Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 18 glasov Ocenite to novico!
vino, rdeče
Teran se bo na Hrvaškem imenovala sorta grozdja in ne vino, pojasnjuje Hogan. Foto: Reuters
Phil Hogan
Zaradi te izjeme ne bo nikakršne gospodarske škode za slovenske pridelovalce terana, zatrjuje Hogan. Foto: Reuters
false
Šulinova meni, da je krivda za nastali položaj izključno Židanova. Foto: BoBo

Dodaj v

Komisar Hogan: Teran bomo zaščitili kot izključno slovenski. Šulinova: Bitka je izgubljena.

Hrvaška imena teran ne bo mogla uporabljati, zatrjuje
27. februar 2017 ob 16:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan bo slovenskim pridelovalcem terana pojasnil postopek zavarovanja vina teran kot izključno slovenskega. Evropska poslanka Patricija Šulin meni, da je bitka izgubljena.

"Pojasnil bom, zakaj to počnemo in kako bomo zavarovali geografsko označbo vina teran kot izključno slovensko. Pojasnil jim bom tudi, kaj bi se zgodilo, če tega ne bi storili, predvsem pa dobrobiti postopka za slovenske proizvajalce terana," je po poročanju Radia Slovenija pred torkovim srečanjem s slovenskimi pridelovalci terana dejal Hogan.

"Zakon je jasen: teran je zaščitena označba porekla, registrirana v EU-ju. To pomeni, da so v skladu z obstoječimi pravili EU-ja slovenski pridelovalci tega vina zaščiteni pred kakršno koli komercialno rabo tega imena za druga vina, ki ne spoštujejo pravil za pridelavo terana iz slovenske kraške regije. To pomeni, da ne sme biti na trgu EU-ja nobenega drugega vina z imenom teran.

Nesporazum je morda glede uporabe imena teran le za sorto grozdja. Hrvaška ni nikoli prosila za dovoljenje, da imenuje svoje vino teran, in Komisija tega tudi nikoli ne bi odobrila. Zgodilo se je to, da je Komisija na prošnjo Hrvaške predlagala, da se pridelovalcem vina Hrvatska Istra dovoli omemba terana kot sorte grozdja za pridelavo tega vina z zaščiteno označbo porekla. To je drugačno vino z drugačnim imenom, ki bo vključevalo omembo uporabljene sorte grozdja, kot je v primeru večine vin. Ime sorte grozdja je v tem primeru enako kot obstoječa zaščitena označba porekla, slovenski teran. Odobritev te izjeme pod strogimi pogoji in samo v ta namen je popolnoma v skladu s pravili EU-ja," je Hogan pojasnil v intervjuju za STA.

Dodal je, da zaradi te izjeme ne bo nikakršne gospodarske škode za slovenske pridelovalce terana, saj je z izjemo opredeljeno natančno označevanje, ki ga morajo hrvaški pridelovalci upoštevati. To naj bi preprečilo zlorabe imena vina teran, ki ga lahko uporablja samo Slovenija. "Komisija je odločena napraviti konec vsem obstoječim zlorabam," je zatrdil.

Za Šulinovo je bitka za teran izgubljena
Zavrnitve delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran ni pričakovati, zato je slovenska bitka za teran v tej fazi izgubljena, pa meni evropska poslanka Patricija Šulin. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je po njenih besedah "že leta 2013 arogantno zavrnil pogovore s Hrvaško". Dodala je, da je Židan zavrnil tudi tristranski pogovor med Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo.

"Ministrova dejanja lahko v prvi vrsti označim kot neodgovorna in tudi kot kratkoročno predvidevanje," je opozorila Šulinova, ki je prepričana, da odgovornost v zadevi nosi le Židan. Kritična je bila tudi do napovedane možnosti tožbe proti Evropski komisiji, saj se lahko postopek po njenih ocenah vleče leta, poleg tega pa ni jasno, kdo bo kril stroške v primeru izgubljene tožbe.

Komisija vključila podrobne opredelitve
Evropska komisija je v petek pripravila delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran pri označevanju vina Hrvatska Istra, ki vključuje zelo podrobne pogoje za označevanje. Cilj je zaščititi slovensko vino teran, zato so pogoji za označevanje neobičajno, izjemno podrobni, so izpostavili v Komisiji.

Slovenske strani s tem niso prepričali. Pridelovalci terana še naprej vztrajajo, da gre za nedopusten poseg v zaščiteni izdelek, kar bo močno škodovalo tako pridelovalcem kot avtohtonim slovenskim izdelkom na splošno.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
MitjaM
# 27.02.2017 ob 16:35
Mislim, pa katero državo prestavlja ta Šulinova, sploh?
iufhdfewd
# 27.02.2017 ob 16:38
" Zgodilo se je to, da je komisija na prošnjo Hrvaške predlagala, da se dovoli pridelovalcem vina Hrvatska Istra omemba terana kot sorte grozdja za pridelavo tega vina z zaščiteno označbo porekla."

Super,potem je dovolj le dokazati da ne obstaja sorta grozdja teran in potem ta izjema pade v vodo.
Paperino
# 27.02.2017 ob 16:46
Binder Dandet # 27.02.2017 ob 16:41

Hrvati bojo napisali Terrarossa iz grožđa Teran :) ... samo ne vem kje jim raste grozdje teran, če je celo naš Kraški teran iz grozdja refošk ;)
forhand
# 27.02.2017 ob 17:04
Šulinova ali vas ni sram , da delujete v interesu stranke SDS in ne za skupno dobro Slovenije.
Kaj takega je možno le v Sloveniji. V vseh drugih državah poslanci iz različnih strank delujejo za skupni interes.
iufhdfewd
# 27.02.2017 ob 16:42
Lahko bi se pa naši vinarji spomnili da se njihovo grozdje imenuje tokaj ali champagne.
Rugess Nome
# 27.02.2017 ob 17:05
koga ima ta bedak za norca?! sploh ne ve o čem govori! trta teran ne obstaja!!!
Pims
# 27.02.2017 ob 16:58
Pa kaj temu komisarju ni jasno??? Trta teran ne obstaja. Tako tudi grozdje teran ne obstaja. Vsi vemo, da obstaja vino z imenom teran iz trte, grozdja refošk.

Ker je pa ime TERAN zaščiteno geografsko ime tudi refošk trta na kateremkoli območju razen Slo Krasu ne more biti TERAN konec.
pirančan
# 27.02.2017 ob 17:07
Če pustimo ob strani očitno laž, da gre za drugo trto (čeprav je znano, da so trte za "hrvaški teran" izhajajo iz "slovenskega refoška") me zanima, oz bi prosil tega modrega komisarja za pojasnilo, kako naj bi morali hrvaški gostinci navesti ime vina, ko ga bodo prodajali?

Kaj res misli, da bodo rekli, da ti ponujajo vino "Hrvaška Istra - Teran"? Je res tak naivnež, da to verjame in da verjame, da bomo to verjeli tudi vsi drugi? Jasno je, kako se bo vino imenovalo, ne glede na napis na nalepki - preprosto in samo "teran".

Šulinovo pa je lahko sram. Niti tukaj ne morejo našai preplačani politikantki iti čez igrice, ki jih imajo med sabo. Kaj pa je ona storila, za to, da bi ozavestila kolege v EP, da gre v tem primeru za navaden nateg hrvaške strani in komisarja? Seveda nič, vleče pa nezasluženo plačo...
gesan
# 27.02.2017 ob 16:53
MitjaM
# 27.02.2017 ob 16:35
Mislim, pa katero državo prestavlja ta Šulinova, sploh?
.................................
meni se tudi močno zdi, da ona sploh ne ve kaj govori!

Kje pa je bila prej, če smem samo še dodat vprašanje?
A se je zdaj zbudila?
peglezn
# 27.02.2017 ob 18:26
Hrvati nam bodo pobral vse, samo SDS in JJ-a ne.

Ni fer.
REsnica
# 27.02.2017 ob 16:53
hrvatje so kupili svoje trte v sloveniji... zdaj pa imajo "svojo" trto. to je potrdila tudi labaoratorijska ekipa s hrvaške.

Če lahko hrvatje prodajajo refošk kot teran, a ga lahko tudi v koprski vinski kleti, al zanje pa to zaenkrat še ne velja?
tantadruj76
# 27.02.2017 ob 16:53
torej. trta sorte Refošk, da na izključno kraški zemlji vino Teran. Ista trta na hrvaški zemlji da vino sorte Refošk.

Predlagam da vložimo slovenci zahtevo za izjemo za ime Tokaj.

Pa pejmo se... pa ne samo za vino, še za kurente. da bo bolj smiselno. hahahaha
REsnica
# 27.02.2017 ob 16:51
šulinova dobesedno očita Židanu, da se s hrvati ni pogovarjal o teranu, ki je že bil zaščiten kot izključno slovenski, da z njimi ni podopiral dogovora v prisotnosti evrope....

očitno se SDS zavzema za pogovere in dogovor s hrvati glede terana. To je presenetrljivo. vsaj na dosedanje obnašanje SDSa... kar naenkrat vse vedo in se zavzemajo za dialog s hrvati o zadevi, ki je že bila pravno zaključena.

Je pa seveda tudi židan namazan z maslom po glavi. Očitno ni dovolj razumel kako deluje evropa...
Dr. Kumrovec
# 27.02.2017 ob 16:39
Sramota za Šulinovo in SDS. Vlada je poskusila narediti kaj se je dalo, a opozicija zelo rada meče polena pod noge.
OMNIC
# 27.02.2017 ob 18:21
Ne vem no, ali imam samo jaz takšen občutek, da se je EK in z njo Hogan čisto izgubila. Poleg neumnosti, da so počrnili 90% "argumentacije" Hrvatov in nam še zdaj noče pokazati tega veleumnega dosežka, dnevno spreminja odločitve in mnenje:

24. februar 2017
Teran: Bruselj sprejel delegirani akt, ki Hrvaški dovoljuje izjemo

22. februar 2017
Evropska ombudsmanka: Evropska komisija naj pokaže dokumentacijo o teranu

21. februar 2017
Junckerju je slovensko vino zelo všeč, a o njem ne misli razpravljati

17. februar 2017
"Evropska komisija zaščito geografskih označb jemlje zelo resno in slovensko vino teran je ena od teh označb"

16. februar 2017
Bruselj poziva Hrvaško, naj spoštuje zaščito terana

2. februar 2017
Židan: Evropska komisija je postopek vodila nepregledno in nepošteno do Slovenije

27. januar 2017
Židan: Hrvati nas ne bodo več pri vsaki točki izsiljevali

25. januar 2017
Je Hrvaška bitko za teran sprožila še pred vstopom v EU?

23. januar 2017
Hogan: Židan me je prosil za nekaj časa, da sklene dogovor s Hrvaško. Žal mu ni uspelo.

Ob tem, da so slovenski proizvajalci terana v OFENZIVI! Jutri in pojutrišnjem imajo v Bruslju cel avtobus Kraševcev z dobrotami in seveda argumenti! Upam, da jim bo uspelo!!!!
kakšen delegirani akt ali kako se že imenuje to sra*je. Hrvati so nekaj let kupovali mladike refoška pri nas, na stotisoče, zdaj bi radi pa imeli teran. Malo morgen
dannykm
# 27.02.2017 ob 17:33
Šulinova meni, da je krivda za nastali položaj izključno Židanova. Foto: BoBo


Če bi bil pa minister za kmetijstvo kakšen SDSovec bi bla pa od EU - tipično SDSovsko.
Sicer se pa nebi čudil če bi ravno SDS lobiral za to, da postane teran hrvaški glede na to, da je znano kaj so vse SDSovce sposobne narditi za oblast
Calendula
# 27.02.2017 ob 17:26
Gospa Šulin, za pravico se je vredno boriti, da zadnjea diha.
In vi osebno, s čim se drugače ukvarjate tam na sedežu EU? O vas in vašem konkretnem delu ni veliko slišati, pošteno povedno, bi rekli nič.
Dragoon
# 27.02.2017 ob 17:13
Kaj Šulinova zdaj (namesto podpore tožbi) za politične točke SDS-a spodkopava Židanova prizadevanja? Bravo, mi imamo res banana stranke, vsaka zase, nihče pa za državo. Konec s Cimosom in Teranom v enem dnevu.

Sicer se meni sam Teran niti ne zdi tako bistven, ker glede na količino pridelanega in glede na to, da se ga verjetno večina porabi v Sloveniji, neke hude gospodarske škode ne bo. Je pa to bedarija na načelni ravni in precedens za naprej. Proti neki veliki državi članici EU komisija sigurno ne bi prišla s tako butastim izgovorom. Če mi nekdo trdi, da sta geografska zaščita in sorta nekaj popolnoma različnega, ime pa je popolnoma isto in bo na steklenici, potem so to neumna izmikanja in obvodi pravil EU in sprenevedanje.
Homer.
# 27.02.2017 ob 17:48
Vse po planu!
SDS namesto da brani stališča Slovenije, napada Židana!
komenda
# 27.02.2017 ob 23:23
Najvecji vinski leksikon na svetu!!
https://glossar.wein-plus.eu/teran
Kratek prevod:"Severno od Trsta 540ha v Sloveniji,15ha v Italiji(vecina v lasti slovenskih vnarjev)
je edinstvena zemlja(Terra Rosso)in trta Teran.
Ime Teran ima lahko samo vino ki je pridelano na tej zemlji.
Upam da so ta leksikon pogledali tudi v Bruslju!!!!!
Binder Dandet
# 27.02.2017 ob 16:41
A mi lahko nekdo pojasni, kje so razlike?

Mi lahko na nalepko napišemo Vino TERAN. Hrvati pa...?
Nikolas
# 28.02.2017 ob 07:10
" Teran bomo zaščitili kot izključno slovenski " .... Potem pa dajte !!!
Voly
# 27.02.2017 ob 18:57
je to tista po.anka Šulinova, katera je sinka JJ vzela s seboj ( baje ni mogla brez njega, ker je tako sposoben po ateku ). Za interese Slovenije bi se raje zavzela, ne pa, da se gre za take denarce strankarsko politiko.

Če je to res, potem pa naj gre vse skupaj nekam...ne smem napisati kam! Me res zanima kaj ta poslanka počne, da rabi še tajnika. A je to sploh mogoče? Pa o njej ni slišati nič, razen ko prične kritizirati svoje nasprotnike.
delfino_
# 27.02.2017 ob 18:29
Prenehajte že basat narod s tem teranom, pa se raje posvetite (ne)čemu bolj pomembnemu...

Ja povej to kraškim vinarjem, ki celo svoje življenje posvetijo vzgoji terana in to že generacije, sedaj pa bi jim bruseljski birokrati radi solili pamet, katerim je pragmatična kmečka pamet itak španska vas.
kosič
# 27.02.2017 ob 18:26
MMC, zakaj je potrebno navajati ravno komentar te janševke?
delfino_
# 27.02.2017 ob 17:34
A Šulinovo so tudi kupili hrvati... sej ne moreš verjet kake ven meče....
delfino_
# 27.02.2017 ob 18:39
Zame je tudi to pomembna tema, saj več malih zmag ustvarja pogoje za doseganje kasneje tudi ta velikih zmag, vpliva na narodovo samozavest itd. Zato pa so hrvati tako vzvišeni.
izo
# 27.02.2017 ob 23:02
wtf?

čeprav se strinjam, da se naši loleki sigurni delno odgovorni za zadevo, meni ni jasno nekaj: po kakšni logiki je potem evropska komisija potem registrirala vse skupaj, nenazadnje morajo v postopku registracije preverit vse fakte, dokumente, pritožbe ipd.!! kako zdej kar naenkrat pritožba, ki kao povozi vse? potem lahko tako vsak povozi prav vse registrirane eu zadeve..

budalizem na kubik..
amigo
# 27.02.2017 ob 19:58
Če dobro razumem bo na slovenski flaši pisalo teran in bo pomenilo vrsto vina. Na hrvaški flaši pa bo pisalo teran in bo pomenilo vrsto grozdja iz katerega je sprešano hrvaško vino. To hrvaško vino očitno nima imena. Tako boš moral naročiti nekako takole: Dajte mi vino iz grozdja teran. Ne vem kdo je tu nor?
cairns
# 27.02.2017 ob 19:42
Nesporazum je morda glede uporabe imena teran le za sorto grozdja. Hrvaška ni nikoli prosila za dovoljenje, da imenuje svoje vino teran, in Komisija tega tudi nikoli ne bi odobrila.

