Francoski vojaki so v Timbuktuju najprej zasedli letališče in nato prevzeli nadzor nad mestom, kjer niso naleteli na odpor, saj so uporniki pobegnili že prej. Foto: Reuters
Francoski vojaki so v Timbuktuju najprej zasedli letališče in nato prevzeli nadzor nad mestom, kjer niso naleteli na odpor, saj so uporniki pobegnili že prej. Foto: Reuters
Timbuktu
Domačini v Timbuktuju so pozdravili prihod francoskih vojakov. Foto: Reuters
Mali
V Maliju sodeluje več kot 2.000 vojakov iz Čada, ki so bolj kot kolegi iz drugih afriških držav izurjeni za bojevanje v puščavskih razmerah. Foto: EPA
Sejanje uničenja v Maliju

Ob odprtju konference v Adis Abebi je predsednik Slonokoščene obale Alassane Ouattara povedal, da bo proračun za operacijo večnacionalnih sil v Maliju znašal 950 milijonov dolarjev, kar je dvakrat več od prvotnih ocen Afriške unije. Za pomoč Maliju in afriške sile, ki naj bi prevzele pobudo od francoskih sil, je bilo že prej obljubljenih več sto milijonov dolarjev.

Afriška unija je na vrhunskem zasedanju, ki je prav tako potekalo v etiopski prestolnici, obljubila 50 milijonov dolarjev in izrazila upanje, da bo med 60 do 70 povabljenih donatorjev okrepilo financiranje operacije, s katero želijo s severa Malija pregnati islamske upornike, ki so pred skoraj letom dni zasedli kot Francija veliko območje in grozili, da bodo prevzeli nadzor nad celotnim ozemljem nekoč ene izmed stabilnejših afriških držav.

Glede na do zdaj znane podatke je Japonska za operacijo v Maliju obljubila 120 milijonov dolarjev, ZDA 96 milijonov in Nemčija 20 milijonov. Indija in Kitajska sta vsaka obljubili milijon dolarjev tako kot Sierra Leone, ki bo v operaciji sodelovala tudi s 650 svojimi vojaki.

Francoski in malijski vojaki so v ponedeljek "brez izstreljenega naboja" zasedli starodavno mesto Timbuktu, kjer so se islamski uporniki pred begom znesli nad eno izmed tamkajšnjih knjižnic, ki hrani več stoletij stare rokopise. Pred napredujočimi skupnimi francoskimi in malijskimi silami je zdaj le še mesto Kidal, ki velja za oporišče domače islamske uporniške skupine Ansar Dine.

Francoski predsednik Francois Hollande je v ponedeljek dejal, da bo po zavzetju mest na severu Malija naloga afriških vojakov, da se spopadejo z islamskimi uporniki, saj se bodo francoski vojaki umaknili v ozadje. "Oni so tisti, ki bodo odšli v severni del, za katerega vemo, da je najbolj nevaren, saj se tam skrivajo teroristi," je glede afriških vojakov dejal Hollande.

Poznavalci so že med operacijo opozarjali, da bo zavzetje mest na severu veliko lažje, kot ponoven prevzem nadzora nad obsežnimi odročnimi in neposeljenimi območji, kjer imajo svoja skrivališča uporniki in ki so jih osrednje oblasti tudi v preteklosti le s težavo nadzorovale.

Niger bo gostil ameriške drone
Niger je medtem na svojem ozemlju dovolil namestitev ameriških brezpilotnih letal, ki bodo pomagala pri pridobivanju obveščevalnih podatkov o islamskih upornikih na severu Malija in širšem območju vse bolj nestabilnega Sahela. Prošnjo za namestitev je ameriški veleposlanik v Niameyu Bisa Williams predal predsedniku države Mahamadouju Issoufouju, ki jo je takoj sprejel.

Ameriška brezpilotna letala naj bi bila nameščena na območju Agadeza ob meji z Malijem, Alžirijo in Libijo. ZDA imajo brezpilotna in druga vohunska letala sicer nameščena na več koncih Afrike. Edino stalno ameriško vojaško oporišče na celini se nahaja v Džibutiju.

Sejanje uničenja v Maliju