Samu ima 20 let, že od otroštva se ukvarja s kmetovanjem, kombajn je vozil preden mu je oče kupil moped. Danes je prepričan, da bo njegovo življenje v prihodnje povezano s pridobivanjem šote, ki se na Finskem razteza na obširnih močvirnatih gozdnih rastiščih na več kot 10 milijonih hektarjev, kar je na primer primerljivo s površino celotne Madžarske.

Samu zase pravi, da je bodoči kopač šote iz Lutakkoneve v Peuhui. V pridelavo šote ga je vpeljal oče in tem stopinjam bo sledil tudi v bodoče.

Samujeva družina se je pred vstopom v Evropsko unijo pred letom 1994 ukvarjala z rejo piščancev, potem pa so se usmerili v pridelavo šote, kar je postalo zelo donosen posel. Samu bi rad v nekaj letih prevzel očetovo dejavnost s šoto, vendar je na Finskem vse glasnejše nasprotovanje pridobivanju te naravne surovine, čeprav ni enotih analiz, da bi s tem vplivali na absorpcijo CO2 na teh površinah in posledično na podnebne spremembe.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Samu

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.

Samu is 20 years old and has been farming since childhood, he drove the combine before his father bought him a moped. Today, he is convinced that his life in the future will be linked to the extraction of peat, which in Finland stretches over more than 10 million hectares of forest.

#Green Generation/Young Village Folk - Samu from Finland (ENG)
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP".