Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 69 glasov Ocenite to novico!
Katičeva poudarja, da Juncker ni izhajal s pravega stališča, češ da so težave samo pri implementaciji. Težava je v tem, da Hrvaška ne spoštuje in ne priznava odločitve arbitražnega sodišča, je poudarila. Foto: BoBo
Juncker je poudaril, da morajo države Zahodnega Balkana urediti vsa mejna vprašanja, preden se bodo pridružile Evropski uniji. Pri tem je pripomnil, da trenutno "zelo trpi" zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Foto: EPA
VIDEO
Juncker trpi zaradi mejne...

Dodaj v

Andreja Katič: Stališče Evropske komisije glede vprašanja mej daje prednost Hrvaški

Juncker trpi zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško
17. februar 2018 ob 14:57,
zadnji poseg: 17. februar 2018 ob 20:22
München - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je poudaril, da morajo države Zahodnega Balkana urediti vsa mejna vprašanja, preden se bodo pridružile Evropski uniji. Obrambna ministrica Andreja Katič meni, da s tem daje veliko prednost Hrvaški.

"Zelo trpim zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Namesto da bi bila meja določena, preden sta državi vstopili v EU, je bilo treba zadevo prepustiti mednarodnemu sodišču. To je odločilo, strani pa se ne znata dogovoriti, kaj storiti s to razsodbo. Tega nočem več doživeti. Na Zahodnem Balkanu je še vedno precej mejnih sporov, ki jih bo treba rešiti pred nadaljevanjem širitve Unije," je dejal

Juncker, ki namerava konec februarja in marca obiskati Zahodni Balkan, je sicer presodil, da se te države v tem trenutku še ne morejo pridružiti EU-ju, vendar je pomembno, da ohranijo evropsko perspektivo. "Če bi se države Zahodnega Balkana oropalo evropske perspektive, bi lahko zelo hitro, skoraj čez noč, spet bili priča konfliktom," je opozoril. Ob tem je dejal, da je to zelo zapletena in občutljiva regija, za katero je odgovorna Evropa. Skupaj s širjenjem evropske perspektive pa mora EU na Zahodni Balkan izvažati tudi stabilnost, namesto da se "nestabilnost iz Zahodnega Balkana uvaža v Evropsko unijo".

Bildt: Edina rešitev je sprejetje arbitraža
Kot je za TV Slovenija v Münchnu medtem menil nekdanji švedski zunanji minister Carl Bildt, je obveza Slovenije in Hrvaške do EU-ja, da spoštujeta arbitražno razsodbo. "Mislim, da je edini logičen način za rešitev sprejetje arbitraže," je dodal Bildt, ki je bil švedski zunanji minister, ko sta Slovenija in Hrvaška leta 2009 v Stockholmu podpisali arbitražni sporazum.

Juncker ne izhaja s pravega stališča
Na Junckerjev govor se je odzvala obrambna ministrica Andreja Katič. Glede na to, da je stališče Evropske komisije, da pridružitev ne bo šla naprej, če meje ne bodo urejene - neurejene pa so meje s Hrvaško -, je dana velika prednost Hrvaški. To ni dobro in ni prav, je dejala Katičeva, ki poudarja podporo Slovenije pridružitvi preostalih držav Zahodnega Balkana Uniji.

Katičeva tudi poudarja, da Juncker ni izhajal s pravega stališča, češ da so težave samo pri implementaciji. Težava je v tem, da Hrvaška ne spoštuje in ne priznava odločitve arbitražnega sodišča, je poudarila.

V Münchnu je imela Katičeva tudi dvostransko srečanje z estonskim obrambnim ministrom Jürijem Luikom. Estonija po njenih besedah prednjači na področju kibernetske obrambe in lansko jesen smo posredovali vlogo, da bi se pridružili njihovemu Natovemu centru odličnosti za kibernetsko obrambo.

Sodišča boljša od arbitraže
Hrvaška zunanja ministrica Marija Burić Pejčinović pa meni, da je spore o meji med državami jugovzhodne Evrope, ki jih ne bi bilo mogoče rešiti dvostransko, bolje prepustiti mednarodnim sodiščem kot pa arbitraži.

Ministrica je poudarila, da Hrvaška želi nerešene mejne spore rešiti neodvisno od procesa pristopanja držav k Uniji. "Če se ta proces vodi v dobri veri, potem je to mogoče doseči prek dvostranskega pogovora. Kjer to ni mogoče, bi bilo po naših izkušnjah bolje iti na stalna sodišča, mednarodno (meddržavno) sodišče v Haagu ali mednarodno sodišče za pomorsko pravo v Hamburgu," je dejala.

"Stalna sodišča imajo več izkušenj in lahko smo prepričani, da bosta obe strani lahko sprejeli take odločitve," je dodala.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 17.02.2018 ob 15:10
Juncker: Zelo trpim zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško

Lažljivec in hinavec.
Slovenijo krivi za nepriznavanje meje. Hrvaška je v njegovih očeh samo talec Slovenije. Da hrvaška ne upošteva odločbe AS pa ga niti malo ne moti.
maja kibira
# 17.02.2018 ob 15:07
S tako retoriko dela samo skodo arbitraznemu sporazumu..polna usta so ga bila vladavine prava..ocitno je ze prevec dementen da bi zavzel konstantno stalisce...saj drugace niti ne more ce pa ima na Hrvaskem ob morju svoj vikend ki so mu ga podarili hrvati..
lojze47
# 17.02.2018 ob 15:30
Z izjavo, da morajo biti rešeni vsi mejni spori pred vstopom v EU je dal Hrvatom možnost, da izsiljujejo svoje sosede do onemoglosti, da se reši meja v njihovo korist.
FDVjevec
# 17.02.2018 ob 15:15
Vsakič, ko vidim Junckerjev ksiht, se mi pritisk dvigne. Kaj šele, da slišim kako njegovo izjavo.
kapljač
# 17.02.2018 ob 15:13
Arbitraža je bila osnova da se Hrvaško sprejme v EU. Komu je težko to sprejet , naj se raje izloči iz EU ja
dusan21
# 17.02.2018 ob 15:33
Brez panike.
Saj bo kmalu prišla turistična sezona, potem naj naša policija strogo upošteva shengenska pravila in vsak avto pregleda do podrobnosti.
Bomo videli cca 50 km na mejnih prehodih, kar bo še kako znerviralo hrvate.
Imamo pa v rokavu še vstop hrvaške v shengen in OECD.
Če se hrvati do takrat ne bodo spametovali, potem pri zgornjih dveh točkah absolutno nobenega popuščanja hrvatom.
Hrvati razumejo samo blokado in nič drugega.
Vrniti jim moramo milo za drago.
Sorrento
# 17.02.2018 ob 15:11
Nesrečno (v Hrvaško) zaljubljeni pač trpijo.

Pozabiti ti bo pomagal "istarski teran". Če ne že prva steklenica, pa zagotovo druga ali tretja.
cairns
# 17.02.2018 ob 15:14
Namesto, da bi bila meja določena preden sta državi vstopili v EU, je bilo treba zadevo prepustiti mednarodnemu sodišču. To je odločilo, strani pa se ne znata dogovoriti, kaj storiti s to razsodbo.

Prekleti kreten. Mi že vemo kaj narediti in smo to že naredili. Naj to pove še hrvatom. Očitno tega ne bo naredil ker je pač zaljubljen in ljubljene osebe noče prizadeti.
kapljač
# 17.02.2018 ob 15:12
Sami moramo potegnit EU za seboj. Zapret mejo s Hrvaško je predpogoj.
Franc Jožef I.
# 17.02.2018 ob 15:08
Mu je plenki obljubil vikend na krku!
Franc Jožef I.
# 17.02.2018 ob 15:15
Bojkotirati dopustovanje pri J sosedih.
Franc Jožef I.
# 17.02.2018 ob 15:09
Kdaj bo Borut odgovarjal za zlocin!??
SamoRes
# 17.02.2018 ob 15:24
Izredno korist imamo od EU
kimi12345
# 17.02.2018 ob 15:44
Tale lisjak dela samo za svoje koristi, EU načrtno uničuje in razgraja Slovensko neodvisnost in poskuša državo spremeniti v kolonijo za Nemčijo in Avstrijo. Kdorkoli še kaj da na mnenje tegale gospoda je petokolonaš. Tale spor okrog Hrvaške kar ustreza prejnaštetim državam tako da se mora SLO politika ukvarjati s temami okrog Hrvaške znova in znova, medtem ko nam po ekonomiji harajo tuje finančne firme in ožemajo rezultate gospodarske rasti. Temelj neodvisnosti je močno neodvisno domače gospodarstvo. Ljudje v Sloveniji pa tako ne razumejo da nas tile oportunisti iz Bruslja in drugod načrtno plenijo in spreminjajo v prikrito kolonijo kot so to storili z večino drugih Vzhodno Evropskih držav. Dejansko jim ljudje še ploskajo, žabe se kuhajo počasi....
Benji
# 17.02.2018 ob 15:22
Zahodnjaki radi vidijo da smo Slovani med sabo skregani, še bolje da se pobijamo med sabo, tako da nam lahko prodajo več orožja.
Deli in vladaj.
a.orhidejca
# 17.02.2018 ob 15:46
Juncker: Zelo trpim zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško, imam pa rad 20-30k € mesečne plače + nakradeni denar.

je že 1.4?
sivi gandalf
# 17.02.2018 ob 15:11
ja, ja, trpite vi vsi, ti, pahor, kolinda, trump in podobni... trpite ja :)
rudes
# 17.02.2018 ob 15:36
Ne razumem, kako naši ne znajo dopovedati Junkiju, kaj storiti z AS? Če ga je EU požegnala, ga mora tudi priznati, oziroma, zahtevati, da se spoštuje. Je to res tako težko razumeti?
Monopattern
# 17.02.2018 ob 16:07
Kaj se je za dogovarjat? A se obsojenec za kazen dogovorja po sodbi? Do kdaj ima tale Kekec mandat?
symony
# 17.02.2018 ob 16:03
Juncker, nisi nas vreden.... Ta človek je delegiran od velikih 5 eu, da se izživlja nad manj vplivnimi državami...
pan
# 17.02.2018 ob 15:47
Trpi?
Ti ubogi revež, ti!
Z mastno plačo predsednika EK in vikendom na Jadranu, mora pa res trpeti!
Tisti, ki resnično trpijo zaradi situacije, so ljudje z obeh strani omenjene meje.
Hinavščini na propad obsojene EU pa ni videti konca!
konkec
# 17.02.2018 ob 16:11
Zaradi takšnih bo EU razpadla.
Enakost za vse
# 17.02.2018 ob 20:47
Hrvaška zunanja ministrica Marija Burić Pejčinović pa meni, da je spore o meji med državami jugovzhodne Evrope, ki jih ne bi bilo mogoče rešiti dvostransko, bolje prepustiti mednarodnim sodiščem kot pa arbitraži.

Gospa pozablja, da je bil dvostranski sporazum o meji že parafiran s strani Račan-Drnovšek, ki pa ga Hrvaški sabor kljub parafiranju in DVOSTRANSKEM DOGOVORU NI RATIFICIRAL, Kaj bi Hrvati sploh radi imeli? Mejo z italijo na Opčinah? In obenem pozabljajo, da je bila EDINA MEDNARODNO PRIZNANA NOTRANJA MEJA v Jugoslaviji meja STT VUJA cone B, ki je do leta 1953 obstajala tudi v šolskih knjigah, kot meja med Hrvaško in Slovnijo, saj so vse nepremičnine kupljene do leta 1951 na območju Cone B registrirali in vodili v zemljiških knjigah Piran. Pozabimo arbitražo in pojdimo na sodišče, kjer prezentoramo stanje ZK na dan 18.5.1945, in zahtevajmo mejo po mejni črti cone B, kot je zapisano v londonskem sporazumu.
frenkb
# 17.02.2018 ob 15:21
Če bi jaz trpel na njegovem mestu, bi tudi kaj naredil . . .
Piškotek
# 17.02.2018 ob 16:24
Raje bi trpel takrat, ko so Hrvaški dali luč za sprejem v EU brez urejenega mejnega vprašanja in njeni obljubi, da bo sprejela rezultet arbitraže kakršen koli že bo. Pa ima neurejena vparašanja še z ostalimi bivšimi republikami.
svatne
# 17.02.2018 ob 18:09
Problem meje je (NA ŽALOST !!) rešen, saj je odločitev arbitražnega tribunala dokončna in zavezujoča. Arbitraža je bila pripravljena in izvršena v soglasju s Komisijo in evidentirana v OZN.
Kdo se tukaj spreneveda?
vzhodnik
# 17.02.2018 ob 16:23
Juncker in Plenkovič mojstra izigravanj in bleferja! Ne poznata osnove demokratičnega obnašanja, še manj pa sta podvržena za spoštovanje prava in mednarodnih aktov . Osnovni problem je, da se politik, ki ima nalogo spoštovati zaveze - kot vodja EU tega ni sposoben, še manj pa zagovarja pravni red in odnose po razsodbah mednarodnih sodišč! Komu je še potreba po takšni EU?? Jasno pa je tudi nekaj, kar je verjetno tudi zakrivanje dejstva, da imajo funkcionarji EU, na HR vikende, ki so skriti in zamegljeni, pred očmi javnosti. Vprašanje časa je samo., kdaj se bo začelo o tem, ko se nek izmed voditeljev EU zagovori ali nehote izda svoj e brezplačno imetje v HR!!! Od predsednika države, gospoda Pahorja pa pričakujem, da se obrne na komisijo v EU in povabi gospode, na uradni razgovor in zahteva uradno razjasnitev stališča o arbitraži in komu je namenjeno pravo v EU in ali je obveza spoštovati mednarodne razsodbe in akte tudi znotraj članic EU in same EU in ne samo posameznih članic?!!
antartide
# 17.02.2018 ob 16:41
Za takšno plačo, kot jo ima ta hinavec, grem tudi jaz rade volje "trpet" v Evropski parlament.
rooster
# 17.02.2018 ob 20:03
Torej bo Juker v kakšnem svojem zasebnem postopku na sodišču (ki bo povrhu še ugodno rešen zanj) rekel, da ne ve kaj s to razsodbo. In to je predsednik EK, lol?

Tega nočem več doživeti. Na Zahodnem Balkanu je še vedno precej mejnih sporov, ki jih bo treba rešiti pred nadaljevanjem širitve Unije,

Torej tudi ne bo širitve Šengna na Hrvaško, v kolikor se ne implementira sodba AS.
cairns
# 17.02.2018 ob 16:20
To je odločilo, strani pa se ne znata dogovoriti, kaj storiti s to razsodbo. Tega nočem več doživeti.

Kaj storiti ?

Mismo jo implementirali, Juncker pa z njo hrvatom briše rit. Pol ni čudno da se je zaljubil v nekoga.
heron
# 17.02.2018 ob 19:50
Bog ve kaj tale pajac konzumira
stanolio
# 17.02.2018 ob 17:23
Benji imaš prav. Kaj se bedak spreneveda in govori nekaj kao ne znamo se dogovoriti. Ker se nismo mogli dogovoriti smo dali zadevo Evropskemu sodišču, ki je razsodilo. Sedaj pa nekdo govori o nekem sporazumu. Sporazuma ni več nobenega, ker je razsojeno. Odstop Hrvatov od sporazuma je sodišče zavrglo in razsodilo. Kaj bi ti evro politiki še radi, pa tudi naši siromaki.
silvester-alic
# 17.02.2018 ob 16:24
kaj se žreš juncker.potem če ti tako praviš.črne gore,bih in srbije nikoli ne bo v eu zaradi hrvaškega zajebavanja
Grešnica
# 17.02.2018 ob 20:54
In zakaj mi upoštevamo migrantske kvote???

Katičeva naj pošlje vojsko na jugo-vzhodno mejo, pregledat pa tudi vsakega Nemca, ki se bo poleti vračal s Hrvaške.
Gastrbajtr
# 17.02.2018 ob 20:06
Če bi bili Hrvati v obratni situaciji, bi svojo voljo (magari z vojsko) uveljavili v treh urah. Naši bi jih pa lahko samo gledali z dudami v ustih.
Spacex
# 17.02.2018 ob 16:06
Pinocchio :)
anity
# 17.02.2018 ob 15:32
Zaradi Balkana je razpadla ze vsaka povezava na ozemlju Evrope. Enako sledi EU. Ce nebi rusili stare Juge iz zahoda, bi se zmeraj imeli miren Balkan, a nikomur ni bilo vsec imeti tako mocnega igralca v svoji blizni.
Drncl
# 17.02.2018 ob 20:46
Hrvati so notri, jim se sedaj lahko gladko j*be oz. so v precejšnji prednosti, saj ostale države, ki hočejo v EU in s Hrvaško nimajo urejenih mej, lahko izsiljujejo po mili volji... Oni so se pa pod pretvezo, da se bo to rešilo z AS zmuznili v EU.
Piškotek
# 17.02.2018 ob 16:29
Skrbi me EU v kateri bodo razmišljali na tak način. Tak način končno vodi samo v eno smer. In ni prijetna.
runcajz
# 17.02.2018 ob 16:22
Nobene pa ni rekel o trpljenju naše Barbike alias Pahorja in nejamrovca alias Cerarja!

Kaj ona dva ne trpita neskončno in prenašata peklenske muke, ker se Junker vanju ne zaljublja kar po tekočem traku, tako kot v Plenkovića, privošči pa jima le kakšno teplanje po zadnjici pa še to le občasno !
osservatore
# 17.02.2018 ob 20:15
"Zelo trpim zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

Zelo trpim, ko gledam takega kretena na čelu Evropske komisije.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je poudaril, da morajo države Zahodnega Balkana urediti vsa mejna vprašanja, preden se bodo pridružile Evropski uniji.

Ker kroacija nima rešenh mejnih vprašanj z nobeno od sosednih držav, ne bo napredovala v Šengen in OECD. Pa tudi druge države Balkana ne.
NoriGoban
# 17.02.2018 ob 18:54
Se premalo trpis Juncker! Sicer bi se znal pravilno odlocit in konstruktivno podpret pravo stran! Ne pa da je vse eno posplosevanje!
kukalo
# 17.02.2018 ob 20:02
Pravi , a bo obiskal Balkan, ampak preko Madžarske do Hrvaške in naprej v jugo. Slovenija ni več na Balkanu in jo lahko samo preleti z letalom.
Homer.
# 18.02.2018 ob 10:39
Spet kup nabijanja in neresnic.
Arbitražni sporazum ni padel z neba in tudi si ga ni izmislil Pahor, Erjavec ali kdo drugi.

Arbitražni sporazum temelji na Rehnovem predlogu, potem ko so vsa dvostranska pogajanja propadla.
Ta (Rehn) je tedaj dokončno priznal, da to ni problem med Hrvaško in Slovenijo, ampak EU problem.
Podpis sporazuma je bil pogoj za vstop Hrvaške v EU.