Hrvaška je nategnila komisarja ker trdi da obstaja sorta trte ki se imenuje teran. Takšne sorte ni, kar lahko mi dokažemo brez težav. Narejena je bila analiza DNK ki potrjuje da je ''hrvaški teran'' le trta sorte refošk.

Verjetno se sedaj komisar vleče ven, ker bo moral dati Sloveniji nezakrite podatke.
misterij1234
# 27.02.2017 ob 19:31
Židan,Počivalšek,Cerarjeva,Klemenči
,Cerajev Mirko ! Kuda plovi ovaj brod ?
krosnjar
# 27.02.2017 ob 18:42
Našim ni uspelo dokazati, da istrani kupujejo refošk v sloveniji in ga sadijo kot teran. Saj ima vsak trs sledljivost, razen, če . . . smo jim trte prodajali na črno. Trta teran ne obstaja. Tudi tega nismo sposobni dokazati. . .
Čez par let Slovenije ne bo več, ker politiki ne bodo znali dokazati, da sploh obstaja in je kadarkoli obstajala. Ob prvi večji napetosti in morabitni vojni v Evropi nam jo bodo skrčili samo na območje MOL, vse ostalo bo šlo sosedom, ker ne bodo znali dokazati, da ima Slovenija meje.

Mi smo v teh zgodbah kreteni, omejenci....niso drugi nič krivi, če dokažejo, proti nam, da je Elvis še živ, ker se je kopal v Kanegri.
delfino_
# 27.02.2017 ob 17:46
Ne branim Židana, samo Hrvaška je s komisijo pod mizo na to temo komunicirala še preden so sploh prišli v eu.
Celine
# 28.02.2017 ob 08:38
Tale Šulinova deluje proti Sloveniji...tako kot njen šef Ivan. Izdaja.
xyxy
# 28.02.2017 ob 07:49
Za Šulinovo nisem nikoli slišal, razen sedaj ko je treba Slovenijo pljuvat!
Aeda
# 27.02.2017 ob 23:42
Se takoj vidi, zakaj daje evropska poslanka izjavo te vrste. Ker želi škoditi sedanjim politikom misleč, da bo njena stranka SDS zopet uspela priti na oblast. Za drugo ji(m) ni mar.
Želim jo vprašati, ali je ona sama (in ostali evropski poslanci) kaj več poskusila storiti za zaščito interesov Slovenije.
Amur
# 27.02.2017 ob 19:00
glede na to iz katere stranke je Šulinova je sposobna vso to zadevo sabotirat...
@twwwter
# 27.02.2017 ob 18:52
Kaj je bilo prej, trta ali vino teran?

Tega še ni nihče zadovoljivo pojasnil. Če je bila prej trta teran, potem mi proizvajamo nek "ponaredek" vina iz trte refošk. Če pa je trta teran tista, ki je "nastala" iz vina, bodo spet glih manj poučeni pivci, ki so v večini, mislili, da je ta pravi teran tisti iz trte teran, ne pa tisti iz refoška. Lepa godlja - ali pa način, kako se ukrade vsebina blagovne znamke.
aanton
# 27.02.2017 ob 18:51
ni vlada kriva....če je folk butast....vlada izkorišča butalce, in to bi storil vsak.....npr. bolj ko ga židan serje, višje je na lestvici......butale v vsem svojem sijaju.........
Haloo
# 27.02.2017 ob 18:50
Slovenski trsničarji zalagajo hrvaške vinograde s trto sorte "refošk".
Ko trta preide na Hrvaško stran je avtomatsko "Teran".

Seveda bodo trsnčarji veselo zalagali Hrvaško stran, kot so že pisali in objavljali mediji, bo tudi v Macedoniji rastel "Teran".

