V Svetovalnici Akcija! so julija začeli zbirati podpise pod peticijo, s katero zahtevajo takojšnjo odpravo pripora očeta domnevno zlorabljene deklice iz Koroške. Foto: BoBo
V Svetovalnici Akcija! so julija začeli zbirati podpise pod peticijo, s katero zahtevajo takojšnjo odpravo pripora očeta domnevno zlorabljene deklice iz Koroške. Foto: BoBo

Kakšen bo izid postopka, ne bo znano, saj gre za civilno tajno obravnavo, je dejal tajnik sodišča Zvonko Ulcej.

Je sodnica nepristranska?
Oče deklice, ki je že več kot 50 dni v priporu, je v petkovem pismu medijem zapisal, da je sodnica Ana Večko Dimc tista sodnica, ki je deklico že dodelila mami. Zavrgla je tudi šest začasnih odredb, ki bi zavarovale otroka, sodelovala pa je tudi v senatu, ki mu je odredila pripor. Oče deklice se zato sprašuje, ali je lahko ta sodnica po vsem naštetem nepristranska.

V Svetovalnici Akcija! so julija začeli zbirati podpise pod peticijo, s katero zahtevajo takojšnjo odpravo pripora očeta domnevno zlorabljene deklice iz Koroške. Prav tako zahtevajo "pošteno preiskavo vseh dejanj v tem zapletenem primeru", so takrat navedli v svetovalnici.

Tožilstvo: Oče bi lahko vplival na priče
Slovenjgraško sodišče je dekličinemu očetu 21. julija podaljšalo enomesečni pripor za dva meseca. Kot navajajo v svetovalnici, tožilstvo pripor očeta deklice utemeljuje s tem, da bi lahko vplival na priče. Ob tem pa pojasnjujejo, da so bile vse priče zaslišane 21. julija.

V svetovalnici tudi opozarjajo, da pregon Okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu temelji na uradnem zaznamku, kjer pa je mati deklice izrekla neresnične izjave.

V Svetovalnici Akcija! menijo, da je treba omogočiti ustrezne pogoje za izdelavo zanesljivega in verodostojnega izvedenskega mnenja o tem, ali je bila deklica spolno zlorabljena ali ne. Ker odgovorov na odprta vprašanja v tej zadevi do danes ni, bodo očetu in deklici še naprej nudili pomoč, zagotavljajo.

Oče kljub pravnomočni sodbi hčerke ne želi izročiti materi
Zaščita otroka je potrebna, vse dokler se nevarnost, tveganje in kakršno koli ravnanje v škodo otroka ne izključi, so poudarili. "Po 15 mesecih raziskovanja dejstva narekujejo zaščito otroka, vsaj dokler primer ni pravilno zaključen v celoti," so še opozorili.

Oče kljub pravnomočni sodbi, s katero je bila štiriletna deklica dodeljena v materino vzgojo, varstvo in oskrbo, hčerke ne želi izročiti materi. Prepričan je namreč, da je hčerko zlorabljal dedek po materini strani.

Koroški policisti so v začetku marca dobili obvestilo, da je deklica pogrešana in so jo od tedaj neuspešno iskali. Dekličin oče je v priporu od 23. junija. Senat okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu pa mu je 21. julija sklenil podaljšati pripor za dva meseca.