Družina Sama Borupa se je z Danske na Finsko preselila konec 19. stoletja, saj so živeli na posesti, ki je stala na nekdanjem morskem dnu, zaradi česar je bilo rastline težko gojiti, a znanje, ki so ga pridobili, so spretno uporabili na Danskem. "Takrat so bile razmere drugačne, na prodaj je bilo veliko kmetij in naseslili so se blizu kraja Pukaro. Tako so začeli na Finskem na noge postavljati kmetijstvo. Uporabljali so znanje, ki so ga dobili na Danskem in obneselo se je. Enake tehnike so v rabi še danes," razloži Sam.

Sam je mlad kmet iz okolice Helsinkov, njegova glavna dejavnost je prireja goveda angus. Prepričan je, da je pridelava hrane posel, ki mora ustvarjati tudi dobiček. Tako sta s partnerico izračunala, kaj se jima splača početi in kaj ne. "Delo razporejava, vzdrževalnim opravilom se posvečava, ko ni drugega dela. Pozimi pluživa ceste, spomladi in jeseni trosiva apnenec, nato se lotiva sejanja. Pomlad je tudi čas telitve. Poleg tega pridelujeva različne poljščine, vendar bi to rada opustila, da bi imela poleti manj dela.“

Sam je odprtega duha in vedno pripravljen na nove izzive, z veseljem podpira tudi različne športne ideje, da bi mladim omogočil različne konjičke. “Na našem posestvu imamo motokrosistično stezo, ki jo krajevni klub uporablja že štirideset let, in to je edini kraj v Nurmijärviju, kjer lahko mladi to počnejo varno. Je v našem gozdu za sečnjo. Če je mogoče narediti kaj za tako dobro stvar, kot je motokros, bomo vedno ponudili pomoč. Na srečo lahko ta gozd ponudimo za lov, motokros, vožnjo s kolesi enduro, dejavnosti s psi.”

#Zelena generacija/Young Village Folk: Sam iz Finske

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.
Sam Borup has Danish roots. He is a young farmer, open-minded and ready for new challenges. Not far from Helsinki he breeds the Angus breed, his farm also has extensive forest areas. He organizes hunting and motocross on the farm, and is open to initiatives by people who want to spend their free time in the countryside.

#Green Generation/Young Village Folk - Sam from Finland (ENG)

Naslednjo, zadnjo oddajo #Zelena generacija/Young Village Folk, si lahko ogledate v nedeljo, 8. avgusta, ob 12.45, na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP".