Kari Knuuttila je imel 20 let, ko ga je oče pobaral, ali želi prevzeti kmetijo; na Finskem namreč ni dedovanja kmetij zastonj, nasledniki morajo gospodarstvo odkupiti. Tudi sam se je odločil, da bo po več kot desetletju kmetovanja, ko se je približeval štiridesetim, govoril s svojimi sinovi, in vsi trije so z veliko energije, stari okoli 20 let, želeli odkupiti kmetijo. Leta 2017 je kmetijo tako prepustil sinovom.

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Ded Jossi, Kari in njegovi trije sinovi ter njihova zgodba o spoštovanju in prepoznavanju mladih idej, ki so nujne za napredek in razvoj pri pridelavi hrane, je v Evropi redkost. Vendar je dokaz, da je treba mladim zaupati in jim prepustiti načrte za prihodnost.

Jossi Knuutilla je pri sinovih 20 letih sklenil, da ima dovolj kmetovanja. “Videl sem, da je mlajši rod pripravljen, voljen in močan. Zakaj mu ne bi prepustil kmetije? Zdaj sem kmetijski svetovalec. Začel sem pisati za kmetijske revije in takega načina življenja nisem več potreboval. Menil sem, da lahko kmetijo prevzameta moja sinova in jo tudi sta. Delala sta bolje, kot sem mislil, da bosta. Videl sem tudi, da je še boljše, odkar je moj sin opustil kmetovanje in so začeli delati njegovi sinovi. Mladi imajo energijo in voljo ter kmetujejo donosno.”

Kari, ker je kmetija podjetje, ste tudi vi v nekem trenutku sklenili, da boste kmetijo prepustili sinovom, kot jo je vaš oče vam, saj potrebujete mlade možgane, sveže ideje. Je bil to razlog za umik?
“Sinovi delajo na kmetiji vse od otroštva in to radi počnejo. Leta 2016 mi je srednji sin rekel, da bi rad odkupil kmetijo. Takrat sem bil star 45 let. Rekel sem mu, da kmetije ne bom prodal samo njemu, ker tega ne bi zmogel sam, potreboval bi veliko pomoči in kmetija zanj ne bi bila donosna. Čez nekaj časa so prišli vsi trije in vprašali, ali kmetijo lahko odkupijo skupaj.”

Samo na spletu: Tri generacije

Ste danes zadovoljni s svojo odločitvijo?
“Zelo. Z bratom sva bila precej dobra kmetovalca, dosegla sva dobre rezultate. Toda oni so v enem letu presegli skoraj vse najine rekorde.”

Na kmetiji treh rodov uvajajo novosti v živinoreji, mlade telice imajo v krmi tudi čokolado, ki daje prijeten okus mesu, mladi gospodarji pa izpopolnjujejo tudi ekološko prirejo jajc in perutnine.

“Ko danes razmišljamo o širitvi, razmišljamo predvsem o vzreji piščancev, za zdaj imamo le kokoši nesnice – tudi za vzrejo piščancev. Naši petelini so s kokošmi in jajca dajemo v inkubator, izvaljene piščančke pa odpeljemo k rejcem. Jajca za prodajo pa zložimo v škatle in razvozimo v trgovine. Načrtujemo tudi vzrejo piščancev in prodajo perutninskega mesa. Kar zadeva krave, imamo prostora za 800 glav živine, in tu ni prav velike potrebe po širitvi,” razloži eden izmed treh mladih prevzemnikov, Arto Knuutilla.

Na 31 % kmetij v Evropski uniji gospodarijo kmetje, ki so starejši od 65 let. Samo 6 % kmetov je mlajših od 35 let. Evropska kmetijska politika je pred velikim izzivom, kako zmanjšati delež starejših kmetov.

“Zelo priporočam, da nehate kmetovati, ko so vaši otroci stari 20 ali 25 let. Seveda je pomembno, da prej dobijo izkušnje, usposabljanje v šoli je vedno koristno, prav tako pridobivanje izkušenj na drugih kmetijah. Ne izčrpajte se, če imate možnost, da delo prepustite mlajšim, navsezadnje so oni tisti, ki vas hranijo,” še doda dedek Jossi.

Celotno zgodbo si lahko ogledate v nedeljo, 25. julija, ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"