Michal se je po študiju najprej zaposlil v banki, ko je spoznal svojo bodočo ženo Anno, pa se je odločil, da prevzame kmetijo svojih staršev. Mlada družina je zelo povezana in pri prireji mleka sodelujejo vsi – deklice veliko časa preživijo v hlevu, ki je tudi njihovo igrišče.

Pravite, da je vaša najstarejša hči zelo navdušena nad kmetovanjem?
“Zosia je stara 6 let in zelo rada dela vse, kar je povezano s traktorjem, zanimajo pa jo tudi živali, krave. Ko imajo teličke, jih hodi obiskovat. Nekoč se je eni od krav zataknila noga v ogrado in Zosia je pritekla povedat, da je ne more izvleči. Tudi mlajša Alicja že pomaga.”

Anna skrbi za administrativna opravila, Michal pa za tehnološki napredek na kmetiji. Uporabljajo sodobno tehnologijo, krave so opremljene z responderji. V prostoru za molžo spremljajo količino oddanega mleka, čas molže in prevodnost mleka. “Nato se ti podatki zbirajo na računalniku. Na podlagi teh podatkov se določa odmerek krme za vsako kravo posebej. Krmljenje poteka v krmilni postaji. Uporabljamo tudi dva robota, eden je za podajanje krme, drugi pa za čiščenje hleva. Vse težje je dobiti delovno silo, zato je avtomatizacija na kmetiji neizogibna,” pove Michal.

Samo na spletu: Michal iz Poljske

Ko ste prevzeli kmetijo, ste bili stari 22 let. Je na Poljskem veliko mladih kmetov, kot ste vi?
“Tako je, moji znanci so podobne starosti ali pa so starejši. Nekatere k tej dejavnosti pritegne finančna nagrada za mlade kmete. Po mojem je prav spodbujati mlade, da ostanejo na vasi in delajo na kmetiji, in se tako kmetije ohranjajo.”

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kakšna so sedanje razmere, ali poljska vlada podpira mlade kmete?
“Vlada mladim, ki ostanejo na kmetiji, namenja finančno nagrado, ampak to financirajo iz evropskih sredstev, druge podpore vlade nimamo. Kljub vsemu menim, da bi si morali vladajoči prizadevati, da bi zagotovili prehransko varnost države. Na Poljskem pridelujemo zelo kakovostno, zdravo hrano brez čezmerne uporabe kemičnih sredstev. Menim, da bi morala poljska vlada delovati v tej smeri, spodbujati ljudi, da bi bili samozadostni.”

Michal redno spremlja današnje kmetijstvo, bil je na različnih srečanjih, tudi v Bruslju na srečanju Evropskega združenja mladih kmetov. “Mislim, da je treba mlade kmete podpirati in spremeniti stališče v zvezi s kmetijstvom. Danes namreč kmete označujejo za tiste, ki uničujejo podnebje in naravno okolje in ki mučijo živali. Čas je, da ta mit odpravimo. V resnici kmetje skrbimo za svoje živali, trudimo se živeti v slogi z naravo in razvijati kmetije,” še doda naš sogovornik.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"

Celotno oddajo si lahko ogledate v nedeljo, 4. julija, ob 12.45 na TV SLO 1.