Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.1 od 28 glasov Ocenite to novico!
Sodišče, kladivo
Tožilstvo obtoženima očita zanemarjanje mladoletne osebe in surovega ravnanja ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je 4. julija lani vodila v smrt deklice. Foto: BoBo
VIDEO
Mati jeseniške deklice za...

Dodaj v

Mama umrle jeseniške deklice ne priznava krivde

Zaradi visoke nosečnosti se bo sojenje začelo po porodu
15. februar 2017 ob 14:17,
zadnji poseg: 15. februar 2017 ob 19:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Mama umrle dveletne jeseniške deklice Sanda Alibabić je na predobravnavnem naroku na kranjskem sodišču zavrnila očitana kazniva dejanja surovega ravnanja in povzročitve poškodb, ki so vodile do smrti deklice.

Sanda Alibabić se sprva iz zdravstvenih razlogov ni udeležila predobravnavnega naroka 3. februarja, ko je njen partner Mirzan Jakupi že zanikal krivdo za očitana kazniva dejanja. Tokrat pa je ginekologinja presodila, da se je visoko noseča Alibabićeva sposobna udeležiti predobravnavnega naroka.

Prav tako je presodila, da bi se lahko v primeru normalnega poroda že teden po njem lahko udeležila sojenja, pri čemer bi vsako uro imela pol ure premora, v katerem bi se posvetila otroku.

Temu je oporekala odvetnica Alibabićeve Darja Roblek, ki je pozvala sodišče, naj upošteva pravice mame in novorojenega otroka ter varovanje njunega zdravja. Poudarila je predvsem zaščito otroka. Zato je predlagala tudi postavitev izvedenca pediatra, ki bi o tem podal svoje mnenje.

Sodnica bo počakala do poroda
Sodnica je sklenila, da bo z razpisom datuma glavne obravnave počakala do poroda, šele potem bo razmišljala o tem, kako bo potekalo sojenje. Nikakor pa ne bo tako, da bi novorojenček mamo čakal na hodniku sodišča.

Glede otroka se odpira vprašanje njegovega prebivanja z mamo v času pripora, saj bi bil to prvi takšen primer, je opozorila Roblekova in dodala, da zakon o izvrševanju kazenskih sankcij sicer določa maksimalno eno leto matere z otrokom v zaporu, pravilnik o izvrševanju pripora pa ne. Mogoče pa je, da bi določila glede zapora uporabili tudi pri priporu.

Predlagana odprava pripora
Roblekova, ki Alibabićevo zastopa po uradni dolžnosti, bo sicer predlagala odpravo pripora ali pa hišni pripor, ki bi potekal v varstveni hiši, saj Alibabićeva trenutno nima rešenega stanovanjskega problema.

Z njo je v stikih tudi pristojni center za socialno delo, ki bo ukrepal v skladu z zakonom, kar lahko pomeni tudi odvzem otroka. Vendar Roblekova opozarja, da velja načelo domnevne nedolžnosti.

"Ne vemo, ali je Alibabićeva sploh kar koli napačnega storila. Vzgojila je tri otroke in vsi so povedali, da je imela mama lep odnos do njih. Ni razloga, da bi že vnaprej rekli, da bo nekaj narobe," je poudarila Roblekova, ki je na glavni obravnavi kot ključne priče predlagala tudi neposredno zaslišanje otrok, da bi osvetlili materin odnosa do njih in do pokojne dveletne hčere.

Prav tako je predlagala izločitev javnosti, ko bodo obravnavane družinske in zdravstvene razmere otrok in obtožencev ter postavitev izvedencev psihologa in psihiatra v zvezi z okoliščinami obtožene, ki bi utegnile vplivati na njeno sposobnost razumevanja in obvladovanja. "Tako bi se ugotovile določene stvari, na katere je že opozoril psiholog," je razložila Roblekova.

O morebitnem priznanju krivde se s tožilstvom niso pogovarjali. Kot je povedala tožilka Tina Lesar, ni dobila nobenih indicev, da bi bilo mogoče priznanje krivde, zato tudi kaznovalnega predloga ni podala.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Shimun
# 15.02.2017 ob 16:58
Normalno da ni kriva!
Tako kot nista kriva brata Džogić, ker naj bi bila neprištevna.

V Sloveniji ne greš v zapor zaradi naklepnega umora, greš pa v zapor za 2 leti zato ker si vzel podkupnino na tehničnem pregledu.

Narobe svet! Only in Slovenistan.
linus.si
# 15.02.2017 ob 15:33
Deveda...tako ji je svetoval odvetnik, ki se bo v andaljevanju skliceval na neprištevnost in ljuba mamica bo lepo oproščena!
paver
# 15.02.2017 ob 15:17
Žalostna zgodba.
krejzi
# 15.02.2017 ob 16:25
"Temu je oporekala odvetnica Alibabićeve Darja Roblek, ki je pozvala sodišče, naj upošteva pravice mame in novorojenega otroka ter varovanje njunega zdravja."

Resno?! Alibabićeva je izgubila pravico biti mater (tudi v bodoče) v trenutku, ko je ubogi otrok izgubil življenje. CSD, na delo.
sandiego1995
# 15.02.2017 ob 18:54
Kako je pa lahko noseca?? A ni ze eno leto v cuzi?
funky
# 15.02.2017 ob 16:50
Po tem kar sem prebral živim v državi ki ščiti kriminalce. Zelo žalostno je tudi to da v tej državi nimamo svobode izražanja misli kot vidim na tej spletni strani. Vse kar sistemu ne paše se avtomatsko briše. Govoril sem pa o svojem mnenju kot državljan in človek ki ne more pod tako šlamparijo napisat "ja kaj čmo, tko pač je". Eni pač nismo beeeee.
Dori
# 15.02.2017 ob 16:27
Ubogi otroček..žal je zanjo prepozno..
Žalostna zgodba, brez besed ostaneš.. In nov otrok na poti..
gorenc007
# 15.02.2017 ob 21:02
verjetno je prišlo do smopoškodovanja, glavne priče pa žal ni več............
johann
# 16.02.2017 ob 10:57
Mama umrle jeseniške deklice ne priznava krivde

Da ne vidiš, da je bilo z ubogim otrokom nekaj narobe, bi morala biti najmanj slepa in gluha, kar pa domnevam, da ni bila...
RYAN
# 15.02.2017 ob 15:41
ja takle mamo
Knight Kant
# 16.02.2017 ob 10:35
krejzi --- 15.02.2017 ob 16:25
Resno?! Alibabićeva je izgubila pravico biti mater (tudi v bodoče) v trenutku, ko je ubogi otrok izgubil življenje. CSD, na delo.
--------

Jaz mislim, da mora glede tega tukaj najprej svoje povedati sodišče. Javnost o konkretnih dejstvih ne ve prav veliko.

Je pa tako, da v nekaterih drugih primerih, katerih vsebinske potdrobnosti tudi niso javne, pristojni CSD opravi svoje delo, pa se javnost, kot bi bila malo krejzi, upre odločitvi CSD in zahteva vračilo sorodnikom odvzetih otrok v "ljubeče družinsko okolje".
Bono
# 15.02.2017 ob 16:17
Jaz predlagam, da se sojenje preloži, vendarle je otrok najpomembnejši.

Ona pa je tudi nedolžna do konca sojenja.
Kazalo