Eduard Normandin je predstavnik že pete generacije v družini Normandin - Mercier, ki se ukvarja s pridelavo francoskega konjaka. Tradicijo je leta 1872 začel njegov prapraded Jules.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Ko ga obiščemo na posestvu njegovih prednikov, kjer si nabira izkušnje pri pripravi konjaka, pove, da se je družina pred mnogimi desetletji v bližino mesta La Rochelle preselila predvsem zato, kjer je bilo to prvo izvozno pristanišče za konjak v Franciji. Mladega podjetnika je vseh tehnik proizvodnje vrhunskih konjakov naučil oče, mati pa mu je že od otroštva pomagala pri razvijanju okusov, kar je še kako pomembno pri iskanju najboljših kombinacij v proizvodnji konjaka.

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

"Konjak je proizveden iz različnih sort belih vin. Dovoljena so vina treh sort, sami največ uporabljamo sorte ugni blanc, colombard in folle blanche," razloži. Klet, kjer stoji konjak, ki izvira iz območij vinogradov, v katerih že stoletja zorijo sorte vina za najboljši konjak na svetu, spominja na tradicijo Eduardove družine.

Sam postopek pridelave je, kot pravi Eduard, popolnoma preprost, predvsem so pomembni destilacija, zorenje in prave razmere. V kleti, kjer zori konjak, najdemo stoletne sode, naravno ozračje in prezračevanje brez dodatne tehnologije. Konjaka ne filtrirajo, zori pa od tri do sedem let: "Konjak se v hrastovih sodih stara več let, v tem času okoli 4 odstotki konjaka letno izhlapijo skozi luknje v lesu iz sodov, kar dokazujejo tudi temne lise po stenah. Temu pravimo angelski delež."

Foto: Zajem zaslona.
Foto: Zajem zaslona.

Na posebnem, skritem mestu v kleti pa stojijo posebni, najboljši letniki konjaka, ki segajo tudi v leto 1880. "Ko ocenimo, da je konjak dosegel primerno starost, ga pretočimo v steklene posode, da tako zaustavimo proces staranja in ohranimo najboljši okus," razloži Eduard.

Družinska tradicija mu ni preprečevala, da bi se posvetil kakšnemu drugemu poklicu, a se je vseeno odločil, da jo nadaljuje, saj v ustvarjanju konjaka neizmerno uživa. "Ljubim in obožujem svojo službo in je ne bi zamenjal za nič na svetu. Pomembno je, da sprejemaš svoje odločitve. Čeprav gre za družinski posel, mi ni bil kar podarjen, starši so mi dali možnost izbire drugega poklica."

Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Danes v kleti organizirajo tudi delavnice priprave konjaka in obiskovalci si lahko v nekaj urah z Eduardovo strokovno pomočjo pripravijo konjak po svojem okusu; a za vodenje kleti so nujna leta učenja in izkušenj.

Eduardovo zgodbo si lahko ogledate v nedeljo, 18. aprila, ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"