Policisti so do zdaj 'odkrili' 17 kaznivih dejanj. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so do zdaj 'odkrili' 17 kaznivih dejanj. Foto: MMC RTV SLO

Peterico sumijo kaznivih dejanj dajanja (pet primerov) in jemanja (dva primera) podkupnine ter ponarejanja uradnih listin. Policija je prve podatke o domnevnih nepravilnostih pri tehničnih pregledih na območju Lesc pridobila leta 2009, po prvih zbiranjih podatkov pa so sredi letošnjega leta začeli izvajati zakonsko opredeljene prikrite preiskovalne ukrepe, je povedal vodja sektorja kriminalistične policije na PU Kranj Boštjan Lindav.

Na ceste (vsaj) 80 tehnično nepopolnih vozil?
Preiskovalci so ugotovili, da so osumljenci izdali zapisnike o opravljenih tehničnih pregledih za 80 vozil, ki v resnici niso bila tehnično pregledana in tako omogočili njihovo registracijo. Prav tako so odkrili nekaj primerov urejanja registracij motornih vozil brez pooblastil dejanskih lastnikov in v najmanj petih primerih prejeli podkupnino, ki se je gibala med 30 in 50 evri.

Zaradi omenjenih kaznivih dejanj so k preiskovalnemu sodniku privedli enega osumljenca, za katerega je bil odrejen 45-dnevni pripor.

E-korupcija: Letos 280 prijav, 58 v preiskavi
Slovenski policisti so do konca oktobra sicer preiskali 33 kaznivih dejanj s področja korupcije. Lani so jih preiskali 231, številka pa je tako visoka predvsem zaradi konca dela preiskav in primera vozniških dovoljenj v Kopru, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Del preiskav so policisti začeli tudi zaradi lani uvedenega sistema e-prijav korupcije, saj je, kot je dejal Dušan Florjančič iz Uprave kriminalistične policije pri GPU-ju, pri odkrivanju korupcije ključno sodelovanje z državljani. Prek e-sistema so letos sicer prejeli 280 prijav domnevne korupcije, izmed teh pa jih 58 preiskujejo policijske uprave. Skupaj je policija do zdaj prejela 536 prijav.