Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 5. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Ned, 5. feb.

Koran je sveta knjiga islama. Muslimani verujejo, da je Koran čista božja beseda in vrh božjega razodetja ljudem. Hafizi so verniki, ki se naučijo sveto knjigo Koran na pamet. V oddaji predstavljamo hafiza Ahmeda Alilija iz Muslimanskega kulturnega centra v Ljubljani.

Visokozmogljiva plastika je lahko rešitev za več težav, ki nas pestijo. Zaradi večje toplotne in kemične odpornosti lahko nadomesti uporabo kovin, ki jih primanjkuje, za njeno proizvodnjo pa porabimo manj energije. Uporablja se za proteze, ker so te zato lažje in skladnejše z našim telesom. Zdravniki lahko bolnikom s sivo mreno povrnejo normalen vid, tako da odstranijo naravno očesno lečo in jo nadomestijo z umetno iz plastike z veliko zmogljivostjo. V avtomobilski industriji se za tako plastiko odločajo tam, kjer želijo zmanjšati težo sestavnih delov. Visokozmogljiva plastika zajema približno en odstotek plastike, proizvedene po vsem svetu. Kako je zgrajena in kje jo bomo še uporabljali?

V Kulturnem domu Šmartno pri Litiji je potekal festival tamburašev in mandolinistov, na katerem so se predstavili najboljši orkestri. Svoje muziciranje sta predstavila tudi Tamburaški orkester Dobreč (umetniški vodja Gregor Zagorc, predsednik Marko Simčič) in Tamburaški orkester Šmartno (umetniški vodja Štefan Vidic, predsednica Aleksandra Bratun). Režija Aleksander Šmuc, urednik Daniel Celarec.

Ob izvedbi množične mladinske zborovske prireditve v Cankarjevem domu smo spremljali potek priprav in vzdušje med mladimi pevci pri skupnem poustvarjanju ter večerni koncert. Prireditev pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v počastitev Svetovnega dne zborovske glasbe. Na odru je pod vodstvom Damijana Močnika in Rahele Durič glasove združilo okrog 500 mladih pevcev. Raznolik koncertni spored je med drugim prispeval slovensko noviteto Mateja Kastelica in nove priredbe slovenskih ljudskih pesmi.

Na goratem jugu Turčije še živijo redki nomadi, pripadniki ljudstva Yoruk, ki s čredami koz prepotujejo stotine kilometrov. Po postanku v njihovem taboru se Simon Reeve odpravi v največje kurdsko mesto Diyarbakir, v katerem je zaradi spopadov med uporniki in turško vojsko več četrti popolnoma zravnanih z zemljo. V Sarikamiškem gozdu pa ugotovi, da se Turčija lahko pohvali z izjemno biotsko raznovrstnostjo in veliko populacijo rjavega medveda, vendar država na področju varstva narave močno zaostaja za drugimi. Nazadnje Reeve obišče prizorišče snemanja priljubljene televizijske nadaljevanke in v njej celo dobi manjšo vlogo.

TURKEY WITH SIMON REEVE / ZDRUŽENO KRALJESTVO / BBC STUDIOS / 2017

Družinska komedija z bollywoodskim pridihom.

Tiki je energičen deček iz revne družine. Njegovi si zanj ne vzamejo veliko časa, zato večino dni preživi v domišljijskem svetu, z junaki in zgodbami priljubljenih bollywoodskih akcijskih filmov. Pri igri je sam in si želi družbe. Nekega dne se v sosednjo hišo priseli nervozen deček Babu s svojim očetom, ki sina vzgaja v duhu stroge discipline in velikih ambicij. Tiki Babuja spelje na kriva pota. Dečka tako celo prekrižata pot mafijskemu šefu Radži.

Izvirni naslov: KINGS OF MULBERRY STREET / Južnoafriški film, 2019 / Scenarij in režija: Judy Naidoo / Igrajo: Aaqil Hoosen, Shaan Nathoo, Amith Sing

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Hiša unikatnih detajlov smo jo poimenovali. Osnovni dizajn interijera je sicer temeljil na črno beli kombinaciji, vendar se je lastnica kot športna in modna navdušenka brez oklevanja odločila vnesti tudi nekaj intenzivnejših barv. S pomočjo arhitektke pa so si uredili še zunanji del, ki prav vabi k preživljanju časa na prostem.
Za stanovanja v blokih se marsikomu zdi, da ima človek ob morebitni prenovi na veliko koncih zvezane roke. V mestu ob Dravi smo ugotovili, da stene ne predstavljajo mej, če je v glavi polno idej. Pobliže predstavimo stanovanje, polno vrhunskega dizajna in drznih rešitev.
Dvajset let že »zori« vrt na Gorenjskem. Lastnica spoštuje naravo, zato je izbrala sonaravno vzgojo rastlin. Okrasni vrt je zasnovala po zgledu angleških okrasnih vrtov, s pomočjo moževih rok pa nastane veliko koristnega in lepega.

