Tanel Tang je mlad Estonec. Po študiju agronomije se je zaposlil v podjetju, ki se je ukvarjalo s trgovino in storitvami, želel pa se je vrniti na estonski otok Saaremaa, kjer se je rodil. Tako je pred letom dni začel novo zgodbo. V objektih nekdanjega sovhoza je uredil ekološko prirejo jajc.

Foto: Tanel Tang
Foto: Tanel Tang

“Naredil sem načrt in uspelo mi je dobiti zagonsko subvencijo Evropske unije za mlade kmete. Poklical sem tudi na banko in rekel, da sem mladenič, ki načrtuje prirejo jajc na otoku Saaremaa, in ali lahko dobim posojilo? Mislil sem, da bodo rekli, da take ljudi potrebujejo, končno nekdo, ki misli na prihodnost, toda odziv je bil nasproten. Bančna uslužbenka se je začela tako smejati, da je padla s stola in izpustila slušalko, ko se je spet oglasila, pa je rekla, naj se neham šaliti in da jih moj posel ne zanima.”

Tanel danes skrbi za več kot 3000 kokoši, za katere upa predvsem, da so srečne. “Kokoši so mlade, zato jajca večinoma znesejo na tleh, jaz pa jih poberem. Za priboljšek jim dajem oves, ki ga rade zobajo s tal,” še doda. Kokošja farma je povsem avtomatizirana, a kot pravi Tanel, vseeno sonaravna. “Imam računalnike, ki nadzorujejo osvetljavo, saj imajo kokoši svoj dan in svojo noč, pa tudi zoro in mrak … luči ne ugasnejo v hipu, svetloba pojema približno pol ure in tudi dani se toliko časa, saj simuliramo naravno svetlobo. Nadzorujem tudi prezračevanje, temperaturo in dovajanje vode, vse kar potrebujejo,” razloži Tanel.

Samo na spletu: Tanel iz Saaremaaja

Kako vam gre prodaja jajc iz ekološke reje?
“Sprva je bilo seveda težko, zdaj je že bolje, ljudje se vse bolj zavedajo, da so jajca iz ekološke reje kakovostnejša in da s takim nakupom omogočajo trajnostno življenje. Kot sem že povedal, uporabljam ekološko pridelano krmo. To pomeni, da pridelovalci teh žit ne uporabljajo kemikalij in pesticidov ter z njimi ne škodujejo naravi.”

Foto: Tanel Tang
Foto: Tanel Tang

Tanel je svoj poslovni načrt pripravil na podlagi globokega razmisleka. Nikakor ni želel, da bi bilo njegovo življenje posvečeno samo kmetovanju. Preučil je tudi trg z ekološkimi jajci in se odločil, da je to posel, ki si ga želi. “Prebral sem neki članek o kokoših iz ekološke reje in se našel v tem. Dohodek zagotavljajo vse leto, saj ves čas nesejo jajca. Jajca lahko prodajam končnim kupcem, ne podjetjem. Tako ceno oblikujem jaz in ne podjetja,” razloži.

Svojo pisarno ima med kokošnjaki, tako ima odprt delovni prostor, kjer pa je še vedno ločen od kokoši. Tam izdaja račune in skrbi za profil podjetja na Facebooku, kar je, kot pravi, ena najboljših oblik komunikacije z morebitnimi kupci. Tanel je tudi pravi mojster oglaševanja ne le po spletu, bil je tudi gost resničnostnega šova, kar je še povečalo povpraševanje po ekoloških jajcih iz Saareme. Svoj posel pa je začel prav v obdobju, ko se je tudi na otoku razširila epidemija covida 19.

“Ko sem pred enim letom začel, so ves otok dali v osamitev. Otok je bil odrezan od celine, nanj in z njega ste smeli le s posebno dovolilnico. Sestaviti sem moral ogromno opreme; nisem se dobro spoznal nanjo, na otoku pa ni bilo ljudi, ki bi jo znali strokovno sestaviti. Po zaslugi Skypa in podobnih aplikacij nam je uspelo vse skupaj pravočasno sestaviti,” pove.

Tanelov življenjski moto se glasi: Če ti življenje na pot postavi oviro, jo poskusi uporabiti v svoj prid. In prav to je tudi storil. “Lahko bi rekel, da bo covid 19 uničil moje podjetje, da sem nemočen. Vendar sem videl, da mi je med pandemijo uspelo zagnati tako podjetje. To je zgodba, ki jo bom nekoč pripovedoval, nekaj slabega sem spremenil v dobro,” je ponosen Tanel.

Celotno oddajo si lahko ogledate v nedeljo, 18. julija, ob 12.45, na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP".