Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 14. mar. 2024

TV Slovenija 2 • Čet, 14. mar.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Četrtkova oddaja Dobro jutro bo ponovno pestra in zanimiva. 14. marca obeležujemo svetovni dan ledvic, zato bo gost predstojnik Oddelka za nefrologijo UKC MB Sebastijan Bevc, ki bo predstavil kronično ledvično bolezen. Spoznali boste tudi Center Noordung v Vitanju, izvedeli kakšne spremembe bo prinesla evropska denarnica za digitalno identiteto, ter kako poteka izbor za najboljšo mlado voznica in najboljšega mladega voznika. Oddajo bosta vodila Katja Treer in Andrej Geržina.

V oddaji Profil gostimo Evo Matjaž, raziskovalko in sindikalistko, ki spremlja razmere, v katerih delujejo kulturni ustvarjalci. Kljub drugačnemu prepričanju javnosti jih je le dvajset odstotkov prejemnikov javnih sredstev, preostali ustvarjajo in se preživljajo na trgu, ki je majhen in sistemsko neurejen, gentrifikacija pa se zažira v njihov delovni prostor.

Spoznali smo poškodovanega tekmovalnega konja, ki ima to srečo, da ga je, po hitro končani tekmovalni karieri, kupila srčna in vztrajna skrbnica Marjana Onič. Pri vzgoji in šolanju sicer zahtevnega konja pa ji je pomagal Marko Vašcer. Spremljali smo urejanje umetnih otokov na Brežiškem jezeru, kjer gnezdi in se zadržuje veliko število ptic. Z ustanoviteljico Raziskovalnega Inštituta Pes smo se pogovarjali o vzgoji psov in njihovi vlogi v človeški družbi. Predstavljamo pse v Zavetišču za živali Maribor, ki zaradi starosti težje dobijo nov dom. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

PRESAJANJE ČEŠNJE
Začetek marca je še čas za presajanje sadnega drevja in okrasnih rastlin. Na vrtu Sebastjana Liparja raste mlada češnja, ki je divje zrasla ob matičnem drevesu. Ker je kosilnica ni ujela, jo je Sebastjan pred tremi leti cepil, pred nekaj dnevi pa presadil na novo mesto, kjer bo imela več prostora.

MAREC NA VISOKIH GREDAH IN V RASTLINJAKU
Visoke grede različnih višin sta Marko in Jure sestavila iz odpadnih materialov. Obložene so z gumbasto folijo, na dnu pa imajo mrežo proti voluharjem. Z Nevenko Breznik Beton iz kluba Gaia sta posadila prej doma nakaljen grah. Marko pa medtem v ogrevanem rastlinjaku vzgaja toploljubne plodovke in potaknjence okrasnih rastlin.

POSEBEN ŠOPEK ZA DAN ŽENA
Ob mednarodnem dnevu žena je cvetličarski mojster Simon Ogrizek sestavil osupljiv šopek. Poleg vrtnic in suhih zajčjih repkov je uporabil občutljive tulipane, pa veje okrasnega ribeza, bršljana, ki jih našel na dvorišču dvorca Gutenbuchel v Šoštanju. Seveda pa naj podarjen šopek spremljajo tudi vsakodnevno izkazano spoštovanje nežnejšemu spolu.


navrtu@rtvslo.si

Zadnje tekme te sezone svetovnega pokala v biatlonu bodo na prizorišču olimpijskih iger leta 1988 v Canmoru v Kanadi. Razlike v posameznih disciplinah in v skupnem seštevku niso velike, tako da bodo tudi zadnji nastopi biatlonk in biatloncev zelo zanimivi.
V ženski konkurenci ima Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold 73 točk prednosti, vendar so njeni nastopi zelo nepredvidljivi. Anamarija Lampič je na 18. mestu. Pri moških ima Johannes Bø 62 točk prednosti pred bratom Tarjejem, Jakov Fak je 25.
V sprintu imajo kar štiri tekmovalke možnost osvojiti mali kristalni globus, pri fantih pa je praktično že zmagovalec Johannes Bø. Njegov brat Tarje ima na zasledovalni tekmi 22 točk prednosti pred rojakom Sturlo Holmom Lægreidom, pri dekletih vodi Francozinja Julia Simon.
Zadnji dan se bo 30 najboljših v obeh konkurencah pomerilo še na tekmah s skupinskim startom.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Kakih petinpetdeset milijonov Američanov pravi, da so uporabniki konoplje, prizadevanja za njeno legalizacijo pa so vse bolj izrazita v vse več ameriških zveznih državah. Čeprav mnogi verjamejo v njene koristne, celo zdravilne učinke, jo zvezna vlada razvršča ob bok heroinu, njena kriminalizacija pa je izrazito nesorazmerno prizadela temnopolte skupnosti. Dokumentarna oddaja razišče tako tveganja, ki jih prinaša uporaba konoplje, tudi npr. možganom v razvoju, kot spodbudne rezultate pri zdravljenju npr. epileptičnih napadov in posttravmatske stresne motnje.