Torej je s podpisom sporazuma Hrvaška "plačala" vstopnico v EU. Zato odstop od sporazuma ni mogoč. To bi EU morala jasno povedati, ne pa da se spet spreneveda da je to problem implementacije med Slovenijo in Hrvaško.
Sploh ne gre za implementacijo, saj Hrvaška Arbitražo ne priznava. Torej ne priznava tisto kar je podpisala.
In na tej točki je Junkersovo sprenevedanje ogabno!
mile952
# 18.02.2018 ob 00:17
Karikatura politika imenovana Juncker bi bil smešnica, če ne bi bilo to, kar ta pokvarjenec dela, tragično. Tip je pokvarjen kot nemški kvargel. Čisti lažnivec in manipulator, iz aviona se vidi, da je podkupljen. Cilj je spraviti na kolena Slovenijo!
slešer
# 17.02.2018 ob 22:30
Navadna rit evrpska...kakšen zgled, daje tip, ki je na čelu evrope. Prvi bi moral spoštovati odločbe sodišč, tako pa nam jasno kaže, da je vse skupaj en blef. Pravila so le za ovce. Koliko časa bomo še klečiplazili evropi!?!?
Wasabi
# 18.02.2018 ob 11:00
Zadnej čas je, da demonstriramo, kaj je to nepokornost. Hvraška v OECD? Ja pa ja de. Hrvaška v Shengen? Rolam od smeha. Spoštovanje EU zakonodaje? Pa le po vas prosim. Sprdancija na polno. Zakaj ne uvedemo vinjet za tujce po 1000 EUR na teden? Zakaj vsekega vozila, ki gre na Hrvaško ne pregledujemo 28 minut? A hočejo, da zvišamo izdatke za NATO? Prav, ne damo več niti evra. Dajmo malo pokazati, da smo Slovenci. Če bi naši basketaši ali hokejisti imeli mentaliteto naših politikov ne bi zmagovali niti na olimpijskih igrah pijancev.

Naši politiki, meni se prav smilite, ker vas imajo zahodnjaki zaradi vaših nečednosti totalno v šahu. Spregledali smo vas.
pepieinschlag
# 18.02.2018 ob 05:47
Vsi bentimo čez Hrvate, Plenkoviča, Junckerja…

A imamo krivce za vse nastalo veliko, veliko bliže.
Ne moremo zameriti Hrvatom in njihovemu vodstvu, če odlično zastopajo interese svojih državljanov in svoje države.
Za razliko od naših nesposobnih kekcev.
Ko smo govorili, da ne smemo dovoliti Hrvaški vstop v EU, dokler ni rešeno mejno vprašanje (isto sedaj potrjuje Juncker), so nas vsi naši politiki prepričevali, najbolj še predsednik Pahor, (ki smo ga na volitvah spet nagradili z novim mandatom), da to ne sme biti ovira da damo Hrvatom zeleno luč ter nas gnali na referendum, da bi si oni oprali roke.
Kdo je potem torej kriv, da smo v situaciji, v kakršni smo?
Da imamo vlado kakršno imamo?
Da praktično vsak evropski pijanček lahko dela osle iz nas?
Bivši uporabnik
# 18.02.2018 ob 00:26
Zadnjikrat sem neke sumljive bradače v avtomobilu z avstrijskimi registracijami videl na mejnem prehodu na Dragonji. .

Bi lahko policija malo podrobneje pregledovala ta turistični pretok, kdo ve kdo se vse skriva v njem.
Če ravno ne stavkajo.

Pa tudi cesta med Italijo in Hrvaško je v nekam slabem stanju. Jo bo treba zapreti in obnoviti. Poleti seveda, ko je lepo vreme.
ijagodn1
# 17.02.2018 ob 20:51
Da bo bolje razumljivo,

prednost daje hrvaški napram drugim balkanskim državam,
ker hr je v EU (čeprav je v rangu ostalih balkanskih držav)
ostale države pa ne in bo hr lahko (sigurno) izsiljevala druge.
Kazalo