Estonija je ena izmed najnaprednejših držav, ko govorimo o novih tehnologijah, in Maik Nömmsalu je veliko sodeloval pri ustanovitvi E-agronomov, podjetja, ki je razvilo aplikacije, ki so v veliko pomoč kmetom pri nadzorovanju del na polju, načrtovanju pridelave in priprave najrazličnejših dokumentov za državno in evropsko birokracijo. Maik bi brez digitalizacije na svoji kmetiji težko obvladoval posel na več kot 1000 hektarjih zemlje.

Foto: Maaseutumedia
Foto: Maaseutumedia

Kaj vse lahko še nadzorujete z aplikacijo?
“Ob začetku sezone ali ob času spravila lahko z aplikacijo načrtujete vse poljščine in dobite pravilne odstotke. Kot pridelovalec morate upoštevati določene smernice, če želite dobiti subvencije, zato je potrebno poljščine pridelovati v ustreznem razmerju. Če kmet želi dobiti ekološko subvencijo, mora imeti ekološko pridelavo na vsaj 15 % površin,” pove Cristian Anderson, ki se je E-agronomom pridružil pred nekaj leti. Je diplomirani inženir agronomije, zase pa pravi, da je razvijalec novih tehnologij.

“Vizija E-agronoma je usmerjena v konkretne naloge, zato sem se podjetju tudi pridružil. Začeli so leta 2016, eden od ustanoviteljev, Robin, je sin kmetovalca. Ogledal si je, kako oče ureja dokumentacijo. To mu je namreč jemalo veliko časa. Tako je zasnoval rešitev, ki je poenostavila poročanje državnim organom. Izkazalo se je, da je zelo učinkovita za pripravo poročil,” še doda Cristian.

Maik, pred tremi leti ste končali študij, potem ste pomagali očetu, zdaj pa ste že eno leto samostojen kmetovalec?
“Da, to je mora prva sezona. Zahtevno je, vendar zmorem.”

Samo na spletu: E-Agronom

Imeli ste svojih 500 ha, nekaj kmetijskih površin pa ste najeli in zdaj obdelujete približno 2000 ha. Je obdelovanje tolikšnih površin zahtevno?
“Je. V Estoniji je tolikšna obdelovalna površina redkost. Vendar jo moram obdelovati. To je počel že moj ded, to počne tudi moj oče, zato to počnem tudi jaz.”

“Kmetijska panoga se korenito spreminja. Če želimo delovati trajnostno, se moramo posvetiti tudi finančni plati poslovanja. Kadar v kmetijstvu o poslovanju govorimo na splošno, govorimo o kmetijski in finančni vzdržnosti. Toda kmetijo še vedno hitreje uničimo finančno kot okoljsko,” meni Cristian.

Startup E-agronomi je s svojimi celostnimi storitvami in programsko opremo prisoten v Estoniji in še nekaj bližnjih državah, pa tudi Avstraliji. Sodeluje pri upravljanju več kot milijon hektarjev, njegove storitve uporablja več kot 1000 kmetov.

Foto: Maaseutumedia
Foto: Maaseutumedia

Maik, boste najeli še več kmetijskih površin?
“Pravzaprav razmišljam o manjših površinah, tako bom imel manj dela. Znova moram razmisliti tudi o ceni najema. Delo zaradi dela samega nima smisla. Tudi zaslužiti moram, vendar menim, da je kmetijstvo naša prihodnost, vsi namreč želimo jesti in živila mora nekdo pridelati.”

Celotno oddajo si lahko ogledate v nedeljo, 11. julija, ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"