Čeprav naj bi grška vlada uživala 62-odstotno podporo in s tem tudi podporo za ostre ukrepe pri reševanju težav, se v državi vrstijo stavke javnega sektorja. Foto: EPA
Čeprav naj bi grška vlada uživala 62-odstotno podporo in s tem tudi podporo za ostre ukrepe pri reševanju težav, se v državi vrstijo stavke javnega sektorja. Foto: EPA

V pogovoru za BBC je predsednik grške vlade povedal, da je bila njegova stranka na lanskih volitvah izvoljena, ker je obljubljala spremembe, za katere ima podporo Grkov. "Dajte nam čas, podprite nas – ne govorim o finančni, temveč o politični podpori -, da vam lahko dokažemo, da se naše obljube izpolnjujejo in si pridobimo verodostojnost," je dejal Papandreou. "Trenutno ne potrebujemo neposredne finančne pomoči, pač pa pomoč, da si bomo lahko izposojali po enakih obrestnih merah kot druge države, ne po višjih obrestnih merah, ki bi spodkopale možnost sprememb," je dodal.

Kar 12,7-odstotni primanjkljaj
Grčija ima enega največjih proračunskih primanjkljajev v Evropi in je napovedala njegovo zmanjšanje v treh letih. Hkrati namerava zmanjšati svoj primanjkljaj z 12,7 odstotka svojega bruto domačega proizvoda (BDP) na 2,8 odstotka. Grški dolg trenutno znaša več kot 100 odstotkov njenega BDP-ja.

25-milijardni sveženj pomoči?
Nemški časopis Der Spiegel je medtem zapisal, da je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble pripravil načrt, po katerem bi države evroobmočja Grčiji zagotovile do 25 milijard evrov pomoči. Vsaka članica evroobmočja bi plačala v skladu s svojim deležem kapitala, ki ga ima v Evropski centralni banki. Nemško finančno ministrstvo je pisanje Spiegla zanikalo.

Zaradi pomislekov, da Grčiji ne bo uspelo izpolniti obljub o zmanjšanju dolga, so evropski voditelji Atene ta teden pozvali, naj dodatno zmanjšajo javno porabo in plače v javnem sektorju ali pa bodo sledile sankcije.

"Dolg so pridelale prejšnje vlade"
Papandreou je zagotovil, da je Grčija pripravljena iti "korak dlje", da bi izboljšala svoje finančno stanje. Velikanski dolg je pripisal posledicam politik preteklih konservativnih vlad, ki naj bi se preveč osredinile na "kratkoročen dobiček". Prejšnjo vlado, ki jo je oktobra porazil na volitvah, je označil za "neodgovorno in skorumpirano".