V mestu Manduria so za begunce z Lampeduse pripravili 400 šotorov za od šest do osem ljudi. Foto: EPA
V mestu Manduria so za begunce z Lampeduse pripravili 400 šotorov za od šest do osem ljudi. Foto: EPA

Ladja Excelsior je približno 1.700 nezakonitih priseljencev iz Severne Afrike, predvsem Tunizije, z Lampeduse v vojaško pristanišče v Apulji pripeljala danes zjutraj. Drugo ladjo s približno 600 begunci v Apulji pričakujejo popoldne, na Lampedusi pa so ostale ujete vojaška ladja Marco Polo in še dve ladji, ki zaradi močnega vetra ne morejo izpluti.

Iz pristanišča bodo begunce odpeljali do začasnega zbirnega centra Manduria, kjer so postavili 400 šotorov za od šest do osem ljudi. V četrtek so v Mandurio z dvema ladjama odpeljali več kot 2.300 nezakonitih priseljencev.

Na Lampeduso prispelo več kot 20.000 beguncev
Letos je na Lampeduso prispelo približno 22.000 nezakonitih priseljencev, večinoma beguncev iz Tunizije, ki so se za beg iz domovine odločili po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Zina El Abidina Ben Alija. Ker je prenaseljenost na Lampedusi pripeljala do nehigienskih razmer, je italijanski premier Silvio Berlusconi prebivalcem otoka v sredo obljubil, da beguncev v 60 urah na otoku ne bo več.

Vlada v Rimu je sicer pripravila načrt za začasno nastanitev okoli 10.000 priseljencev v zbirnih centrih, ki jih bodo čez čas napotili nazaj v Tunizijo. Po poročanju italijanskih medijev naj bi jih v Tunizijo poslali po sto na dan. Berlusconi bo v ponedeljek obiskal Tunizijo in s tamkajšnjimi oblastmi govoril o njihovih prizadevanjih za ustavitev vala beguncev proti Evropi.