THE CANNABIS QUESTION / ZDA / 2021 / Režija: Sarah Holt

Za prvo spomladansko Avtomobilnost smo se odpravili v Ženevo, na legendarni avtomobilski salon, a žal ugotovili, da je samo še bleda senca nekdanjega blišča. Od velikih znamk je nastopil le Renault. A pripeljal je zvezdo, novo petko! Poglejte jo z nami, od blizu. Seveda smo v Ženevi Renault pobarali tudi glede prihodnosti Revoza. Zanimalo nas je, če bo proizvajal novega twinga. Iz te tovarne pa smo skupaj z gledalci Avtomobilnosti na pot pospremili najbolj slovenskega clia, tistega z oznako I feel Slovenia. Pika na i tokratne oddaje pa je volvo EX30. Avto, s katerim se je Volvo povsem usmeril v trajnostno poslovanje.

Dogodek v mestu pisatelja in dramatika Slavka Gruma (1901-1949) velja za temeljno delo slovenskega dramskega ekspresionizma in je eno ključnih del slovenske dramatike 20. stoletja. S svojimi motivi nagovarja tudi današnji čas. Televizijska priredba drame iz leta 1988 na visoki umetniški ravni posreduje njeno sporočilo.
Pomembna idejna prvina te drame je Freudova psihoanaliza: »Gogo« lahko razumemo kot simbol zagatnega srednjeevropskega mesteca, lahko pa tudi kot globalni simbol za podzavest, napolnjeno s frustracijami.
Dogajanje je zgoščeno okoli Hanine zgodbe: Hana (Silva Čušin), dvajsetletna trgovčeva hči, se po letih odsotnosti vrne iz velikega sveta v domače mesto. Ko ji je bilo trinajst let, jo je posilil očetov nameščenec, Prelih (Ivo Ban), in od tedaj je Hana suženjsko odvisna od njega. Ušla mu je v svet, vendar se s tem ni osvobodila, ni premagala odpora do moških. Ko se vrne, se je Prelih zopet polasti. Hana ga ubije. Vse mesto začuti, da se je zgodil »dogodek«, ki so ga vsi pričakovali, in ki bo mesto in ljudi iztrgal iz večno istega. Vendar se pričakovanje izrodi…

režija: Meta Hočevar / igrajo: Boris Juh, Dare Valič, Branko Šturbej, Majda Potokar, Štefka Drolc in drugi.

Človek, ki uteleša velike strasti, velike depresije, velike besede, velike škandale in velike filme. V tretjem letniku režije je v nekaj nočeh z dvema steklenicama tekile napisal scenarij Babica gre na jug, prvi celovečerni film v samostojni Sloveniji. Je tudi avtor glasbe in montažer zadnje verzije kratkega filma (A)torzija, nominiranega za oskarja, zdaj se pripravlja na snemanje filma Dedek gre na jug z Borisom Cavazzo v glavni vlogi. Gost Vesne Milek v oddaji Od blizu bo režiser, scenarist, skladatelj in igralec Vinci V. Anžlovar.

Odpravili smo se v naselje Gazice v občini Brežice, kjer imajo prebivalci sicer urejen dostop do vode, so pa še vedno brez elektrike. Pogovarjali smo se z vaščani, ki so se s svojimi predlogi že večkrat obrnili na občino. Kako občina ravna z denarjem za Rome in kdaj lahko Romi v naselju pričakujejo elektriko, smo vprašali tudi pristojne. Kako uspešni so otroci v šoli in kako na uspeh vpliva predšolska vzgoja, smo izvedeli na OŠ Cerklje ob Krki. V Brežicah živi tudi Rudi Mlinar, ki je izdal roman o ljubezni med romskim fantom in neromskim dekletom.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov