Mladi, ki se danes ukvarjajo s pridelavo hrane imajo vse bolj jasne cilje. Matija Cetinić Franko je bil vrhunski športnik, veslač, s kvalifikacijami za olimpijske igre, ki po končani karieri ni bil prepričan, v katero smer bi se podal, a je danes zelo vesel, da je izbral kmetijstvo.

"Vedel sem, da hočem nekaj novega, nov iziv, v športu sem se izpel. Na koncu moje

kariere je oče po svoji mami podedoval zemljišče, kjer sem zasadil vrt. Rad delam z rokami, ker rad vidim rezultat dela svojih rok" pove. Začel se je ukvarjati s pridelavo jagodičevja, s še 10 somišljeniki je ustvaril zadrugo Berry Organica, leta 2017 pa bil razglašen za najbolj inovativnega mladega hrvaškega kmeta.

Matija Cetinić Franko, Foto: Stojan Femec
Matija Cetinić Franko, Foto: Stojan Femec

"Inovativno, sodobno kmetijstvo ne sme temeljiti samo na starem vedenju. Starejši so seveda pomembni zaradi izkušenj, mladi se lahko učimo od njih, ampak svet stoji na mladih. Bolj moramo sodelovati, imeti skupne cilje, da lahko črpamo evropska sredstva." Matija doda, da je sčasoma uvidel, da lahko vse svoje dosežke prenese tudi v kmetijstvo, a začeti je treba z malega.

"Uživajte, nadgrajujte, če se vidite v tem. Če zastaviš prevelike plantaže, lahko hitro izgubiš nadzor. Mladi se ne smete pustiti odgnati, sicer ne boste prišli daleč. V slogi je moč. Razlike naj bodo prednosti. Naša zadruga verjame predvsem v to, da so razlike med nami naša prednost. Kmetijstvo ni lahka panoga in vanjo ne greš kar čez noč."

Jan Marinac je predsednik Mladih hrvaških kmetov in lastnik kmetijskih podjetij Intertim in Veggie, d.o.o.. Nedavno je razvil aplikacijo, namenjeno predvsem v pomoč mladim nadobudnim kmetom.

"Prva stran naše aplikacije ima šest modulov, ki kmetu pomagajo preračunavati odmerjanje gnojiva, pesticidov, pretvarjati enote, določati način sajenja, razmik med sadikami ..." Posestvo podjetja Veggie se nahaja v občini Križ. Gojijo zelenjavo, obrat pa vodi sodelavka Ines, mlada inženirka agronomije.

Jan Marinac s sodelavo Ines, Foto: MMC RTV SLO
Jan Marinac s sodelavo Ines, Foto: MMC RTV SLO

"Plastični rastlinjaki zavzemajo 720 kvadratnih metrov, v šestih sklopih. Tu pridelujemo in predelujemo domače vrtnine ter jih razvažamo po Zagrebu in okolici, tako naši odjemalci dobijo svežo zelenjavo pred vrata. Vrtnine so sezonske - pozimi špinača, blitva, solata, redkvica, čebula, česen." Jan doda, da kmetijstvo priporoča vsem: "Združuje namreč vse: proizvodnjo, delo z rokami, sodobno tehnologijo, trženje ... Razvoj ves čas poteka in možnosti so velike. Kmetijstvo je dobra odskočna deska, le ne za mlade. Mladih kmetov je vse več."

#Zelena generacija/Young Village Folk: Jan, Matija in Ines

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.

In Croatia, the percentage of young people engaged in food production is slightly higher than the European average, where there are only 5.6 percent of farmers under the age of 35.

Jan Martinac, the president of young Croatian farmers, is also an entrepreneur who is convinced that today the profession of a farmer brings many challenges and opportunities, even for young people who are not from rural areas. He invited Ines, a graduate engineer of agronomy, to participate in the production of vegetables. In Križ near Zagreb, a new company of young people who produce food was created.

Matija Cetinić Franko was a top athlete, a rower, with qualifications for the Olympic Games. Today he is engaged in producing berries, and the Berry Organica cooperative was created by 10 other like-minded people who also had no experience in agriculture.

#Green Generation/Young Village Folk - Jan, Matija, Ines (ENG)
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"