Človek, čas, svet … pravzaprav vse, kar nas obdaja, nosi v sebi svojo zgodbo.

Nekatere se razkrijejo, druge ostanejo za vedno skrite. Ob prebiranju ali gledanju teh zgodb se širi obzorje bralca, poslušalca in gledalca. Osnovni temelj dobre zgodbe je iskrenost, čistost, avtentičnost. Odsev mora biti jasen. Kmalu po rojstvu slovenske nacionalne televizije se je porodila tudi potreba po prikazovanju nečesa več od zgolj informacij. Potreba po slikanju zgodb življenja. Rodil se je Dokumentarni program Televizije Slovenija in v več kot pol stoletja dolgi dobi je pred kamero zaživelo mnogo dobrih zgodb.

Posnetek baleta Abraxas v izvedbi baletnega ansambla, solistov in orkestra SNG Opera in balet Ljubljana. Balet je nastal na glasbo nemškega skladatelja Wernerja Egka in na podlagi pesnitve Heinricha Heineja, ki obravnava znamenito zgodbo o doktorju Faustu.
Posnetek posvečamo nedavno preminuli cenjeni baletni plesalki Alenki Šest, ki je bila vse do leta 1990 zaposlena kot baletna solistka v SNG Opera in balet Ljubljana. Koreograf Metod Jeras, voditeljica Nataša Dolenc, plešejo Mojmir Lasan, Lane Stranič, Silvana Urbanija, Alenka Šest, Mijo Basajlovič, Vlasto Dedović, Ivo Kosi, Janez Mejač, Metka Meša, Maruša Vidmar, Miloš Bajc, Franci Ambrožič in Darinka Lavrič Simčič. Posnetek je nastal leta 1980 v SNG Opera in balet Ljubljana, režiserka Majna Sevnik.

Dokumentarna serija je zgodba o najbolj osupljivih, tudi dramatičnih prizadevanjih živali, da bi našle ustreznega partnerja in ustvarile trajno zapuščino. Dokumentarna serija predstavi, kaj je v igri parjenja potrebno za uspeh.

3. del: V goščavi
V džunglah in deževnih gozdovih živi 80 odstotkov vseh vrst na Zemlji, vendar ti preraščajo le dva odstotka površine planeta. Kdor hoče zmagati v igri parjenja, mora znati izstopati iz množice. Za nekatera bitja je pomembno, da so čim bolj nastopaška, medtem ko se morajo druga za svojo priložnost bojevati. Za nekatere živali pa je ključno sodelovanje.

THE MATING GAME / Velika Britanija / 2021 / Režija: Joe Loncraine

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Po umoru moškega, s katerim se je dobivala Stevie, River in Ira iščeta morilca. Sled ju vodi v svet nezakonitih priseljencev in odvetnikov, ki jih zastopajo pri pridobivanju dokumentov. River začne odkrivati, kaj je preiskovala Stevie pred umorom in se zbliža z Roso, ki mu želi pomagati. Ira preiskuje na lastno pest in osumljenec ga napade.

RIVER / Velika Britanija / 2015 / 12+
scenarij: Abi Morgan
režija: Tim Fywell, Jessica Hobbs, Richard Laxton
v glavnih vlogah: Stellan Skarsgård, Nicola Walker, Adeel Akhtar, Georgina Rich, Sorcha Cusack, Owen Teale, Turlough Convery, Eddie Marsan, Lesley Manville, Michael Maloney, Jim Norton, Shannon Tarbet, Josef Altin

Albert je star moški v invalidskem vozičku, cinik, kolerik, rasist. Živi v Trstu v velikem stanovanju ter v samoti drobcev svojega obsesivnega spomina, v katerem prebivajo njegovi nerazrešeni odnosi z družino, od katere se je že pred leti oddaljil. Njegov stik z realnostjo predstavljata na eni strani Ida, izobražena ženska srednjih let, ki se dvakrat na teden pripelje iz Istre, da mu pospravi, skuha in da ga umije ter na drugi občasno gledanje skozi okno. Tega dne se Albertovo in Idino sobivanje prične z Albertovim tečnarjenjem in se nadaljuje z vse večjim cinizmom in grobimi izpadi. Ida prenaša njegovo obnašanje dostojanstveno in mirno, toda Albertova hudobija se še bolj razbohoti…
Glavne snemalne lokacije so bile v Izoli, Trstu in Ljubljani. Pri produkciji so sodelovali tudi Italijani.

KOMEDIJA SOLZ, slovenski celovečerni igrani film, 2016
Scenarij in režija: Marko Sosič / Igrajo: Marjuta Slamič, Ivo Barišič, Tina Gunzek, Mojca Lavric, Matija Rupel, Ivo Selj, Luna Jurancic Sribar

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov