Evropska unija
NLB
Slovenija pričakuje, da bo komisija poziv k mediaciji sprejela, ker je v preteklosti že odigrala dejavno vlogo pri sklepanju memoranduma o soglasju med slovensko in hrvaško vlado o vprašanju prenesenih deviznih vlog. Foto: BoBo

Dodaj v

Bruselj slovenskega pisma, ki Evropsko komisijo poziva k mediaciji, ne komentira

Slovenija si želi, da bi EK poziv k mediaciji sprejel
24. april 2018 ob 13:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Evropska komisija je prejela pismo, v katerem Slovenija komisijo prosi za mediacijo v primeru sodnih postopkov proti NLB-ju na Hrvaškem zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev LB-ja.

Slovenija je pismo s pozivom komisiji k mediaciji poslala predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, prvemu podpredsedniku komisije Fransu Timmermansu, podpredsedniku Valdisu Dombrovskisu in komisarki za konkurenco Margrethe Vestager.

Slovenija pričakuje, da bo komisija poziv k mediaciji sprejela, ker je v preteklosti že odigrala dejavno vlogo pri sklepanju memoranduma o soglasju med slovensko in hrvaško vlado o vprašanju prenesenih deviznih vlog, poudarjajo v vladnem uradu za komuniciranje.

Komisija je po navedbah urada v preteklosti tudi že večkrat izrazila pripravljenost posredovati pri reševanju te problematike. Po mnenju Slovenije ima komisija ustrezno politično in strokovno avtoriteto tretje strani za uspešno izvedbo mediacijskega postopka.

Slovenija: Nadaljevanje postopkov je kršitev prava
Slovenija nadaljevanje sodnih postopkov proti LB-ju in NLB-ju na Hrvaškem označuje kot kršitev evropskega in mednarodnega prava ter slovenskega ustavnopravnega reda. Poudarja, da je treba to vprašanje reševati v okviru nasledstvenih pogajanj.

Sporazum o vprašanjih nasledstva iz leta 2001 namreč določa, da so jamstva federacije za devizne vloge nasledstveno vprašanje po nekdanjem SFRJ-ju. Poleg tega sta se državi z mokriškim memorandumom leta 2013 znova zavezali, da bosta rešitev poiskali v okviru nasledstvenih pogajanj.

Urad predsednika: Odlašanje s prodajo lahko naredi slab vtis
V uradu vlade za komuniciranje še poudarjajo, da je hrvaško nespoštovanje obveznosti iz memoranduma z Mokric privedlo tudi do težav in zastoja v postopku prodaje NLB-ja.

Medtem viri v uradu predsednika republike opozarjajo, da bi nadaljnje slovensko odlašanje s prodajo NLB-ja lahko naredilo slab vtis v Bruslju, sploh ob pričakovanjih, ki jih ima Ljubljana glede uveljavitve arbitražne odločitve o meji s Hrvaško. Sprašujejo se, ali je imela vlada, ki opravlja tekoče posle, sploh pooblastilo, da brez širših posvetovanj zaprosi Bruselj za mediacijo.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
TIGR
# 24.04.2018 ob 14:03
...po domače povedano - zmenite se sami!

Bruseljski birokrati so zbir dobro plačanih nesposobnežev, ki jim je glavni cilj, da si napolnijo lastne žepe.
Franc Jožef I.
# 24.04.2018 ob 14:14
Mi vedno nekaj fehtamo pa prosmo.. A so naši politikanti res totalno nesposobni!? Več asov imamo v rokavu, samo jac ne da bi kakega potegnili na plan. Naša diplomacija je očitno v qrcu, zato bo potrebno s sosedi od sedaj naprej, z zavihanimi rokami.
Prvomajsiki prazniki so tu.
Homer.
# 24.04.2018 ob 15:26
Spravite se na realna tla!
EU se gladko hebe za Slovenijo in njene probleme s Hrvaško!
sv
# 24.04.2018 ob 14:28
Bruselj nas ima poln kufer. Kje se jim pa da z nami ukvarjat. Po mojem, če bi lahko čas prestavili nazaj, bi SLO in HR skupaj s Turčijo dobile naziv "večne kandidatke".
umetnik123
# 24.04.2018 ob 14:14
TIGR, če samo pogledamo slov. predstavnike , lahko takoj ugotovimo, da je to skupek povzpetnikov za zelo dobro plačo, ki si jo zaslužijo " s kimanjem " ob sprejemanju zakonov.
Majestic12
# 24.04.2018 ob 15:44
Ali drugače povedano, podajali so si to pismo po mizi in se režali :)
dalmoš
# 25.04.2018 ob 08:35
Slovenija pozabi, da so banke ki so tužile NLB v italijanskem lastništvu, in da Hrvaška nima vpliva na banke ali sodišče. Bruselj to ne more spremeniti.
To pismo je samo za notranjo uporabo v Sloveniji, rezultat pa bo še en poraz Slovenije.
HOR
# 24.04.2018 ob 17:41
EU...
utegurovic
# 26.04.2018 ob 23:00
skupnost gelipterjev.... aka EU
zamudnik
# 25.04.2018 ob 08:55
viri v uradu predsednika republike opozarjajo, da bi nadaljnje slovensko odlašanje s prodajo NLB-ja lahko naredilo slab vtis v Bruslju

A smo obljubili tudi, komu bomo to prodali? Je kupec lahko kdorkoli in bo potem, ko bo pristala v rokah kakšne slovensko-srbsko-"ciprske" bančne zgodbe vse v redu?
Murko
# 24.04.2018 ob 18:36
Še zase ne vedo, bruseljski grabeži, pa bodo kompleksna vprašanja komentirali? mhm
kukalo
# 24.04.2018 ob 17:03
Ven iz EU in Nata, da si Bruseljski veljaki ne omislijo še vojsko.
galoper
# 25.04.2018 ob 15:05
Kdo je sestavil tak scenosled dogodkov in zakaj? Za morebitno osebno mednarodno promocijo? Bomo videli v bodočih kandidaturah.
stotrideset
# 24.04.2018 ob 23:20
tale nesposobna in predvsem nespodobna evropa smrdi kot kup dreka!
čimprej ven iz te gnile zalege, ki služi le sebi.
GORILA
# 25.04.2018 ob 11:23
A smo obljubili tudi, komu bomo to prodali? Je kupec lahko kdorkoli in bo potem, ko bo pristala v rokah kakšne slovensko-srbsko-"ciprske" bančne zgodbe vse v redu?

...ali, pa da jih kupi Sberbank...
Kazalo