Ali se bo pot prebežnikov proti zahodni in severni Evropi usmerila proti Sloveniji? Foto: Reuters
Ali se bo pot prebežnikov proti zahodni in severni Evropi usmerila proti Sloveniji? Foto: Reuters
Ograja
Madžarska bo z ograjo zaprla tudi celotno območje vzdolž meje s Hrvaško. Foto: Reuters
Hrvaška
Na Hrvaško je v treh tednih prišlo več kot 100.000 prebežnikov, večino so z vlaki pripeljali do madžarske meje. Foto: Reuters
Bo Madžarska zaprla mejo?
Slovenija pripravljena na prebežnike

Po poročanju časopisa Jutarnji list ograja med Madžarsko in Hrvaško že stoji, vojaki ob ograji vzdolž celotne meje nameščajo le še bodečo žico. Dela potekajo pri madžarsko-hrvaškem mejnem prehodu Beremend-Baranjsko Petrovo Selo, podobno pa je tudi ob meji v hrvaški Podravini, v občini Gola in pri Botovu.

Madžarski vojaki že več kot dva tedna pospešeno postavljajo ograjo med državama članicama Evropske unije, po neuradnih informacijah Jutarnjega lista pa je zaključek del kot tudi popolno zaprtje meje predvideno za ta konec tedna, najverjetneje v nedeljo. Madžarska bo tako, kot kaže, uresničila namero, da bo zaradi velikega števila prebežnikov v Evropo popolnoma zaprla svojo mejo s Hrvaško.

Sprememba poti prebežnikov?
Preko uradnega mejnega prehoda Baranjsko Petrovo Selo in nezakonitega prehoda Botovo je v preteklih dveh tednih na Madžarsko vstopila večina izmed več kot 100.000 prebežnikov, ki so na Hrvaško prišli iz Srbije. Prehod Botovo jih je doslej prečkalo več kot 50.000. Po zaprtju meje bodo lahko begunci na Madžarsko vstopali le še prek uradnih mejnih prehodov. Pričakovati je, še piše Jutarnji list, da se bodo begunci preusmerili na mejni prehod Goričan oziroma Letenye (Letina) na madžarski strani, ki sicer leži tudi v bližini meje s Slovenijo.

"S Slovenijo je vse dogovorjeno"
Kot je dejal Ostojić, je Hrvaška na zaprtje meje z Madžarsko pripravljena: "Zelo hitro se bomo prilagodili položaju, saj bi v tem primeru pot prebežnike vodila čez Slovenijo. Če bo Madžarska zaprla mejo, je na operativni ravni s Slovenijo vse dogovorjeno, usklajene so tudi poti prebežnikov," je dejal Ostojić in dodal, da je cilj vseh, da prebežnike čim hitreje spravijo do njihovega končnega cilja. Dodal je, da so Grčija, Madžarska in Srbija sestavile "klan" in povzročile, da se večina prebežnikov usmeri k Hrvaški, ne pa k mejnim prehodom Srbije in Madžarske (npr. Horgoš). Kot je zatrdil, na to namiguje dejstvo, da prebežnikom že ob prihodu na grške otoke delijo letake z označeno potjo prek Grčije, Makedonije in Hrvaške, Madžarska pa je označena kot zaprta država.

"Ponoči je na otok Lezbos prišlo 3.296 prebežnikov, ki bodo v 24 urah že pri nas. V begunskih taboriščih v Turčiji je trenutno dva milijona ljudi," je dodal.

MNZ še nima informacij o spremembi poti
Slovenija sicer pričakuje, da bi se lahko prihod prebežnikov v Slovenijo v kratkem povečal, še posebej če bo Madžarska zaprla mejo s Hrvaško, s čimer bi se begunski tok preusmeril proti Sloveniji. Novi val naj bi bil po pričakovanjih nekaterih zahtevnejši od prvega, ko je v
Slovenijo v nekaj dneh prišlo več kot 3.600 prebežnikov.

Na ministrstvu za notranje zadeve sicer trenutno nimajo informacij glede morebitne spremembe selivnega toka. "Skupnega načrta s Hrvaško ni, imamo pa stike na operativni ravni," so sporočili. Prav tako so v stikih z drugimi sosednjimi državami, pozorni so na vsa dogajanja v regiji, jih intenzivno spremljajo in se pripravljajo na morebiten prihod večjega števila prebežnikov, so dodali. "Aktivnosti potekajo skladno z že predstavljenimi načrti, vzpostavili smo večje zmogljivosti tako za sprejem kot za nastanitev prebežnikov. Pripravljamo se na različne možnosti, naredili bomo vse, da obvladamo morebiten prihod večjega števila prebežnikov," so še zapisali.

Po poročanju TV Slovenija pa je slovenska policija sporočila, da nima uradnih informacij o tem, da bi Madžarska nameravala zapreti mejo. Če pa bi Madžarska vendarle brez opozoril to storila, so naši policisti na novi množični prihod prebežnikov pripravljeni. Za zdaj je, kot pravijo, mirno in ne kaže, da se bo to zgodilo. Sicer pa je notranja ministrica pred dnevi dejala, da se bo Slovenija znašla v težavah, če pride k nam deset tisoč prebežnikov; zdaj je zanje pripravljenih 6.700 postelj.

Na Hrvaško prišlo več kot 100.000 ljudi
Od 16. septembra do danes opoldne je sicer na Hrvaško prispelo 103.866 prebežnikov, več kot 100.000 jih je državo že zapustilo. Na Madžarskem pa je njihovo število preseglo 300.000. Po Ostojićevih besedah je v postopku popisa oziroma na poti proti Madžarski trenutno 2.139 ljudi, kar se števila prosilcev za azil tiče, ostaja položaj nespremenjen - do zdaj so hrvaške oblasti obravnavale šest prošenj, trije prosilci niso izpolnjevali pogojev.

Število se ne manjša niti v Srbiji
V Preševo na jugu Srbije pa je v zadnjih 24 urah prišlo okoli 7.000 prebežnikov. Pred tamkajšnjim uradom za popis so že v petek nastale dolge vrste. Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je potrdil, da se je število novih prebežnikov v kratkem času močno povečalo. Predtem so v Preševu dnevno imeli med 2.000 in 3.000 prebežnikov. Poleg tega srbsko-bolgarsko mejo po ocenah srbskih oblasti dnevno prestopi do 500 ljudi.

Srbski mediji povečanje števila beguncev v Preševu pripisujejo mednarodni policijski akciji, ki od začetka tedna poteka na srbsko-makedonski meji. Cilj akcije, ki bo potekala do srede, v njej pa sodelujejo tudi avstrijski policisti, je med drugim popisati vse prebežnike. Do zdaj je oblastem po navedbah Beograda uspelo popisati 85 odstotkov prebežnikov.

Bo Madžarska zaprla mejo?
Slovenija pripravljena na prebežnike