Črna kronika
Po mnenju sodnikov je bila izredna odpoved zaposlitve zakonita ne glede na to, ali je Ivan Radan zagrešil umore ali ne. Foto: BoBo
Naslednji narok v zadevi Radan je razpisan za 26. april. Foto: Pixabay

Dodaj v

Izredna odpoved zaposlitve Ivanu Radanu je bila zakonita

Naslednji narok v zadevi Radan je razpisan za 26. april
16. april 2018 ob 14:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vrhovno sodišče je zavrnilo revizijo zoper pravnomočnost sodbe o nezakonitosti izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi Ivanu Radanu, ki mu sodijo zaradi štirih umorov na nevrološki kliniki UKC-ja Ljubljana.

Kot smo že poročali, je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zdravniku Ivanu Radanu očital, da je kršil obveznosti iz delovnega razmerja, s tem ko je 16. decembra 2014 83-letnemu bolniku s hiperkaliemijo odredil nastavitev kalijevega klorida, kar je v nasprotju s pravili medicinske stroke, in nato odredil medicinski sestri, naj nastavitve kalijevega klorida ne vpiše v zdravstveno dokumentacijo. Očitali so mu tudi, da je "z večjo verjetnostjo dopustil, da je kalijev klorid stekel v bolnika in povzročil zastoj srca".

Vrhovni sodniki so se sicer strinjali z Radanom, da pri presoji, ali je bila kršitev storjena, ni dovolj zgolj ugotovitev, da je verjetno bila. A že to, da je bolniku odredil nastavitev kalijevega klorida in naročil medicinski sestri, naj tega ne vpiše v zdravstveno dokumentacijo, je utemeljen in resen razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, sta poročala časopisa Delo in Slovenske novice. Po mnenju sodnikov je bila tako izredna odpoved zaposlitve zakonita ne glede na to, ali je Radan zagrešil umore ali ne.

Po Radanovem mnenju sodišče ni uporabilo pravilne pravne podlage, ko je presodilo, da je s svojim ravnanjem kršil zdravniški kodeks, saj je z dejanjem Radan menda hotel le vzbuditi odziv pri sodelavcih. Vendar po mnenju revizijskega sodišča je prav to kršitev kodeksa, saj je pri bolnikih dopustna le uporaba znanstvenih in diagnostičnih metod, ki so namenjene zdravljenju, ne pa metod z drugačnimi cilji.

Kršitve kodeksa
Poleg tega je prekršil številne druge določbe kodeksa, na primer tisto, "da se mora zdravnik zavedati, da vsako neustrezno, lahkomiselno, za zdravnika nečastno in ponižujoče dejanje prizadene tudi druge zdravnike in zdravstveno osebje ter zdravstvo v celoti", pa tudi, "da morajo zdravnikovi ukrepi temeljiti izključno na odločitvah, ki lajšajo bolniku trpljenje in povrnejo zdravje".

V UKC-ju Ljubljana so glede na vse utemeljeno dvomili o tem, da lahko Radanu še zaupajo bolnike. Za vrhovne sodnike ni bilo pomembno, ali je Radan kršil delovno obveznost s tem, ko je naročil sestri, naj nastavitve ne vpiše v zdravstveno dokumentacijo, in ali je povzročil bolnikovo smrt, piše Delo.

Sojenje traja že dve leti
O tem pa odloča ljubljansko okrožno sodišče, kjer se je sojenje Radanu začelo že pred dvema letoma. Obtožnica ga poleg umora štirih bolnikov iz morilske sle bremeni tudi neupravičenega snemanja, zlorabe uradnega položaja in omogočanja uživanja prepovedanih mamil.

Vendar sodišče še vedno čaka dopolnitev izvedenskega mnenja avstrijskega zdravnika Wolfganga Krölla. Ta je bil v postopku že zaslišan in je Radana razbremenil. Pozneje pa mu je sodišče poslalo prevedeno dokumentacijo, tako da bo pripravil študijo o vseh štirih primerih domnevnih smrti Radanovih bolnikov. Naslednji narok v tej zadevi je razpisan za 26. april.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ples
# 16.04.2018 ob 15:25
@Anar Hija

Radan sam priznava, da je odredil kalij:
Za infuzijo kalija sem se odločil iz provokacije, bolnik kalija ni dobil. Infuzija je bila nastavljena, vendar pa je bolnik nikoli ni prejel.

