Kmetijstvo danes zahteva veliko več kot le znanje o sami pridelavi hrane, potrebuješ tudi znanje poslovodstva, financ, prodaje, trženja in marketinga, pravita Domen in Laura.
Domen Virant si je od malih nog želel postati veterinar. Usoda ga je pripeljala na Filozofsko fakulteto do magisterija iz geografije in zgodovine, a so bile vezi z zemljo in pridelavo hrane močnejše. Svoje znanje je tako nadgradil še s študijem na Biotehniškem centru Naklo in kmetija Pri Ropret je zaživela s svežimi idejami.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Domen se ukvarja s številnimi projekti, ki povezujejo in odpirajo nove ideje v pridelavi hrane na različnih področjih - v sadjarstvu, pri prireji senenega mleka. Med načrti so tudi različne delavnice, počitnice, mogoče celo vrtec za najmlajše s ciljem približati življenje na kmetiji najširši javnosti. Laurina ljubezen do živali jo je spodbudila, da je zaključila študij živinoreje.

STE VEDELI?

Velikost jajc je odvisna od starosti kokoši. Mlajše kokoši nesejo nekoliko manjša jajca, z nekoliko temnejšo lupino, ki je na otip trša. Uporabnost jajc: Minimalno 28 dni od dneva znesitve.

Pred dvema letoma je padla odločitev, da namesto konvencionalnega mleka raje začnejo s prirejo senenega kozjega mleka, saj je lažje prebavljivo ter ima precej boljši, blažji okus. Poleg koz skrbijo tudi za kokoši nesnice, imajo tako talno kot prosto rejo, kjer imajo kokoši možnost izpusta na pašnik.

Kmetija mladega para je na strateški lokaciji urbanih središč Kamnika, Ljubljane, kjer lahko širita informacije o pomenu pridelave lokalne hrane pa tudi o kmetijstvu in življenju na podeželju. Mladi izobraženi ljudje, ki nam pridelujejo hrano, kot sta Domen in Laura, so ambasadorji, ki nas ozaveščajo, kako pomembna je hrana za našo prihodnost.

#Zelena generacija/Young Village Folk: Domen in Laura

Domen has always aspired to become a veterinarian. After having completed geography studies at the Faculty of Arts, he and his girlfriend have established a sub-urban farm. Goat breeding and small boxes of diverse products are already very well known around the neighbourhood of Volčji potok.

#Green Generation/Young Village Folk - Domen and Laura (ANG)
"Financirano s programom Evropske unije IMCAP" Foto: MMC RTV SLO