Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 7. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 7. feb.

Koliko je vredno življenje? Nekaterim dodatki, drugim drobiž. Čakajoč na ledvico. Tabu izgubljenih nosečnosti. Pogumno ali nespametno?

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

Na Tržaškem filmskem festivalu, ki se osredotoča na vzhodno in srednjo Evropo ter Balkan, smo srečali poljskega filmskega veterana Krzysztofa Zanusija, ki je od šestdesetih let prejšnjega stoletja s t.i. filmi moralne tesnobe zaznamoval poljsko kinematografijo. Marko Šantić je v Trstu tekmoval s svojim novim celovečercem Zbudi me. Na festivalu smo na fotografski razstavi ob stoletnici rojstva igralke Alide Valli pogledali v zakulisje njenega življenja in dela.

Avtorica: Mateja Valentinčič

Naši letošnji evrovizijski predstavniki, skupina Joker Out, bodo na prvi postaji Misije Liverpool premierno predstavili skladbo Carpe Diem. Na zabavi, ki so jo skupaj s svojimi oboževalci priredili v našem studiu, pa nam bodo postregli še z akustičnimi priredbami bivših zmagovalk EME skupaj s številnimi gosti. Videli bomo posnetke iz zakulisja snemanja pesmi, slišali, kaj si fantje mislijo o nastopu in kaj si o skladbi mislijo veterani slovenske glasbene scene, za pravo evrovizijsko vzdušje pa bosta poskrbeli srbska umetnica Konstrakta in legendarna voditeljica Miša Molk.

Četrta sezona zabavne in poučne dokumentarne serije z naslovom Kdo se boji slovenščine ponuja nove tri dele, v katerih odkrivamo mladim privlačne načine raziskovanja maternega jezika.
V prvem delu, ki bo na sporedu 1. februarja, se bomo prepustili čarobnosti pripovedovanja. Naš šolski sistem nagovarja zlasti učence, ki radi berejo, medtem ko se otroci, ki si vsebino lažje zapomnijo s poslušanjem, ali tisti, ki potrebujejo praktično izkušnjo, lahko počutijo odrinjene na rob. Tako opozarja profesor slovenščine dr. KLEMEN LAH in dodaja, da ne pozna otroka, ki ne bi rad poslušal doživetega pripovedovanja, temu pa naš šolski sistem namenja premalo pozornosti.
Pridružili smo se učencem OŠ Tinije in z njimi prisluhnili napeti pravljici, ki jo je pripovedovala pesnica in pisateljica ANJA ŠTEFAN; drugošolci OŠ Koseze so ob pripovedovalki ŠPELI FRLIC sami sestavljali in si pripovedovali zgodbe; izjemen pomen pripovedovanja in poslušanja poudarjata tudi igralka JANJA MAJZELJ in glasbenik BOŠTJAN GOMBAČ, pritrjuje pa jima prvošolka ADA, ki najlažje zaspi, kadar ji mami TEJA prebere pravljico za lahko noč.

Dokumentarna oddaja prikaže življenje amišev, ene najbolj zaprtih in skrivnostnih skupnosti v ZDA. Pred verskim preganjanjem v Evropi so se tja zatekli na začetku 18. stoletja. So zelo konservativni kristjani, ki strogo sledijo Svetemu pismu. Nimajo avtomobilov, pitne vode, elektrike in telefonov. Toda tudi v to skupnost so začeli vdirati vplivi zunanjega potrošniškega sveta. V dokumentarcu predstavniki treh generacij spregovorijo o tem, kako je na začetku 21. stoletja živeti v skladu s štiristo let starimi pravili.

