Solata s stehe supermarketa, paradižnik s fasade stolpnice ali pa kalčki iz podzemne garaže se mogoče sliši kakor fikcija, vendar je v nekaterih evropskih mestih to že resničnost. Ne gre za nov koncept kmetovanja, le bolj malo se ga izkorišča.

Ker človeška populacija narašča, ljudje pa se vse bolj naseljujejo v mesta, bi urbano kmetijstvo lahko doživelo razcvet. Ideja namreč ni nova, znanstvene študije Evropskega parlamenta (EPRS) pa ugotavljajo, da urbano kmetijstvo pozitivno vpliva na ekošloški, družbeni in zdravstveni vidik.

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Slednjega se zaveda tudi Sergej Lugović, ustanovitelj Vesele motike, podjetja, ki se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli v pridelavi hrane. V prostoru nekdanje plesne šole pod zagrebško tržnico je tako nastala urbana kmetija, kjer pod lučmi svetilk klijejo kalčki različnih užitnih rastlin.

“Vesela motika ni zasnovana na konceptu od njive do mize, temveč od mize do njive. To pomeni, da lahko vzgojimo vse, kar bi radi jedli. Ne pa da nekaj vzgojimo in nato iščemo kupce,” pove Sergej Lugović, ustanovitelj podjetja.

“Ustvarimo idealne razmere za gojenje sadik in ukoreninjenje rastlin, ki jih nato prenesemo v rastlinjake ali njive. Je pa tak način gojenja rastlin novost. Bistvo predvsem notranjega gojenja sta temperatura in vlaga,” razloži Ivana, ki vzgaja kalčke. Ko utegne, se ji pri delu pridruži tudi Roberta , ki se trenutno ukvarja z doktoratom v povezavi z vzgojo kalčkov na zagrebški univerzi, del mlade ekipe je tudi Lorena študentka agronomije.

Ustanovitelj Vesele motike, Sergej Lugovič, je prepričan, da mladi ljudje lahko prispevajo veliko idej k razvoju inovativne pridelave hrane v zaprtih prostorih.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Vesela motika
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP."

After completing her Master’s degree, Ivana has started her career in a company called Vesela motika (ang. Happy hoe), which develops new digital technologies and business models in the field of food production. She is now growing sprouts, called “microgreense”, spices and different seedlings in the building of a former dancing school near Zagreb food market. When possible, she is also joined by a colleague Roberta, who is pursuing her PhD in the field of sprouts production. Another member of the young team is Lorena, an agronomy student. The founder of Vesela motika, Sergej Lukovič, profesor at the Zagreb University, economist and financial expert, musician and an IT specialist, is convinced that the young can greatly contribute to innovation in food production in closed spaces.

#Green Generation/Young Village Folk - Vesela motika