Države članice EU-ja bimorale krepiti enotni trg, ki je še vedno preveč razdrobljen, ocenjuje OECD. Foto: EPA
Države članice EU-ja bimorale krepiti enotni trg, ki je še vedno preveč razdrobljen, ocenjuje OECD. Foto: EPA
OECD o stanju evrodržav

To je ocena Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki ugotavlja, da bi morale države članice EU-ja povečati mobilnost na trgu dela, ki jo ovirajo nacionalne politike in pokojninske ureditve.
"Dolgoročne napovedi za rast so slabše kot v zadnjih dvajsetih letih," opozarjajo v OECD-ju. Strukturne šibkosti na trgu dela in proizvodov po mnenju organizacije prispevajo k nizki storilnosti in zaposlenosti ter počasni rasti.

Razširitev Mehanizma za zaščito evra
OECD, ki pregled razmer na območju evra in v državah članicah EU-ja objavi vsako leto, med drugim ugotavlja, da bi države na evrskem območju morale Mehanizme za zaščito evra razširiti. Prav tako bi morali odločno ukrepati za stabilizacijo ranljivih dolžniških trgov, saj je bilo odpravljanje finančnih, fiskalnih in gospodarskih neravnovesij, ki so privedla do dolžniške krize, doslej nezadostno.

Ob tem opozarjajo, da bi lahko fiskalna konsolidacija omejila gospodarsko dejavnost, še preden se bodo pokazale koristi zdravljenja javnih financ in reform za zagon rasti. Svarijo tudi pred "nevzdržno dinamiko dolga" in svetovno razsežnostjo takšnega razvoja dogodkov.

Vsa ta tveganja po mnenju OECD-ja terjajo tako kratkoročno ukrepanje kot dolgoročne reforme. Fiskalna konsolidacija, reforme gospodarskega upravljanja ter finančna pomoč iz evropskih mehanizmov za stabilnost evra in podpora Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so namreč "pomembni koraki naprej, a zaupanje še ni popolnoma povrnjeno".

"Potrebujemo reformo bank"
Evropska centralna banka (ECB), ki je doslej pomagala z nižanjem kratkoročnih obrestnih mer in zagotavljanjem likvidnosti bankam, bo po mnenju OECD-ja potrebovala "širši nabor nestandardnih ukrepov".

Potrebne naj bi bile tudi ''ambiciozne strukturne reforme za zagon rasti, izboljšanje vzdržnosti dolga in uravnoteženje gospodarstva". Cilj teh reform bi moral biti ureditev trga proizvodov, trga dela in davčnih sistemov ter krepitev enotnega trga. A ob tem opozarja, da je treba nekatera področja še bolj reformirati, recimo okrepiti nadzor nad bankami.

EU potrebuje ambiciozno strukturo reform
OECD je objavil tudi ločeno oceno razmer v celotnem EU-ju in priporočila za ukrepanje. V njej poudarja, da se mora EU spopasti z gospodarsko krizo in premakniti naprej k močnejši, bolj pošteni in čistejši rasti, ki resno nazaduje zaradi dolžniške krize na evrskem območju.
EU potrebuje po mnenju OECD-ja ambiciozne strukturne reforme za dvig delovne storilnosti in zaposlovanja. V središču ukrepanja Unije za zagon rasti pa bi morala biti po mnenju organizacije krepitev enotnega trga, saj je ta še vedno preveč razdrobljen.

OECD o stanju evrodržav