THE AMISH DILEMMA / EN TERRE AMISH / Francija / 2022 / Režija: Mélanie Van Der Ende

V tokratni oddaji se bomo odpravili na Île de Ré, drugi najbolj sončen otok v Franciji. Znan je po solinarstvu in belem zlatu oziroma solnem cvetu, zgodnjem krompirju in ostrigah.
Sedli bomo za mizo k Maud in Jamesu Renouju, ki se s solinarstvom ukvarjata od leta 2005, poleti pa jima na pomoč priskoči tudi Jamesova hči Zoé. James bo skuhal specialiteto s klapavicami, imenovano mouclade rétaise. Poleg glavne jedi bo pripravil še solato iz navadnega osočnika, ki raste na obrobju solin, šalotke, paradižnika in paprike. James rad eksperimentira z okusi in nekatere jedi so že postale priljubljena klasika med sorodniki in prijatelji. Na primer flambirane kozice, marinirane v karamelni kremi in pečene na žaru. Za večerjo pri prijatelju pa si bodo privoščili nadevanega piščanca, pečenega v solni skorji, in poširane ostrige.

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Alix François Meier

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V Magnetu razkrijemo, kaj novega in kaj sladkega se obeta na filmskih platnih, gostimo novopečenega režiserja Tina Vodopivca, s Tatjano Mihelj pa smo bili na snemanju videospota.

3. del: Izbris
Solarovi in Carraccijevi se pripravljajo na odprtje nove trgovine s čevlji v središču mesta, Lila pa gara v delikatesi in se ne meni za nosečnost. V trgovini s čevlji so obesili Lilino poročno sliko, toda Lila sklene, da jo bo preuredila po svoje. Elena se pripravlja na zabavo pri profesorici Galianijevi in Lila sklene, da se ji bo pridružila. Čeprav se Elena boji, da jo bo Lila kakor vedno zasenčila, se zgodi ravno nasprotno.

L'AMICA GENIALE (II.) / My Brilliant Friend (II.) / Italija / 2019
scenarij: Saverio Costanzo, Elena Ferrante, Laura Paolucci, Francesco Piccolo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Giovanni Amura, Gennaro Di Stefano, Francesco Serpico, Alessio Gallo, Valentina Acca, Anna Rita Vitolo

Kriminalna in družinska drama po resničnih dogodkih iz leta 2005, ko so neonacisti ubili študenta Daniela Tupyja … Ludovit in njegova žena Zuzana imata starejšega sina Davida in mlajšo hčer Jano. David je pravkar maturiral na srednji tehniški šoli in naj bi nadomestil očeta ključavničarja v njihovi zasebni delavnici in prodajalni. Tistega večera, po maturi, se je David odpravil v mesto in se ni več vrnil. Namesto njega so prišli policisti in naznanili umor mladeniča, ki bi bil lahko njun sin. Ko starša v bolnišnici identificirata sinovo truplo, jima povedo, da so umor izvršili neonacisti, ki so fanta prestregli pod mostom. Oče se ne more pomiriti in hoče sodelovati pri preiskavi, a je policija medtem že poiskala četverico osumljencev in jih izročila sodišču. Toda na veliko presenečenje žalujoče družine so vsi osumljenci odpuščeni zaradi napake v slovaškem pravosodju, ki so jo izkoristili zagovorniki neonacistov in osumljence oprali krivde. Položaj je absurden in pravosodno skrajno nevzdržen, zato se oče poda na samostojno pot do pravice. Bori se z apatično in neučinkovito policijo, z oportunističnim sodstvom, hkrati pa se mora spopasti z bolečim spoznanjem, da si s svojim sinom ni bil nikoli povsem blizu. Bolj kot se pogreza v »delirij« lastne krivde, bolj se od njega odmika žena Zuzana in tudi hči Jana trpi zaradi tega … Jim bo uspelo prebroditi družinsko krizo? In ali bo sodstvu končno uspelo položaj uzreti v pravi luči?

OSTRÝM NOZOM / BY A SHARP KNIFE / SLOVAKIA / 2019
Režija: Teodor Kuhn / Scenarij: Teodor Kuhn, Jakub Medvecký / Igrajo: David Hartl, Roman Luknár, Miroslav Krobot, Marian Mitas, Lubomír Paulovic, Filip Kois, Ela Lehotská, Jana Olhová, Denis Domaracký, Sáva Popovic, Ela Stafunková, Roman Grigely, Jana Valocká, Zuzana Sebová, Tána Radeva …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov