Predsednik državnega zbora meni, da bo zaradi te afere, v katero je vpleten tudi nekdanji evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler, zaostreno področje lobiranja v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik državnega zbora meni, da bo zaradi te afere, v katero je vpleten tudi nekdanji evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler, zaostreno področje lobiranja v parlamentu. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik državnega zbora je na obisku v Bruslju izrazil upanje, da so bili ti primeri osamljeni in da bo to "lekcija za vse, da kaj takega nikomur ne bo prišlo na misel". Predsednik državnega zbora je menil, da bo zaradi te afere, v katero je vpleten tudi nekdanji evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler, zaostreno področje lobiranja v parlamentu. "V Sloveniji to že imamo razmeroma dobro urejeno," je poudaril.

Predsednik belgijskega parlamenta Andre Flahaut je o tem dejal, da se mora vsakdo truditi za preglednost in etičnost. Po tej aferi bo moral po njegovih besedah tudi Evropski parlament, kot so to že morali storiti nacionalni parlamenti, dobro premisliti o sodelovanju z lobisti.

Gantar je posledice korupcijske afere, v katero so za zdaj vpleteni štirje evropski poslanci, komentiral ob robu dvodnevne konference predsednikov nacionalnih parlamentov EU-ja v Bruslju, ki jo gosti belgijski parlament. Glavna tema prvega dne konference je vloga evropskih parlamentov v skupni zunanji in varnostni ter skupni varnostni in obrambni politiki EU-ja, predvsem vprašanje ukinitve parlamentarne skupščine zahodnoevropske unije.

Finančni mehanizmi, novi mediji in svoboda
V torek bodo udeleženci konference neformalno razpravljali tudi o finančnih in gospodarskih razmerah, predvsem o prednostih in slabostih tesnejšega usklajevanja javnofinančnih in gospodarskih politik ter strukturnih reform.

"Sam bom predstavil nekatere probleme, ki jih Slovenija čuti ob evropskem semestru. Problem je zelo jasen, na eni strani omejujemo proračun, zmanjšujemo proračunski primanjkljaj, obenem pa naj vlagamo v zagon gospodarstva. To ne gre skupaj," je poudaril Gantar.

Poleg tega so teme tokratne konference tudi javno mnenje in mediji s poudarkom na družbenih mrežah, kot sta facebook in twitter, in evropsko področje svobode, varnost in pravice s poudarkom na nadzoru nad varnostno-obveščevalnimi službami ter delovanje Europola.