Na avstrijskem Štajerskem smo obiskali mladega prevzemnika mlekarske kmetije. V hlevu naštejejo 15 krav, zunaj, v premičnem kurniku, pa še dodatnih 30 kokoši nesnic.

Dober odnos med generacijami, ki temelji na spoštovanju in zaupanju, je izrednega pomena, saj je v kmetije potrebno vseskozi vlagati, razvijati nove ideje in prenašati znanje starejše generacije na mlajšo. "Čeprav se je Martin veliko naučil mislim, da pri praktičnem delu, na kmetiji še vedno potrebuje pomoč staršev in se lahko od njih marsičesa nauči. Z njegovim znanjem in našimi izkušnjami, bomo skupaj razvili dobre projekte, da bo imela kmetija tudi za mlado družino lepo prihodnost,” pove oče Andreas Kappel.

Na Kappelovi kmetiji pridelujejo mleko in žita. Pridelana žita enkrat tedensko zmeljejo in spečejo svež kruh in pekovsko pecivo “Spečemo štiri vrste kruha, žemljice, kolače, drugo pecivo,” razloži mama Monika, ki skrbi, da je domača trgovinica vedno založena. Prepričani so, da so v neposredni prodaji odkrili tržno nišo, ki jim omogoča, da kot majhna kmetija preživijo.

Martin, ki rad piše, se je domislil, da bo svoja doživetja na kmetiji zapisal v blog. "Na hofgeschichten.at pripovedujemo zgodbe s kmetije, saj se nam zdi pomembno, da ljudje izvedo, kaj se na kmetiji dogaja. Jaz znam dobro pisati, žena dela lepe fotografije in to poskušava povezati. Zame je to tudi priložnost za poročanje o mojem delu. Na kmetiji nimam veliko kolegov, lahko pa svoje delo približam drugim. Na blogu imamo že 35 zapisov, vsak mesec ali dva pa sledi nova zgodba, tudi zamisli za nove zgodbe imava še dovolj," še doda Martin.

Pred kratkim pa se je Martin domislil še enega zanimivega projekta, v katerem lahko otroci in tudi odrasli sodelujejo pri molži krav in doživijo delo v hlevu, poimenoval ga je Molža z Martinom. “Številni še niso molzli in niso bili nikoli zraven. Zelo so presenečeni, da se lahko prvič dotaknejo krave ali spijejo sveže mleko.”

#Zelena generacija/Young Village Folk: Martin iz Wuschana

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.

Martin Kappel will soon take over a home farm in Austria. His grandparents and later parents started farming organically 50 years ago. In addition to milk production, they grow cereals, which they process into home-made bakery products and have been selling in the yard for more than 30 years. Martin finished his studies of agriculture, brought a mobile chicken coop to the farm, opened a barn for visitors to the farm during milking, writes and publishes a blog entitled "Stories from the yard" about everything that happens on the farm and how he thinks.

#Green Generation/Young Village Folk - Martin iz Wuschana (ENG)
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"