni odstopal, je tudi drago plačal.
Dokumentarni portret nosi podnaslov »Nevidni človek«. Prav v tem smislu se odvija pripoved o prevečkrat spregledanem Dragutinu Gustinčiču, ki se začne z iskanjem njegove rojstne hiše in konča z iskanjem njegovega groba v Gornji Košani. O Dragotinu spregovorijo: Vita Mavrič, dr. Aleš Gabrič, Alenka Puhar, dr. Bogo Zupančič, Jurij Gustinčič, Radovan Hrast in dr. Jurij Perovšek.

Franzi spozna svojo zmoto in se Robertu Saalfeldu opraviči. Ta ji ponudi priložnost, da se dokaže, a videti je, da se je vse zarotilo proti njej. Natascha si nikakor ne prizna, kako hudo je z njenim očetom, potem pa pride do pripetljaja, po katerem si ne more več zatiskati oči. André se boji, da se bosta Dirk in Linda spet zbližala, zato jezno izbruhne. Nato se poskusi opravičiti, a vse skupaj le še poslabša.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Igralec Blaž Setnikar je član Prešernovega gledališča Kranj in prejemnik Severjeve nagrade. Nazadnje je blestel v nagrajenih predstavah in vlogah na Borštnikovem srečanju. Zaupal nam bo med drugim tudi, kaj meni o družbenih omrežjih. Četrt stoletja pa lahko praznuje gledališka menedžerka, producentka in ustanoviteljica Špas teatra Urška Alič. Kristina Kuzmić, Američanka hrvaških korenin, avtorica številnih knjižnih uspešnic, te dni v Sloveniji gostuje s svojo novo knjigo z naslovom Drži se! in podnaslovom Upanje in humor mojega nepopolnega življenja.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Spremljali boste posnetek koncerta s 13. glasbenega festivala Arsana, ki vsako leto poteka na različnih lokacijah na Ptuju. Vlado Kreslin, mednarodno uveljavljena vokalna zasedba Vox Arsana ter izbrani glasbeniki in glasbenice, ki so se pod vodstvom violinista in skladatelja Matije Krečiča združili v priložnostni godalni orkester s triom, so nastopili na dvorišču čarobnega Minoritskega samostana. Prijetno vzdušje koncerta in energične izvedbe skladb je posnela ekipa Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, režiserka Urška Žnidaršič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov