Luka Košir je slovenski kuharski mojster, ki vam svoje kuharske umetnine na krožniku ponudi v Gostišču Grič v vasi Šentjošt nad Horjulom. Poleg tega, da skrbi za restavracijo, je tudi pridelovalec hrane.

»Naša restavracija je okoli 80-odstotno samozadostna z zelenjavo in sadjem, razvijamo pa tudi druge projekte, med drugim načrtujemo rejo krškopoljskih prašičev« pravi Luka.

Ukvarjajo se tudi s prosto rejo rac, so namreč prva certificirana ekološka račja kmetija v Sloveniji. S kmetijo, ki je obdana z gozdovi, travniki in kjer imajo živali veliko prostora in čim bolj naravno okolje, želijo obiskovalcem prikazati primer dobre prakse vzreje rac. »Za race sem se odločil zato, ker Slovenija ni regija, kjer bi bilo perutninarstvo dobro razvito, že same race je bilo težko dobiti. Sprva smo jih imeli le 5, potem 10,« pove Luka.

Foto: Stojan Femec
Foto: Stojan Femec
Foto: Stojan Femec
Foto: Stojan Femec

Prepričan je, da je domača pridelava zelenjave in reja rac dodana vrednost restavraciji. »Tako tudi lažje razumemo preostale pridelovalce, s katerimi sodelujemo, razumemo njihove težave in lažje skupaj gradimo uspešne zgodbe in celotno pridelavo hrane predstavimo gostu, kajti surovine, ki jih uporabimo v kuhinji, niso samoumevne, ampak zahtevajo veliko vloženega truda,« doda. Luka pa je tudi povezovalec; spodbuja in promovira namreč kakovostne pridelke in izdelke slovenskih kmetij. Med drugim sodeluje tudi z mladima kmetoma Matijo in Matjanom Žgajnerjem, ki se ukvarjata s prosto rejo krškopoljskih prašičev in kuncev. Sveže meso in suhomesnati izdelki z njune kmetije se pogosto znajdejo tudi na krožnikih Gostišča Grič.

Samo na spletu: Luka Košir

Mitja in Matjan sta prepričana, da je vez med kmetijo in vrhunskimi kuharskimi mojstri zelo pomembna. »Vsak kuhar želi imeti najboljše sestavine, da ve, kaj da na krožnik, da lahko zagotavlja kakovost. Tu je pomembna vez med kuharjem in kmetom, ki morata biti stalno v stiku, da si povesta, kaj kdo želi, kaj se da narediti. Brez te vezi lahko kuhar kupuje v trgovini,

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP" Foto: MMC RTV SLO

tam pa vemo, od kod vse pride,« razloži Matjan.

Kaj bi kot vrhunski kuharski mojster svetovali mladim, ki iščejo delovno mesto v pridelavi hrane?

»Najprej si moraš sam postaviti izziv, najti nekaj, kar ti je všeč, predvsem pa najti ljubezen do tega, česar se lotiš, nato lahko nastane nekaj dobrega. Ni dovolj videti nekaj zgolj skozi ekonomski vidik, pametno moraš premisliti, kaj in kako boš to počel, da ti bo vseskozi zanimivo. Vsak projekt, ki ga rad delaš, bo slej ko prej opažen.«

Prepričan je, da je na slovenskem trgu že kar nekaj kakovostnih pridelovalcev zelenjave, manjka pa kakovostna pridelava perutnine. »Živali je težje vzrejati tako, kot je prav. Primanjkuje nam dobrih rejcev perutnine,« doda mladi kuharski mojster.

Uspešno zgodbo o povezovanju med Gostiščem Grič in mladima kmetoma Mitjem in Matjanom si lahko ogledate v nedeljo, 28. marca, ob 12.45 na TV SLO 1.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Mitja in Matjan