Sanni Kaitamäki je zaljubljena v finsko volno in svoje ovce. Živi v bližini mesta Vassa na zahodni obali Finske, kar je dobra lokacija za prodajo volne. Sanni ima 34 let in včasih se je ukvarjala z rejo prašičev.

Ko so v bližnjem mestu, v podjetju za predelavo volne, napovedali, da bodo opustili posel, se je Sanni odločila, da stroje odkupi in se začne ukvarjati s predelavo volne, kar je njeni kmetiji prineslo dodano vrednost in možnosti razvoja.

Po celotni Evropi se pase skupno več kot 100 milijonov ovac. Na območju Slovenije danes redijo okoli 110.000 ovac, a le redki zaradi volne. Kmetje pri nas nastrižejo okoli sto šestdeset ton volne, od katerih približno polovico predelajo v volnene izdelke.

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Sanni uživa v vsakdanjem delu z ovcami, tako poleti kot pozimi. Spomladi in jeseni ovce strižejo in pridelujejo volno, poletje pa živali preživijo na prostem. Skrbi za 400 finskih, finskih sivih in alandskih ovac, njena strast pa je zbiranje zelo redkih primerkov ovnov za vzrejo. Razloži, da je finska volna posebna in zelo kakovostna: "Volna finskih ovac je mehka in različnih barv. Na kakovost volne močno vplivata tudi krma in nega ovac. Izjemno kakovostna finska volna se lahko primerja z merino volno oziroma je še boljša. Je tudi najprimernejša volna za polstenje na svetu, poleg tega je zelo mehka. Če želimo volno predelati, je potrebnih kar nekaj korakov, vendar je končni izdelek odličen.”

Celotno zgodbo si lahko ogledate spodaj:

#Zelena generacija/Young Village Folk: Sanni

Sanni Kaitamäki is in love with Finnish wool and her sheep. She is 34 years old and she used to breed pigs. She lives near the town of Vassa on the west coast of Finland, which is a good location for selling wool. When a nearby wool processing company announced that they would abandon the business, Sanni decided to buy the machines and start working in wool processing, which brought added value and development opportunities to her farm.

#Green Generation/Young Village Folk - Sanni (ENG)
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"