Italija želi pomoč EU-ja pri reševanju problematike beguncev, ki so preplavili otok Lampedusa. Foto: EPA
Italija želi pomoč EU-ja pri reševanju problematike beguncev, ki so preplavili otok Lampedusa. Foto: EPA

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je dejal, da "je velika večina priseljencev izrazila željo, da bi se pridružila svojim prijateljem ali svojcem v Franciji ali drugih evropskih državah" in da jim bodo zato dali "začasna dovoljenja za humanitarno zaščito". Maroni se bo v petek srečal s francoskim kolegom Claudom Gueantom, da "bi oblikovali skupen sistem za akcijo", ki bi vključeval Evropsko unijo.


Letos je z okoli 390 plovili v Italijo, predvsem na otok Lampedusa, po padcu tunizijskega predsednika Zineja El Abidina Ben Alija januarja letos prispelo več kot 25.000 priseljencev, predvsem iz Tunizije.

Dovoljenje beguncem, ki so prišli do torka
Dovoljenja bodo dali samo tistim tunizijskim priseljencem, ki so prispeli do torka, ko so se s tunizijskimi oblastmi dogovorili, da jih bodo odslej laže vračali v Tunizijo. V skladu z dogovorom bo Italija Tuniziji podarila deset čolnov in sto vozil za okrepitev nadzora na obalah.

Vedno manj upanja za pogrešane begunce
Blizu Lampeduse medtem nadaljujejo iskanje najmanj 150 beguncev, ki jih pogrešajo, potem ko je v sredo potonila njihova ladja. Maroni je dejal, da je bilo na ladji okoli 200 ljudi, italijanska tiskovna agencija Ansa pa poroča, da je bilo na ladji okoli 300 ljudi. Maroni je še dejal, da je "z vsako uro manj upanja, da jih bodo našli".

Približno 13 metrov dolga ladja se je prevrnila zaradi neurja in visokih valov, doslej pa jim je uspelo rešiti 53 ljudi. Pogrešane iščejo tudi z letali. Ladja je dva dni predtem izplula iz mesta Zuvara na zahodu Libije. Na njem naj bi bili večinoma Eritrejci in Somalci, pa tudi prebivalci Slonokoščene obale in drugih afriških držav, ki so za pot v Evropo morali plačati 400 dolarjev.