Franc Bogovič se bo odpovedal mandatu evropskega poslanca, če bo na državnozborskih volitvah izvoljen v državni zbor. Foto: BoBo
Franc Bogovič se bo odpovedal mandatu evropskega poslanca, če bo na državnozborskih volitvah izvoljen v državni zbor. Foto: BoBo


V SLS-u so v času pred volitvami strankam, ki nastopajo na volitvah, poslali pobudo za podpis Zaveze o državniški drži, v kateri so navedli ključne cilje države. To so zdravstvena reforma, javnofinančna ureditev, izboljšanje poslovnega okolja, enakomeren regionalni razvoj in pravna država. Stranke bi se s podpisom pobude zavezale, da se bodo s temi temami v prvem letu po volitvah spoprijeli vsi, ne glede na to, ali bodo v koaliciji ali opoziciji. S to zavezo želijo, da se že pred podpisom koalicijske pogodbe dorečejo ključne stvari, da bo potem lahko vlada delovala ves mandat in te korenite spremembe izvedla. SLS zadnje javnomnenjske ankete sicer ne kažejo najbolje, nekatere jim ne napovedujejo niti prestopa parlamentarnega praga. Če SLS ne bi prestopil parlamentarnega praga, bo Franc Bogovič stranki ponudil odstop, vendar verjame, da to ne bo potrebno.

Agrokor je neprimeren kupec za Mercator
SLS se zaveda, da je privatizacijo treba izvesti, a nasprotuje prevzemu Mercatorja s strani Agrokorja, saj se je po njihovem mnenju pokazalo, da prevzem spominja na pretekle prevzeme v Sloveniji. "Na drugi strani tudi ogroža celo vrsto pridelovalne industrije, ki je v veliki meri odvisna od učinkovitega Mercatorja," pravi Bogovič.
Poseg v volilno kampanjo
"Povsem nesprejemljivo je, da že tretje parlamentarne volitve zapored zaznamuje isti sodni proces," pravi predsednik SLS-a o odhodu Janeza Janše v zapor ter dodaja, da se s tem procesom krši ustavna pravica do sodbe v razumnem roku.

T. P.