Na Lampeduso je v torek prispelo več kot 1.600 beguncev. Foto: Reuters
Na Lampeduso je v torek prispelo več kot 1.600 beguncev. Foto: Reuters
Begunci na Lampedusi

Otok Lampedusa v Sredozemskem morju je po začetku nemirov v Tuniziji, Egiptu, Libiji ter drugod v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu postal priljubljeno pribežališče beguncev, ki iščejo boljše življenje v Evropi. Tokrat jih je na otok pripeljalo 21 ladij, več kot 1.600 beguncev pa se je pridružilo preostalim pribežnikom, ki upajo, da bodo v Italiji začeli novo življenje.

Pribežniki so ob prihodu na Lampeduso povedali, da se je v bližini tunizijske obale prevrnil čoln s 40 ljudmi na krovu. Nekaj ljudi so rešili čolni, ki so bili v bližini, več reševalnih akcij pa so izvedle tudi italijanske oblasti, a nekaj priseljencev še vedno pogrešajo. Tunizijske oblasti nesreče še niso potrdile, so pa na območje napotile vojaško plovilo.

Po navedbah italijanskih oblasti se je od začetka protivladnega upora v Tuniziji januarja letos na Lampeduso, ki leži bliže Tuniziji kot italijanskemu škornju, zateklo skoraj 10.000 ljudi, kar je več kot lani v vsem letu. Številni se na nevarno pot odpravijo z majhnimi ribiškimi čolni. Italijanska vlada je zaradi pritiska beguncev iz Severne Afrike za pomoč zaprosila tudi Evropsko unijo in napovedala, da bodo za pomoč beguncem uredili pomožni center v Tuniziji na meji z Libijo.

Begunci na Lampedusi