Maik je mlad estonski kmet, ki skupaj z očetom obdeluje več kot 4000 hektarjev zemlje, kjer v večini rastejo ekološki pridelki. Maik je sodeloval tudi pri ustanovitvi E-Agronomov, skupine mladih IT strokovnjakov, ki so v Estoniji pred nekaj leti zasnovali aplikacijo, ki je v veliko pomoč predvsem velikim kmetom , da lahko digitalno nadzorujejo svojo kmetijo. Maik brez aplikacije, ki so jo razvili E-Agronomi, ne bi mogel nadzorovati vseh aktivnosti na 4000 hektarjih zemlje.

Foto: Maaseutumedia
Foto: Maaseutumedia

Cristian Anderson, ki se je E-agronomom pridružil pred nekaj leti, je diplomirani inženir agronomije, zase pa pravi, da je razvijalec novih tehnologij. “Moje sporočilo mladim kmetovalcem bi bilo ... Če ste kmetovalec, v obdelovalni sezoni doživljate velikanski stres zaradi zunanjih dejavnikov. Neobvladljivega ne morete nadzorovati, na vreme ne morete vplivati, lahko pa vplivate na svoje vsakodnevne in dolgoročnejše odločitve, zato prisluhnite novim rešitvam, saj vam znanje daje prednost,” še doda.

"Kmetijstvo je naša prihodnost, vsi namreč želimo jesti in živila mora nekdo pridelati," pa je prepičan Maik, ki razmišlja, da bi zmanjšal število obdelovalnih površin, saj delo zaradi dela samega nima smisla. "Tudi zaslužiti moram, vendar menim, da je kmetijstvo naša prihodnost, vsi namreč želimo jesti in živila mora nekdo pridelati.”

#Zelena generacija/Young Village Folk: E-Agronom

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.

Maik is a young Estonian farmer who, together with his father, cultivates more than 4,000 hectares of land, where crops are mostly organic. Maik also co-founded E-Agronom, a group of young IT professionals who designed an app in Estonia a few years ago that is of great help especially to large farmers to be able to digitally control their farm. Without the app developed by E-Agronomists, Maik would not be able to control all activities on 4,000 hectares of land.

#Green Generation/Young Village Folk - E-Agronom (ENG)

Naslednjo oddajo #Zelena generacija/Young Village Folk si lahko ogledate v nedeljo, 18. julija, ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP" Foto: MMC RTV SLO