Jossi in Kari, sta svojim otrokom zapustila kmetijo, ko še nista dopolnila 40. rojstnega dne. Prepričana sta, da je potrebno mladi generaciji zaupati in prepustiti kmetije novim, svežim, mladim in inovativnim idejam zelo zgodaj, če želimo, da nam bo v prihodnosti še kdo prideloval hrano.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kari je bil lastnik in upravljalec kmetije od leta 2000 pa do leta 2017, ko so se vsi trije sinovi odločili, da bodo sledili očetovim in stričevim stopinjam in razvijali kmetijo dalje.

“Sinovi delajo na kmetiji vse od otroštva in to radi počnejo. Leta 2016 mi je srednji sin rekel, da bi rad kupil kmetijo. Takrat sem bil star 45 let. Rekel sem mu, da kmetije ne bom prodal samo njemu, ker tega ne bi zmogel sam, potreboval bi veliko pomoči in kmetija zanj ne bi bila donosna. Imel bi preveliko odgovornost, kmetija je že bila velika, postavili smo že drugi hlev za piščance in imeli smo 400 glav živine pa še 250 hektarjev njiv. Čez nekaj časa so prišli vsi trije in vprašali, ali lahko kupijo skupaj,” še razloži Kari Knuuttila.

Tako dedek Jossi kot sin Kari sta mnenja, da morajo starejše generacije prenehati kmetovati dovolj zgodaj in vajeti prepustiti mlajši generaciji.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Tri generacije

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.
Jossi and Kari left their children a farm when they were not yet 40 years old. They are convinced that it is necessary to trust the young generation and leave farms to new, fresh, young and innovative ideas very early if we want someone else to grow food for us in the future.

#Green Generation/Young Village Folk - Three Generations (ENG)

Naslednjo oddajo #Zelena generacija/Young Village Folk si lahko ogledate v nedeljo, 1. avgusta, ob 12.45, na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"