Daniel pa ni le kuharski mojster, ki si je izkušnje nabiral v svetovno znanih restavracijah in se ponaša z najprestižnejšimi naslovi v italijanski in evropski gastronomiji, je tudi človek z jasno filozofijo. V svoji restavraciji uporablja predvsem lokalne in sezonske pridelke, s čimer prispeva tudi k ohranjanju biotske raznovrstnosti in se pridružuje preprečevanju podnebnih sprememb.

Daniel Canzian
Daniel Canzian

Prepričan je, da je sezonskost temelj trajnostnosti in da je zelo pomembno sodelovanje z lokalnim prebivalstvom. “Danes veliko govorimo o trajnostnem razvoju na vseh ravneh in vseh oblikah, in če dobro pomislimo, je sezonskost prvi pogoj za trajnostnost. Če poleti uporabljam gozdne sadeže, ki jih goji domačin, sem bolj trajnosten, kar zadeva stroške in okolje, kot če bi kupil ekološke gozdne sadeže iz Brazilije decembra.”

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Daniel je redni gost na milanski tržnici San Marco. Ob tem navede zanimiv primer, da velike multinacionalke v svojih trgovinah prodajajo le eno ali dve sorti solate, čeprav jih na našem planetu raste na stotine, kar vpliva tudi na biotsko raznovrstnost, ki jo sam močno podpira v svoji kulinariki. Je pa tudi kritičen do kmetov in njihove podjetnosti. Prepričan je, da bi tudi kmetje morali vztrajati in svoje izdelke bolje zaščititi. “Kmetje marsikaj jemljejo za samoumevno in odklanjajo podjetnost, nočejo razumeti, da je tudi njiva že podjetje.” Daniel je do svojih sodelavcev izjemno spoštljiv, globoko ceni njihovo delo."

Mednarodna podjetja, ki prodajajo hrano z vsega sveta v velikih supermarketih, ne bodo spremenila svojih sistemov, je prepričan Daniel. Navade morajo spremeniti potrošniki. “Načelo brez plastike me spravlja v smeh. Po mojem to nemogoče. Manj je uporabljajmo, odlagajmo jo tam, kjer je treba, in znova uporabimo, če se da. Že s tem bi dosegli velik napredek.”

Danielovo zgodbo si lahko ogledate v nedeljo, 4. aprila, ob 13.15 na TV SLO 2.