To, da je to odredil, je bistvo v tem postopku sodišča (plus druge kršitve) - odpoved so mu dali upravičeno.
Ali je človeka dejansko ubil ali ne, to je pa stvar drugega postopka.
sejnik
# 16.04.2018 ob 15:25
@Anar Hija
Kot zastopim članek, ni dvoma, da je predpisal kalijev klorid in sestri naročil, naj tega ne dokumentira. Dvom je samo o tem, če je to bolnika ubilo ali ne.
xerces8
# 16.04.2018 ob 16:24
Mimogrede, me res zanima kako bi zgledal rezultat, če bi vse zaposlene preverili glede "skladnosti" s kodeksom.
xerces8
# 16.04.2018 ob 16:22
"Sojenje traja že dve leti"

Hmm, a ni bila pred nekaj tedni novica, da so predsednico Južne Koreje obsodili v 10-ih mesecih?

Počasi bo Radan lahko tožil državo, da mu ne mogoča sojenja v razumnem roku.
nikagaja
# 17.04.2018 ob 20:08
" 83-letnemu bolniku s hiperkaliemijo odredil nastavitev kalijevega klorida, kar je v nasprotju s pravili medicinske stroke, in nato odredil medicinski sestri, naj nastavitve kalijevega klorida ne vpiše v zdravstveno dokumentacijo. "

to pove vse. kdor to zagovarja, mora bit z njim nekaj hudo narobe.
sejnik
# 16.04.2018 ob 21:37
@Homer.
Brez skrbi, "v imenu ljudstva" piše že na začetku.
sejnik
# 16.04.2018 ob 17:42
@lojze47
Radan to zanika. Pravi, da je samo preizkušal sistem.
Homer.
# 16.04.2018 ob 18:54
To bo še eden, ki bo na koncu dobil visoko odškodnino!
Prosim, da na koncu sodbe ne napišete "v imenu ljudstva", ker jaz plebejec dokler to obremenjuje tudi moj žep tega ne podpiram!
KunteKinte
# 16.04.2018 ob 18:14
Hehe najbolj pametna poteza kar je naredil je ta da je uzel Fišerja in Krstica za odvetnika.. ene 70000 EUR bo lažji sam po parih letih bo na prostosti
hedonist
# 16.04.2018 ob 15:29
30 let
lojze47
# 16.04.2018 ob 17:34
Doktor Radan si prej zasluži Nobelovo nagrado kot zapor.
Neozdravljivim bolnikom, ki zadnje dneve svojega življenja zelo trpijo, je treba omogočiti, da dostojanstveno zapustijo ta svet, ne pa da jih medicina vzdržuje pri življenju dokler jim ne odpovejo vsi organi in tako dejansko služi na njih.
Anar Hija
# 16.04.2018 ob 14:44
Totalno subjektivna ocena. Če je Radan povedal, da je hotel pri kolegih vzbuditi sum a, da tega ni storil, potem bi moralo veljati pravilo dokaznega bremena, ne pa zaupanja (dvoma) glede na njegovo navedbo. Štejejo dokazi, ne pa to, kaj je kdo mislil, da je kdo naredil.

Vse bolj in bolj sem prepričan, da bo dr. Ivan Radan, če bo pravico iskal do onemoglosti (kot je sedaj praksa slovenskih sodišč), spoznan za nedolžnega.

Drži se, Ivan Radan! Vem, da ti ni lahko a verjemi, veliko veliko nas je, ki te res, iskreno podpiramo!
Ples
# 16.04.2018 ob 14:31
Prav. Človek, ki je na tak način hotel le vzbuditi odziv pri sodelavcih nima kaj početi v bližini bolnikov, kaj šele odločati od njih.
Kazalo