Podnebne spremembe in vse bolj invazivna urbanizacija kličeta po inovativnih spremembah tudi v kmetijstvu in tako vse več neizkoriščenih prostorov postaja kmetijska površina. Poleg streh v Bruslju in predorov v Londonu je prostor za urbano kmetijo dobil tudi Zagreb: pod zemljo.

V javnem prostoru nekdanje plesne šole pod zagrebško tržnico je tako nastala urbana kmetija, kjer pod lučmi svetilk klijejo kalčki različnih užitnih rastlin. Prostore pod zemljo tako dodatno ovrednotijo, jih oživijo in osmišljajo. Z uporabo inovativne tehnologije, kot so vertikalna razporeditev rastlin, preventivni načini gojenja, gojenje po naročilu … ustvarijo tako imenovani živi laboratorij, kjer vzgajajo kalčke različnih rastlin.

“Ustvarimo idealne razmere za gojenje sadik in ukoreninjenje rastlin, ki jih nato prenesemo v rastlinjake ali njive. Je pa tak način gojenja rastlin novost. Bistvo predvsem notranjega gojenja sta temperatura in vlaga,” razloži Ivana, ki vzgaja kalčke.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Gojijo baziliko, koriander, peteršilj, v ponudbo pa bodo dodali še pehtran, materino dušico in majaron. Poleg začimb vzgajajo tudi mikrozelenje: mlade sadike rastlin v fazi prvih dveh listov, sončnice, pa malce trajnejša drevesa.

“Mikrozelenje pomeni mlade poganjke zelenjave in začimbnic. V tej fazi rasti vsebujejo kar največ proteinov, mineralov in vitaminov. Zdaj smo v postopku sušenja in izdelave kapsul, da bi nekega dne njihovo vsebino lahko zaužili tudi na ta način,” razloži Roberta, ki pri projektu trenutno sodeluje v okviru doktorskega študija na zagrebški univerzi.

“Vesela motika ni zasnovana na konceptu od njive do mize, temveč od mize do njive. To pomeni, da lahko vzgojimo vse, kar bi radi jedli. Ne pa da nekaj vzgojimo in nato iščemo kupce,” pove Sergej Lugović, ustanovitelj podjetja, sicer pa ekonomist in finančnik, profesor na zagrebški Politehniki, glasbenik ter IT-strokovnjak.

Samo na spletu: Vesela motika

Sergej Lugović, ki je dobil idejo za projekt, je prepričan, da morata biti kraja proizvodnje in zaužitja hrane čim bliže. “Od tega prostora do tržnice je le nekaj sto metrov, razlikujemo pa tudi med notranjim in zunanjim gojenjem, v primeru Vesele motike gre za integracijo obeh. Trudimo se iskati sveže in napredne pristope, zato tudi radi delamo z mladimi. Mladi prinašajo nove ideje, nove pristope in nove rešitve za nove težave, s katerimi se srečujemo.”

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"

Pri Veseli motiki, ki se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli v pridelavi hrane, imajo visok vertikalni gojitveni sistem, ponujajo pa tudi pripomoček za gojenje doma. Gre za stelažo z LED-svetilko, ki ima pravšnji spekter za fotosintezo.

Sergej je prepričan, da bodo mlajše generacije na hrano gledale drugače: “Obstoj našega planeta je namreč pod vprašajem zaradi prehranjevanja. Po eni strani sta pomembna ozaveščanje in znanje, po drugi pa praktične izkušnje. Tako lahko mladi pridejo do novih zamisli, novih produktov.”

Zgodbo o Veseli motiki si lahko ogledate v nedeljo, 11. aprila, ob 12.45 na TV SLO 1.