Simone Sedilesu, Marco Cannedu in Luca Gungui prihajajo iz mesteca Mamoiada na Sardiniji, kjer so na višini 650 metrov nadmorske višine odlični pogoji za gojenje vinske trte cannonau.

“Ta prst je značilna za vinograde. Gorski pesek je prst za trto cannonau, sestavljen je iz delcev granita, ki skupaj z nadmorsko višino vinogradov našemu vinu dajejo edinstvene značilnosti,” razloži Luca.

Vsi trije so visoko izobraženi vinogradniki. Luca je študiral pravi in ekonomijo v Cagliariju, nato pa obleko zamenjal za gojzarje. Marco je študiral informatiko in se kasneje vrnil k družinski dejavnosti, Simone pa je v Nuoru pridobil spričevalo agrarnega tehnika, nato pa v Oristanu študiral vinogradništvo in enologijo. Po študiju je nekaj časa delal tudi v tujini.

"Na potovanjih sem spoznal različne svetove v Južni Afriki, pa tudi Italiji in Franciji. Spoznal sem, da imam veliko srečo, saj živim na Sardiniji, v Mamoiadi," še doda Simone.

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Marco pri svojih projektih deluje tudi s sestro, ki ima inovativne ideje. "Sprva sem se usmeril v bolj strukturirana vina, značilna za to območje. Mamoiada je plodna pokrajina, zlasti kar zadeva alkoholne pijače, kar se pozna tudi pri vinih. Sestra me je spodbudila h gojenju mlajših trt in pridelovanju preprostejšega vina, da bi lahko tudi kupci, ki sicer ne pijejo cannonaua, lahko poskusili buteljko rdečega vina iz Mamoiade," še doda.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Luca, Simone in Marco iz Mamoiade

Ker želimo, da dokumentarno zgodbo spozna tudi mednarodna javnost, objavljamo še angleško različico.

Mamoiada, as well as Orgosolo, famous for the city's paintings called "murales", are small towns in Sardinia, where high quality indigenous variety of cannonau wine grows. In recent years more and more highly educated people have been dealing with wine on this island. Luca studied economics in Milan and was employed in public administration for a few years, Simone studied oenology and traveled the world and Marco discovered his passion for wine while studying computer science.

#Green Generation/Young Village Folk - Luca, Simone and Marco from Mamoiade, Sardinia (ENG)

Naslednja oddaja bo na sporedu v nedeljo, 27. junija, ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP"