V Italijanskem mestecu Guastalla v pokrajini Emilia Romagna, na območju, ki je zaščiteno za proizvodnjo slavnega sira Parmigiano Reggiano, so nedavno kmetijo svojih staršev prevzeli bratranec in dve sestrični. Vsi so polni energije, ko uvajajo nove tehnologije in sledijo tradiciji proizvodnje uveljavljene blagovne znamke parmezana in drugih visoko kakovostnih sirov, tako značilnih za to pokrajino.

Foto: Vrabec Branko
Foto: Vrabec Branko

Umberto, ki je zadolžen za živino, dvakrat na dan opravlja tudi delo matere telet. “Vsako jutro in vsak večer čakajo svoj obrok, ki temelji na mleku. Pet ali šest dni dobivajo materino mleko, potem uporabljamo mleko, ki je malo starejše od živali, ki jih molzemo dlje, saj je lažje prebavljivo.”

Navdušen je nad zmožnostmi, ki jih prinaša moderna tehnologija, zato si je med drugim omislil več strojev, ki jim lajšajo delo z živino. Krmni avtomati natančno odmerijo hrano vsaki posamezni kravi, prav tako mu poseben stroj vsako jutro in večer pomaga nahraniti živali s krmo. Leta 2012 so se z evropskimi sredstvi za mlade povečali hlev in s tem prostor za teleta.

Ponosni so predvsem na izdelavo svojega parmezana in mocarele, ki jih prodajajo v lastni trgovini.
“Neposredna povezava med proizvajalcem in potrošnikom nam daje zadovoljstvo. Zaradi tega čutimo, da smo del skupnosti. Ljudje nam zaupajo svoje izkušnje, poznajo nas po tem, kar delamo. Smo pridelovalci in ljudem ponujamo odlične izdelke, ” razloži Umberto.

Celotno zgodbi si lahko ogledate v nedeljo, 9. maja ob 12.45 na TV SLO 1.

Samo na spletu: Umberto, Valentina in Francesca
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"