Luca, Simone in Marco so mladi visoko izobraženi vinogradniki s Sardinije, z vsem srcem
predani svojemu otoku in zemlji, kjer ustvarjajo in razvijajo zamisli, povezane z vrhunskim
ekološkim vinom. Mesteci Mamoiada in Orgosolo sta del pokrajine Nuoro, ki se lahko
pohvalita z veliko mlade energije. Samo v Mamoiadi je v zadnjih letih odprlo vrata več kot
30 kantin.

Mamoiada leži na približno 650 m nadmorske višine in je primerna za gojenje vinske trte,
zlasti trte cannonau, ki je tu tradicionalna.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Luca, kakšna je tvoja zgodba?
"Študiral sem pravo in ekonomijo v Cagliariju, diplomiral sem iz pravnih ved. Več let sem
delal v javni upravi v Milanu, po 30 letih pa sem sklenil, da bom slekel suknjič in srajco ter
obul pohodne čevlje. Vrnil sem se domov in prevzel družinski vinograd."
Marco in Luca tudi sodelujeta, oba sta v društvu vinarjev Mamoiada, ki jim pomaga bolje
spoznavati območje, pri tem pa poudarja spoštovanje do pokrajine. "Tako lahko resnično
izkoristimo, kar nam ponuja naš okoliš. Gojenje trt je temeljna dejavnost. Oba z Luco sva
vinarja in trte gojiva trajnostno. Sicer delava vsak zase, vendar sodelujeva pri razvijanju
pokrajine," doda Marco Canneddu.

Samo na spletu: Luca, Simone in Marco iz Mamoiade

Marco je najprej študiral informatiko, a kot pravi, je že od nekdaj povezan z vinom, saj je že
kot otrok hodil z očetom v vinograd. "Nisem pa imel želje po obdelovanju zemlje, zato sem
izbral študij na drugem področju. Po izobrazbi sem inženir informatike. Po študiju pa sem
vse bolj čutil, da me zemlja kliče k sebi. Leta 2015 smo preoblikovali družinsko dejavnost, saj
smo prej pridelano vino prodajali v očetovem lokalu."

Med vinogradi leži tudi mestece Orgosolo, ki hrani svetovno dediščino mestnih grafitov, imenovanih murales, ki so začeli nastajati v 60. letih 20. stoletja kot del uporniškega gibanja, danes pa pomenijo kulturno dediščino Sardinije. Tudi danes v mestu vsak dan najdemo novo poslikavo, ki izraža napredno razmišljanje današnjega časa. Sardinija in njeni ljudje, še posebno mladi, so borci, ki cenijo svoj otok in zemljo.

Foto: Barbara Zrimšek
Foto: Barbara Zrimšek

Gorski pesek je prst, ki je najbolj primerna za trto cannonau. Sestavljena je iz delcev granita, ki skupaj z nadmorsko višino vinogradov vinu dajejo edinstvene značilnosti. "Naš cannonau je resnično poseben, drugačen od drugih sardinskih vin te trte. V Franciji je ta vrsta sardinske trte poznana kot grenaš. Našli so semena, ki izvirajo iz obdobja 2000 ali 2500 let pr. n. št. Gre torej za zelo staro trto, to me je prepričalo o vrednosti tega vina. Sardinsko ljudstvo je takrat prvo pridelovalo vino," doda Luca Gungui, ki je v hiši iz granitnih zidakov in kostanjevih tramov iz leta 1800, podedovani po starih starših, uredil vinsko klet, kjer gostje pokušajo vino. Prireja tematske pokušnje z izdelki tamkajšnjega okoliša, da lahko kmetje
skupaj ponujajo pridelke – vino, sir, mesnine in kruh. »Tako dodajam vrednost enološki in
gastronomski dejavnosti,
" še doda.

Barbara Zrimšek
Barbara Zrimšek

Pomembno je povezovati zgodbe in imena ter jih predstavljati mladim. "Če želiš najti pot, moraš najprej razumeti, od kod izhajaš, naše korenine so pomembne. Smo tisto, kar smo doživeli, in to, česar smo se naučili. Pomembno je delati na svojem območju in pri tem upoštevati dobro prakso, tradicijo in nekdanjo kulturo ter jo kar najbolje predstaviti. Naši
predniki so opravili dobro delo mi pa moramo spoštovati, kar so nam podarili."

Celotno zgodbo si lahko ogledate v nedeljo, 20. junija, ob 12.45 na TV SLO 1.

"Financirano s programom Evropske unije IMCAP" Foto: MMC RTV SLO