Catherine Ashton naj stvari ne bi imela najbolj pod nadzorom. Foto: EPA
Catherine Ashton naj stvari ne bi imela najbolj pod nadzorom. Foto: EPA
Uslužbenci pogrešajo osnovne delovne pripomočke, kot je denimo telefon. Foto: EPA

O slabih delovnih razmerah, denimo o tem, da uslužbenci nimajo niti svojih miz, in neorganiziranosti se je sicer govorilo že prej, zaradi vsega tega pa je to elitno službo do zdaj zapustilo že kar 60 ljudi.
Ministri Belgije, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Nizozemske, Poljske in Švedske so se v pismu, do katerega se je dokopal EUobserver, obregnili ob interni spopad med Evropsko komisijo in Evropsko službo za zunanje zadeve (EEAS), pa tudi ob način, kako visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton vodi ministrske sestanke. Ashtonovi očitajo tudi nenehno zanemarjanje vprašanja varnosti.

Služba za zunanje zadeve je namreč odgovorna za zunanjo politiko EU-ja in za vzdrževanje odnosov z državami nečlanicami, komisija pa je odgovorna za financiranje te službe. Ta hibridni način upravljanja se je že znašel pod udarom kritikov, in to celo kar iz vrst samih zaposlenih. Nekateri zaposleni tako sploh niso vedeli, kam v organizacijski shemi spadajo, mnogi nimajo dostopa do elektronske pošte, nimajo niti telefona.

Povračila potnih stroškov, medicinskih stroškov in šolnine za njihove otroke zamujajo več mesecev. Zaposleni se pritožujejo, da so kolegi iz Komisije obravnavani precej bolje. Več tujih uradov nima varnostnega dovoljenja za pošiljanje zaupnih dokumentov, zato se ti izročajo kar iz roke v roko.
Pozivi k večji organiziranosti
Omenjenega dovoljenja naj ne bi imela celo Ashtonova, ki pa je tudi sama tarča kritik. V Bruslju tako krožijo pripovedi, kako ministri v zadnjem trenutku dobivajo obvestila o sestankih, kar jim ne pušča dovolj časa za priprave. Marca lani naj bi Ashtonova pred vrhom o Libiji povabila ministre v Bruselj samo zato, da jim je sredi sestanka nato sporočila, da ga mora zapustiti. Švedski zunanji minister Carl Bildt naj bi ji takrat rekel, da mora ostati do konca sestanka.

"Treba bo najti način, kako optimizirati identifikacijo političnih prioritet," pišejo ministri in Ashtonovo pozivajo, naj sestavi letni razpored sestankov in da jim pravočasno pošilja gradivo. A njen urad trdi, da uslužbenci iz EEAS ne odhajajo zaradi nemogočih delovnih razmer in da je menjava kadrov "nekaj povsem normalnega".

Osebje EEAS-a je za EUobserver povedalo, da pisma ministrov "ne vidijo kot kritiko EEAS-a", temveč bolj kot "uporaben prispevek k izboljšanju stvari".