Skrb za gozd je ena izmed večjih ljubezni mlade prevzemnice kmetije z Gornje Avstrije, kjer so morali v zadnjih letih zaradi lubadarja izkrčiti okoli 20 tisoč hektarjev gozda. Tudi Viktoria, ki je od dedka podedovala 45 hektarjev, je morala zaradi napada lubadarja podreti 8 hektarjev gozda.

Pravi, da je gozd vzljubila že kot majhna deklica, saj ga je pogosto obiskovala s starimi starši. Pozneje se je priključila gozdarskemu moštvu, odšla na študij gozdarstva na Dunaj in postala gozdna kraljica. Ponosna je, da živi v generaciji, ki ne poudarja delitve vlog med moškim in žensko.

Viktoria Hutter
Viktoria Hutter

“Imam veliko prijateljic, ki vodijo kmetijo, tako kot jaz delajo v gozdu in imajo gozdarsko izobrazbo. Prednost je delo z velikimi stroji, to nas veseli. Ne ukvarjamo se s tem, kaj je značilen moški ali ženski poklic, kar rad delaš, to delaš dobro,” še doda.

Ker lubadar vse bolj ogroža okoliški gozd, je maja lani povezala lokalne podjetnike in lastnike gozdov v projekt sajenja mladih dreves. Skupaj pripravljajao delovne akcije, do zdaj pa so zasadili okoli 4000 drevesc. Za projekt zasajanja gozdnih dreves je Viktoria prejela 3. nagrado za najbolj inovativen projekt mladih kmetov v Avstriji v letu 2020.

Njihov cilj je do leta 2030 posaditi milijon sadik gozdnih dreves. “To pomeni 40 akcij na leto in potrudili se bomo, da nam bo uspelo. Prvi akcijski dan je bil pred enim letom, jeseni smo hoteli nadaljevati, vendar smo prekinili zaradi epidemije in preložili na letos.” Drevesca, ki jih sadijo, bodo morala rasti od 80 do 100 let, da bodo zrela za sečnjo.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Viktoria

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.

Viktoria Hutter is a young forester and takeover of a farm with 45 hectares of forest in Upper Austria. Last May, she brought together local forest owners and local entrepreneurs into a young tree planting project. Together they organize work campaigns, so far they have planted about 4,000 trees. Their goal is to plant a million seedlings of forest trees by 2030. In the forested area of Lower Austria, as many as 20,000 hectares of forest have had to be cleared in the last five years due to the gopher, which is rapidly multiplying due to the higher average air temperature.

#Green Generation/Young Village Folk - Viktoria (ENG)
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"