Zagrebško podjetje Vesela motika se ukvarja z digitalnimi tehnologijami in novimi poslovnimi modeli v pridelavi hrane.

Ustanovitelj Vesele motike je Sergej Lugović, ekonomist in finančnik, profesor na zagrebški Politehniki, glasbenik in IT strokovnjak. Prepričan je, da mladi lahko prispevajo veliko idej k razvoju inovativne pridelave hrane v zaprtih prostorih. Sergej skupaj s partnerji izboljšuje prehranske sisteme, ki ne delujejo optimalno, saj je prepričan, da je predelava hrane vse cenejša, kmetje pa zaslužijo vse manj, kar pa bi lahko rešili z vpeljavo novih digitalnih tehnologij.

Po končanem magisteriju je svojo kariero v podjetju začela tudi Ivana. V javnem prostoru nekdanje plesne šole pod zagrebško tržnico Ivana vzgaja kalčke, tako imenovane »microgreense«, začimbe in različne sadike. Ko utegne se ji pridruži tudi Roberta , ki se trenutno ukvarja z doktoratom v povezavi z vzgojo kalčkov na zagrebški univerzi, del mlade ekipe je tudi Lorena študentka agronomije.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V podjetju med drugim ponujajo opremo za navpično gojenje zelenjave, zelene rešitve za urbane prostore ter zasnovo in izvedbo hobi in profesinalnih vrtov. Poleg rastlin za prodajo ponujajo tudi prvi hrvaški sistem za domače gojenje rastlin.

"Vertikalno kmetijstvo se je razvilo leta 1820 v ZDA. Danes je v gospodinjstvih po ZDA in Kanadi povsem običajno, da ljudje ob gradnji hiše in kuhinje kupijo tudi mali hladilnik, ki imajo vgrajen takšen sistem. Počasi se je trend začel širiti tudi v Evropo, a je ljudem v vzhodni oziroma jugovzhodni Evropi to še neznanka," razloži Ivana.

Samo na spletu: Vesela motika

Celotno zgodbo si lahko ogledate v nedeljo, 11. aprila, ob 12.45 na TV SLO 1.