Švica je decembra leta 2008 postala članica schengenskega območja. Foto: EPA
Švica je decembra leta 2008 postala članica schengenskega območja. Foto: EPA
EP z resolucijo pozval Švico

Švico so evropski poslanci v sprejeti resoluciji pozvali, naj znova razmisli o odločitvi in odpravi kvote za dolgotrajna dovoljenja za bivanje.

Evropsko komisijo so po drugi strani pozvali, naj preveri skladnost odločitve s sporazumom med Evropsko unijo in Švico o prostem pretoku oseb iz leta 1999 ter posreduje pri švicarskih oblasteh.

Švica je v skladu s svojimi napovedmi 1. maja znova uvedla omejitve za priseljevanje iz novih članic EU-ja in pojasnila, da se je za ta korak odločila, ker se je lani povečalo število izdanih dovoljenj za bivanje. Poleg Slovenije je odločitev prizadela še Estonijo, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Poljsko, Slovaško in Češko.

Omejitve je za priseljevanje je Švica, ki ni članica EU-ja, skupaj z Avstrijo in Nemčijo odpravila šele pred letom dni, zdaj pa je število izdanih dovoljenj za bivanje znova omejila na 2.000 letno.

Po mnenju Evropskega parlamenta je ukrep nepravičen in diskriminatoren, saj je usmerjen proti državljanom EU-ja na podlagi njihovega državljanstva, odločitev Berna pa naj ne bi imela pravne podlage v nobenem mednarodnem sporazumu med Švico in EU-jem.

Poslanci so izrazili zaskrbljenost, ker švicarska vlada razmišlja o uvedbi dodatnih omejitvenih ukrepov, in dodali, da je bi morala EU in Švica izboljšati sodelovanje, ki bi olajšalo pretok njihovih državljanov.

Brezzobi skupni odbor
Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je v razpravi pred glasovanjem o resoluciji obžaloval odločitev Švice, ki po njegovih besedah ni upravičena glede na gospodarske razmere v državi.

Ob tem je priznal, da žal ni nobenih mehanizmov za reševanje sporov, razen skupnega odbora predstavnikov obeh strani, ki se je v preteklosti že izkazal za neuspešnega pri reševanju težav.

EP z resolucijo pozval Švico