Ricklijeva je poslanka od leta 2007. Foto: www.natalie-rickli.ch
Ricklijeva je poslanka od leta 2007. Foto: www.natalie-rickli.ch

"Ne podpihujem sovraštva do Nemcev. Izpostavljam težavo, da jih je preveč tukaj," je dejala poslanka Švicarske ljudske stranke (SVP) za časopis Sonntag-Blick, potem ko je pred tednom dni v televizijski oddaji izjavila, da je v Švici preveč Nemcev.

35-letna poslanka, ki se v svoji stranki ukvarja tudi s politiko do tujcev, je pojasnila, da v Švici s slabimi osmimi milijoni prebivalcev trenutno živi 276.000 Nemcev. "Če to preračunamo na Nemčijo, bi v Nemčiji živelo 2,7 milijona Švicarjev," je ponazorila.

Po njenem mnenju to povzroča "pritisk na švicarski trg dela, šole, infrastrukturo, javni promet, ceste, na najemnine". Zato bi morala Švica omejiti priseljevanje iz severne sosede.

Ricklijeva meni, da bi morala švicarska vlada že leta 2009 omejiti svobodo gibanja za posameznike.

Švica je bila pred kratkim pri Evropski komisiji deležna kritik, saj se je, sklicujoč se na dogovor z EU-jem, ki ji omogoča uvedbo omejitve dostopa priseljencev iz vsega EU-ja, odločila, da bo do leta 2014 znova uvedla omejitve za delavce iz osmih članic EU-ja iz Srednje in Vzhodne Evrope, tudi Slovenije.

Večina je zadovoljna z deležem Nemcev
Ustanovitelj Združenja Nemcev v Švici Matthias Esterman je dejal, da je Ricklijeva poskušala polemiko proti Nemcem izkoristiti v strankarsko-politične namene. "Ljudje res mislijo tako, a nihče ne upa tega povedati na glas," je prepričan.

Glede na javnomnenjsko raziskavo časopisa Sonntag-Blick se z Ricklijevo strinja več kot tretjina vprašanih (36 odstotkov), medtem ko jih 58 odstotkov meni, da je delež Nemcev v Švici ravno pravšnji.

Po uradnih podatkih živi v Švici 1,8 milijona tujcev in Nemci med njimi predstavljajo največjo skupino.