Tanel Tang je na estonskem otoku Saaremaa zasnoval svoje podjetje z ekološko prirejo jajc. Projekt je začel le nekaj mesecev pred razglasitvijo epidemije covid in potreboval veliko energije in inovativnosti, da je lahko postavil objekt in tehnologijo, ki mu danes prinaša več kot 100 jajc na dan.

Saaremaa je otok v Baltskem morju, ki leži pred obalo Estonije. Tu so včasih živeli pirati, ki so jih imenovali Vzhodni vikingi. Otok se lahko pohvali z milo klimo in neverjetno biotsko pestrostjo. Kar 80 % vseh rastlin v Estoniji raste prav na Saaremi, tudi živalski svet je tukaj zelo pester, z obale je mogoče večkrat opazovati kite.

Tanel pravi, da se je njegova zgodba začela po tem, ko je prebral članek o kokoših iz ekološke reje in se našel v njem. “Dohodek zagotavljajo vse leto, saj ves čas nesejo jajca. "Jajca lahko prodajam končnim kupcem, ne podjetjem. Tako ceno oblikujem jaz in ne podjetja. To se mi je zdelo logično, zato sem raziskal ali je na otoku še kaj kokošjih farm in ugotovil, da so zadnjo zaprli leta 2007, ukvarjala pa se je z baterijsko rejo. Take kmetije ni bilo že 13 let. Povpraševanje po jajcih je prihajajo od drugod. Nato sem raziskal še trg in ugotovil, da več kot polovico jajc prodanih v Estoniji, uvozimo. Zato se mi je zdelo, da imam možnost za uspeh.”

Svoje podjetje promovira tudi na Facebooku, kjer objavlja iskrene informacije o dogajanju na kmetiji.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
#Zelena generacija/Young Village Folk: Tanel iz Saaremee

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.
Tanel Tang has set up his own organic egg production company on the Estonian island of Saaremaa. The project began a few months before the declaration of an epidemic that would require a lot of energy and innovation so that it could set up a facility in technology that would have more than 100 eggs a day today. He successfully promotes sales on Facebook as well as by participating in the reality show.

#Green Generation/Young Village Folk - Tanel from Saaremaa (ENG)

Naslednjo oddajo #Zelena generacija/Young Village Folk si lahko ogledate v nedeljo, 25. julija, ob 12.45, na TV SLO 1.