Da je za uspeh potrebno delo, trud ni skrivnost, pogosto pa je skrivna sestavina tudi dobro sodelovanje in ravno slednje se je kot zelo uspešno izkazalo v primeru vrhunskega slovenskega kuharskega mojstra Luke Koširja in mladima kmetoma Mitjem in Matjanom Žgajnerjem.

Foto: MMC RTV SLO - zajem zaslona
Foto: MMC RTV SLO - zajem zaslona

Luka ni samo kuharski virtuoz v Gostišču Grič, ko odloži kuharski predpasnik namreč skrbi za prvo certificirano ekološko račjo kmetijo v Sloveniji. »Za race sem se odločil zato, ker Slovenija ni regija, kjer bi bilo perutninarstvo dobro razvito, že same race je bilo težko dobiti. Sprva smo jih imeli le 5, potem 10,« pove Luka, ki je mnenja, da na slovenskem trgu manjka kakovostna pridelava perutnine. »Živali je težje vzrejati tako, kot je prav. Primanjkuje nam dobrih rejcev perutnine.« Prepričan je, da je domača pridelava zelenjave in reja rac dodana vrednost restavraciji. »Tako tudi lažje razumemo preostale pridelovalce, s katerimi sodelujemo, razumemo njihove težave in lažje skupaj gradimo uspešne zgodbe in celotno pridelavo hrane predstavimo gostu, kajti surovine, ki jih uporabimo v kuhinji, niso samoumevne, ampak zahtevajo veliko vloženega truda," doda. Luka pa je tudi povezovalec; spodbuja in promovira namreč kakovostne pridelke in izdelke slovenskih kmetij.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Luka

Brata Mitja in Matjan Žgajner sta iz majhne kmetije, ki jo je podedovala njuna mama, razvila uspešno kmetijo, katere odlični proizvodi, so ju pripeljali do najboljših kuharskih mojstrov v Sloveniji, med njimi je tudi Luka Košir. Na kmetiji Žgajner danes skrbijo za več kot 400 krškopoljskih prašičev ter 3000 kuncev. S predelavo slednjih v odlične mesne izdelke, sta Mitja in Matjan ustvarila delovni mesti tudi za svoji ženi.

Prepričana sta, da je vez med kmetijo in vrhunskimi kuharskimi mojstri zelo pomembna. “Vsak kuhar želi imeti najboljše sestavine, da ve, kaj da na krožnik, da lahko stoji za tem. Tu je pomembna vez med kuharjem in kmetom, ki morata biti stalno v stiku, da si povesta, kaj kdo želi, kaj se da narediti. Brez te vezi lahko kuhar kupuje v trgovini, tam pa vemo, od kod vse pride,” razloži Matjan.

Oglejte si tudi njuno zgodbo.

Samo na spletu: Mitja in Matjan Žgajnar

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"