Mafijska država se vedno močneje utrjuje s svojimi dejanji :-))
delfino_
# 27.02.2017 ob 17:43
Še en dokaz koliko je SDSu mar za Slovenijo in slovence, NIČ. Njim je edini cilj razdvajat narod z napadi na opozicijo, nekih občih načel kot ''desna'' stranka pa sploh nimajo, gledajo vedno samo na lastno korist in mnenja vedno obračajo tako, samo da so vedno a priori kontra in tle dostikrat pokažejo vso svojo negativno nastrojenost, dostikrat ravno na narodov račun. SDSu in Janši ni niti malo mar za Slovenijo in slovence, na desnem polu je samo zato, da gre kontra Kučanu in zdej mora cela država zaradi tega njegovega kompleksa trpet!!!
gorcin
# 27.02.2017 ob 17:18
ok, Židan je tako sposoben kot je in odgovornosti ne čuti. Šulinova in naši ostali EU poslanici pa, očitno, vse vedo, ko je že prepozno. Glavno, da plača pride pravočasno.
313
# 27.02.2017 ob 17:18
Da je o sorti refošk = oz. =/= teran bilo skozi zgodovino prelitega že veliko črnila, navaja tudi slovenska stran o Refošku, avtorja enologa Iztoka Klenarja (za Vinakoper).

Na koncu je navedno sledeče:

Vivoda (magistrsko delo 1980) ugotavlja pri primerjalnih raziskavah med teranom in refoškom naslednje razlike:

- rozga je pri refošku lahko rdečkastih odtenkov,
- list refoška ima manj izražene lateralne sinuse in ima redno obliko črke U,
- grozd refoška je bolj valjaste oblike, zbit in ima povprečno manjšo težo,
- jagode refoška so bolj okroglaste, vendar podobne teranu,
- pokožica refoška je bolj temna,
- meso refoška je čvrsto, skladnega sladko-kiselkastega okusa, medtem ko je pri teranu izrazito kiselkastega okusa,
- po fenoloških raziskavah refošk dozoreva 8-15 dni pred teranom,
- koeficient rodnosti je pri refošku 0,93, pri teranu presega 1,0,
- razmerje sladkor/kislina gre tudi v prid refoška.

Ti podatki jasno govorijo, da je refošk posebna sorta, ki se izrazito razlikuje od terana po morfoloških in tehnoloških svojstvih.


To je očitno kamen spotike.
kukalo
# 27.02.2017 ob 17:13
V svojih 73-let nisem poskusil drugega kot Slovenska vina in Laško in Union pivo. če sem šel slučajno na morje sem vzel sabo...tudi vodo. Doma pa tudi ne kupujem robo znamke CRO.
Adebisi
# 27.02.2017 ob 17:06
Kolikor je ta odločitev morda videti neugodna za Slovenijo, zelo spoštujem sposobnost Hrvaških organov in jih nikakor ne obsojam za izid. Želim si le, da bi naši biserji v kravatah sproducirali kaj konstruktivnega.
exequor1
# 28.02.2017 ob 12:54
Ko je jabolko spora to, da je SDS-ovka okrcala levičarja. Priceless! Zdaj pa vsi jokate o skupnem dobrem. Če hočete skupno dobro, je treba umakniti Židana, mu naložiti penale, ker je totalno zabluzil v tej zgodbi, naredil ni nič. Skupno dobro je zdaj problem... Hrvati se znajo iti politiko, prav tako EU, samo pri nas smo pač smrkci, ker ni važno kaj se dela, samo da je "naš" tisti ki to dela.
Isao
# 28.02.2017 ob 08:51
O Patricija, to pa ni domoljubno, priznati poraz proti zapriseženemu sovragu in še tako ime nosiš da res ne vem kaj bo rekel Janez.
menitosi
# 28.02.2017 ob 01:52
hah bravo Ga. Šulin. Najbolje je narediti nič in nič konstruktivno pomagati. Ko gre pa kaj narobe pa s prstom kazati. Odličen pristop. Čigave interesa pa ona zastopa?
zozozo
# 27.02.2017 ob 18:35
@delfino_ - Ahem, ti kraški vinarji že generacije posvečajo vzgoji terana brez evropske komisije in brez geografske zaščite.
foxhunt
# 27.02.2017 ob 17:31
Bitka je izgubljena. Nisem opazil, da bi se naši sploh kaj borili, tko da bitke za teran sploh ni bilo. Židanu ni nič videti da bi bil poškodovan od boja.
Kazalo